YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: ISA Server C.tesi Tem. 18, 2009 1:23 pm | |
| ISA SERVER’I TANIMAK
-ISA Server’ın özelliklerini açıklamak.
-Caching, Firewall özelliklerini açıklamak.
I. GİRİŞ
ISA (Internet Security and Acceleration) Server 2000, özellikle Internet’e erişim için kendi networklerini genişleten şirketler için geliştirilmiştir. ISA Server, caching (ön belleğe alma) özelliğiyle özellikle kullanıcıların Web erişimini hızlandırır. Bunun dışında ISA Server, şirketin network kaynaklarını, network dışından gelecek yetkilendirilmemiş kullanıcılara karşı korumak için firewall görevi üstlenir.
A. ISA SERVER SÜRÜMLERI
ISA Server, ölçeğe göre iki ayrı sürüm olarak pazara sürülmüştür:
-ISA Server Standard Edition
-ISA Server Enterprise Edition
Standart sürüm, küçük şirketler için firewall ve Web caching hizmetleri sağlar.
Enterprise sürüm ise, standart sürümün özelliklerinin yanı sıra, özellikle daha fazla Internet trafiğini yönetmek ve performans sağlamak için geliştirilmiş bir üründür.
B. ISA SERVER’IN SAĞLADIĞI ŞEYLER
ISA Server şirketlere şu yararları sağlar:
• Hız (acceleration)
• Güvenlik (security)
• Yönetim
• Genişleme
ISA Server, caching olanağıyla Internet üzerindeki network trafiğini azaltır. Değişik katmanlarda network trafiğini izleyerek güvenliği sağlar. Güvenliği sağlamak için gelen ve giden network trafiğine filtre konur.
ISA Server, güvenlik ve caching özelliklerinin yanı sıra merkezi bir yönetim ve şirket ilkelerinin geliştirilmesini sağlar.
C. KURULUM MODLARI
ISA Server değişik modlarda kurulur:
• Cache mod
• Firewall mod
• Integrated mod
Cache mode Web erişimi hızlandıran bir moddur. Firewall ise güvenlik sağlar. Integrated modda ise her iki mod bir araya getirilebilir. Genellikle her iki mod bu Integrated mod ile bir araya getirilerek kolay yönetim sağlanır.
II. CACHİNG (ÖN BELLEĞE ALMAK)
Caching erişilen Web nesnelerinin ön bellekte tutulmasıyla network performansının artırılmasını sağlar. Caching işlemi Intranet ve Internet için kullanılabilir.
ISA Server değişik caching işlemlerini destekler:
• Forward caching.
• Reverse caching.
• Distributed caching.
Forward caching işlemi iç istemcilerin Internet üzerindeki adreslere erişmesini hızlandırır. Sık istenen nesneler merkezi bir ön bellekte tutulur ve diğer istemcilerin buradan erişmesi sağlanır.
Reverse caching işlemi ise, dış istemcilerin iç Web server üzerindeki kaynaklara erişmesini sağlar. Distributed caching işlemi ise birden çok ISA Server arasında yük dengelemesini sağlar.
III. FİREWALL
Firewall, donanım, yazılım ya da her ikisinin bileşimi olarak düzenlenen güvenlik sistemleridir. Firewall’lar network üzerindeki paketleri filtreleyerek özel networkleri izinsiz kullanıcıların erişiminden korur. Değişik türde firewall tasarımları vardır. Buların içinde three-homed firewall ya da back-to-back firewall gibi düzenlemeler vardır.
Firewall’lar iki amaca hizmet ederler:
Networke giren ve networkten çıkan bütün trafiği kontrol eder ve izinsiz kullanıcıları engellerler. Bunun dışında şirket için güvenlik ilkesi uygularlar.
ISA Server network trafiğinin kontrolü için şu işlemleri yapar:
• IP Paketlerinin Filtrelenmesi
• Uygulama Filtreleleri
• Kötü Niyetli Kişilerin Bulunması
Paket filtreleme network paketlerinin özelliklerine göre yapılır. Uygulama filtereleri ise belli bir tür veriye göre yapılır.
KURULUM
-ISA Server’ı kurmak.
-ISA Server Client’ı kurmak.
I. PLANLAMAK
Bu konuda ISA Server’ın planlanması ve dağıtılmasıyla ilgili konular yer almaktadır. Aşağıdaki tabloda ISA Server kurulumunda ve dağıtımında göz önünde bulundurulacak konular yer almaktadır:
Konu Açıklama
Gereksinim duyulan bilgisayar sayısı Donanım yapılandırması ve Internet bağlantısı.
