Akıllısınız. Hayatın bir roman olmadığını biliyorsunuz. Ama şunu itiraf edin; Bilinçaltınızda bir yerlerde bir Sindirella ya da Julia Roberts var. Gerçekte, peri masalınız, bir Wes Craven korku filmi gibi bitebilir. Saf aşkınızın sizi yükseklere taşıyacağına inanmak istiyor olabilirsiniz. Ama bu her zaman güzel değildir.
1)Yanınızda yatan kişiye bakıp merak edeceksiniz ; "O, bu mu?"
Evlendiğiniz zaman, ruh eşinizle tanıştığınızı, ölene kadar mutlu olacağınızı düşünürsünüz. Sonra bir gün uyanırsınız ve onun sizi her dakika mutlu etmediğini anlamaya başlarsınız. Sonra bir gün, evlenmek için neden bukadar acele ettiğinizi düşünmeye başlarsınız.
Güzel bir uykudan uyanmak kutlanacak bir şeymiş gibi gözükmeyebilir; ama bana güvenin, öyledir. Çünkü her ne zaman bu peri masallarından vazgeçerseniz, evliliğin gerçek anlamını bulabilirsiniz. Zor mu, evet. Sinir bozucu mu, evet. Ama aynı zamanda daha etkili ve büyülü ve kesinlikle, bir peri masalından çok daha iyi.
) Tahmin ettiğinizden daha çok çalışacaksınız
İnsanlar, "Evlilik iş almaktır" dediğinde, o "iş" in, tuvaletin kapağını açık unuttuğunda ona sabır göstermek olduğunu düşünebilirsiniz. Tüm iyi niyetinizle, onun geğirmesi, dişlerini gıcırdatması gibi bazı rahatsız edici huylarıyla başa çıkmaya çalışırsınız.
Eğer sadece bu olsaydı, herşey çok kolay olurdu. Ama ne yazık ki insanoğlu, basit bir yaratık değil. Eşinizin çok gizemli ve keşfedilmemiş derinlikleri var. Elbette ki, onun baktığı yerden siz de öylesiniz. Evlenmek, bu serüvenin bittiğin anlamına gelmiyor, onu anlamaya başladığınızı düşündüğünüz anda, o biraz daha değişecek. "Kilo kaybetmek gibi" diyor Andrea Harden. "Bir anda olsun istiyorsunuz. Ama sonra, yeni bir yaşam tarzı benimsiyorsunuz. Evlilik budur. Çaba her zaman gereklidir." O yüzden, çok zor olmayın.
3)Bazen yatağa sinirli gireceksiniz (ve muhtemelen daha da sinirli uyanacaksınız)
Yeni evlilere "yatağa asla kızgın girmeyin" derler ama, yatak odaları, gözyaşlarının ve suçlamaların gün doğana kadar havada uçuştuğu yerlerdir. Bu senaryo size tanıdık geldiyse, sizin için tek kelimem var; uyuyun.
Sakin olmak zorundasınız. Bakış açınızı değiştirmek zorundasınız. Kavganıza kısa bir ara vermek, sizi kızdıran, üzen şeyin ne olduğunu anlamanıza sebep olur. İkiniz de işte stresli bir gün geçirmiş olabilirsiniz, belki sadece birine patlamaya ihtiyacınız vardır. Belki de gerçekten çözmeniz gereken ciddi bir anlaşmazlığınız vardır. Bir ara vermezseniz, seviyeli bir tartışma sonuçsuz bir kavgaya dönüşebilir, araya alakasız eski olaylar karışabilir.
Her ne kadar konuya bağlı kalıp tartışmayı halletmeye çalışsanız da, bazi inatçı konular, yatma zamanında ortadan kalkmamaya devam edebilir. Ve sırf konuyu kapatmak için gerçek düşüncelerinizi zaptederseniz, evliliğiniz daha kötüye de gidebilir.
4)Kendi bildiğiniz doğrultuda gitmek, birlikte bir yol bulmaktan daha önemli değildir
Beni bunca yıllık evliliğimde şaşırtan şey, ne zaman ben daha fazla haklıysam, evliliğimin daha fazla kötüye gittiğini anlamam oldu. "Evliliğimin ilk yıllarında, sadece siyah ya da beyazdım." diyor 38 yaşındaki bayan Vincent. "Şimdi görebiliyorum ki, ne ben tamamıyla haklıyım, ne de eşim tamamıyla suçlu. Şimdi hayatımda daha fazla gri renklere yer var. Sabırı ve uzlaşmayı öğrendim."
5)Harika evlilik, çatışmanın olmaması anlamına gelmiyor, sadece çiftlerin bunu yapmaya çalışması anlamına geliyor
Bir denge sağlamak için, büyük bir kavga yaşamak da önemli. Çünkü kavga ettiğinizde, sadece sesinizi yükseltmezsiniz, ilişkiniz, eşiniz hakkındaki gerçek duygularınızı da açığa çıkarırsınız. Kavga etmeyi asla bırakmam, çünkü biliyorum ki bu bizi ayrımayacak, aksine daha fazla güçlendirecek.
6)Sadece kendinizi değiştirebileceğinizi anlayacaksınız.
Bir şey var ki bizi sevdiğimiz insanı değiştirebileceğimize, onu biraz daha mükemmel bir insan yapabileceğimize inandırıyor. Bağırırız, empati yapmayı deneriz ve doğru şeyi yaptığımıza ikna oluruz. Bu çaba çoğunluka çok sıkıcıdır. Yetişkin bir adamı değiştirmek, onun bütün eski alışkanlıklarını, inançlarını değiştirmek, imkansız bir görevdir. Ama eğer şanslıysanız hemen anlarsınız; onu değil, ona verdiğiniz tepkileri değiştirmek çok daha kolaydır.
7)Güvensizlikleriniz ve korkularınızla yüzleşirseniz, neyi neden yaptığınızı bulursunuz
Kendimi uzun zaman incelemem sonucunda, kendimle ilgili büyük bir gerçeği farkettim: duygusal olarak bana çok uzak bir babam ve çok iradeli bir annem vardı. Bu ilişkiler, benim evliliğe bakışımı çok etkilemişti.
Benim evliliğimin tuhaf güzelliği de burda: kimsenin sizin için hazırlayamayacağı çok zor zamanlar ve çok zor derslerle dolu. Ama en sonunda, bunlar sizin yaşamınıza anlam ve güzellik katıyor ve sevginizi daha derin ve daha güçlü kılıyor...