Hangi ISA Server özelliklerine gereksinim duyacağız? Belli network özelliklerini karşılamak için belli ISA Server özelliklerini seçmek.
Kullanıcı gereksinimleri nelerdir? Kullanıcıların gereksinim duydukları uygulamaları ve servisleri belirlemek.
Var olan network üzerinde yeniden yapılandırma gerekecek mi? ISA Server’ın var olan network ile olan ilişkisini belirleyin.
A. KAPASİTE PLANLAMASI
Performans bakımından iyi sonuçlar almak için ISA Server donanımını ve Internet bağlantısını tahmin edilen yüke göre planlamak gerekir.
Minimum Gereksinim:
ISA Server’ı kullanmak için gerekenler:
-300 MHz (MHz) ya da daha yüksek bir Pentium II-compatible CPU.
-Microsoft Windows 2000 Server Service Pack 1 ya da daha yenisi, Windows 2000 Advanced Server Service Pack 1 ya da daha yenisi Windows 2000 Datacenter Server.
-256 MB RAM
-20 MB hard-disk space
-Windows 2000 network adapter
-Local hard-disk üzerinde bri NTFS disk bölümü (partition)
Uzaktan Yönetim Gereksinimleri:
Uzaktan yapılacak ISA Server yönetimi için yalnızca ISA Management’i kurmanız yeterlidir. Bu program Windows 2000 Professional ya da Windows 2000 Server üzerinde çalışabilir.
Ayrıca ISA Server’ı çalıştıran bilgisayar üzerinde Terminal Servislerini Remote Administration modunda kurabilirsiniz. Bu durumda diğer bir bilgisayara ISA Management araçlarını yüklemek zorunda kalmazsınız. Bunun yerine ISA Server’ı yönetmek için Terminal Services oturumunu kullanırsınız.
Forward Caching Gereksinimleri:
ISA Server bir forward caching server olarak kullanılabilir. Forward caching server, sık erişilen Internet nesnelerinin merkezi olarak saklanmasını (cache) sağlar. Bu durumda kaç tane Web tarayıcısının Internet’e erişeceğini belirleyin.
Aşağıdaki bulunan yazıda şirket içindeki kullanıcıların Internet’e erişimini en şekilde sağlamak için gereken donanım açıklanmaktadır:
Kullanıcı Sayısı ISA Server Bilgisayarı RAM Disk Alanı
-500 Tek bir Pentium II Bilgisayar 256 2-4 Gigabytes (GB)
500 – 1,000 Tek bir Pentium III ve 500 MHz
ya da daha hızlı bilgisayar. 256 10 GB
1,000 - İki tane Pentium III ve 500 MHz
ya da daha hızlı bilgisayar. 256 10 GB
B. ISA SERVER’IN ÖZELLİKLERİNİ SEÇMEK
ISA Server, firewall ve caching özellikleriyle kurulabilir. Yalnızca firewall ya da caching özellikleri kurulabilir. Kuruluş sırasında bu modlar seçilebilir:
-firewall,
-cache
-ya da integrated.
Firewall modunda network iletişimini kurallarla (rules) yapılandırarak korumak söz konusudur. Cache mod ise network performansını artırmayı amaçlar.
Integrated modda ise bütün cache ve firewall özellikleri kullanılabilir. Seçilen moda göre farklı özellikler seçilebilir. Aşağıdaki tablodaki özellikler firewall ve cache modları için geçerlidir. Integrted modda ise bütün özellikler kullanılabilir:
Özellik Firewall Cache
Access policy Yes Yes (HTTP ve HTTPS protokolları)
Application filters Yes No
Cache configuration No Yes
Firewall and SecureNAT client support Yes No
Packet filtering Yes No
Real-time monitoring Yes Yes
Reports Yes Yes
Server publishing Yes No
Virtual private networking Yes No
Web filters Yes Yes
Web publishing Yes Yes
Web Proxy client support Yes Yes
C. İSTEMCİ GEREKSİNİMLERİ
ISA Server aşağıdaki türde istemcileri destekler:
-Web Proxy clients: Bir Web Proxy istemcisi isteğini doğrudan ISA Server’a gönderir. Ancak Internet erişimi tarayıcıyla sınırlıdır. Web tarayıcısının Web Proxy olarak yapılandırılması gerekir.
En son YaReN tarafından C.tesi Tem. 18, 2009 1:23 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
|
YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: ISA Server C.tesi Tem. 18, 2009 1:23 pm | |
| -SecureNAT clients: Secure network address translation (SecureNAT) istemcileri ise güvenlik ve caching sağlarlar, ancak kullanıcı düzeyli authentication işlemine izin vermezler. Bir SecureNAT istemcisini yapılandırmak için istemci bilgisayarda ISA Server’ın IP adresi default gateway olarak düzenlenir.
-Firewall clients. Firewall istemcileri ise kullanıcı bazında bağlantıya sahip olurlar. a Firewall client yapılandırmak için Firewall client programının istemci bilgisayar üzerine kurulması gerekir. ISA Server Firewall client programı yalnızca Microsoft Windows Millennium Edition, Microsoft Windows 95 OSR2, Microsoft Windows 98, Windows NT 4.0 ve Windows 2000 bilgisayarlara yüklenir.
II. KURULUM
ISA Server CD’sinin takılmasıyla başlatılan kurulum aşamalarında şunlar göz önünde bulundurulur:
A. KURULUM MODUNUN SEÇİLMESİ
ISA Server kurulumuna başlamak için ISA Server CD’si bilgisyara takılır. Ardından Continue ile kuruluma başlanır. Lisans anlaşmasının ardından kurulum şekilleri seçilir:
-Typical Installation
-Full Installation
-Custom Installation
Yaygın olarak kullanılan ISA Server bileşenlerini kurmak için Typical kurulum seçilir.
Ardından kurulum modu seçilir:
-firewall,
-cache
-ya da integrated.
Eğer ISA Server’ı cache modda ya da Integrated modda kuracaksanız, kurulum programı cache için yerin düzenlendiği bir iletişim kutusunu kullanır. Bu işlem için NTFS ve yeterince yer olan bir disk seçilir.
Varsayılan cache büyüklüğü 100 MB’dır. Minimum cache büyüklüğü ise 5 MB dir.
B. LAT YAPILANDIRMASI
LAT (Local Address Table), iç IP adreslerinin bir tablosudur. ISA Server’ı firewall modda ya da Integrated modda kurulmuşsa, kurulum sırasında LAT’ı yapılandırabilirsiniz. ISA Server, LAT’ı şirket içindeki iç IP adreslerini tanımlamak için kullanır. Böylece ISA Server, LAT’ı kullanarak iç (internal) network içindeki bilgisayarların dış network üzerindeki bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlar.
Kurulum sırasında LAT’ı yapılandırmak için:
1. Kurulum sırasında Table’ı tıklayın.
2. Özel IP adresi aralığını girmek için Add address ranges based on the Windows 2000 Routing Table onay kutusunu seçin. Ardından iç (internal) network için olan netwotk kartı için olan onay kutusunu da işaretleyin.
3. Internal IP ranges kutusunda, IP adres aralıklarının listesini gözden geçirin ve gerekli düzeltmeleri yapın.
C. ISA CLİENT
ISA Server, daha önce de bahsettiğimiz gibi üç tür istemciyi (clients) destekler:
-Web Proxy clients
-SecureNAT clients
-Firewall clients
Hangi tür istemci kullanımına nasıl karar vereceğiz?
Yalnızca Web isteklerinin performansını artırmak için Web Proxy istemcisi kullanılır.
İstemci yazılımına gerek duyulmadan ISA Server’a erişmek için SecureNAT istemcileri kullanılır. Ancak şirketlerde daha çok Firewall istemcileri kullanılır. Çünkü Firewall istemcileri Internet erişiminin yalnızca kimlik denetim yapılmış (authenticated) kullanıcılar tarafından yapılmasına izin verir.
Ayrıca Firewall istemciler, kullanıcı bazında ilke (policy) düzenlemesinin yapılmasını sağlar.
Firewall Client Yazılımının Kurulması
ISA Server kurulumunun ardından MSPInt adlı bir dizin yaratılarak istemcinin buradan setup.exe programıyla kurulması sağlanır.
\\\\Server\\MSPInt dizinine geçin.
Buradaki Server, ISA Server’ın kurulduğu bilgisayarın adıdır.
Ardından Setup.exe programıyla istemci yazılımı kurulur.
D. MİCROSOFT PROXY SERVER 2.0’DAN YÜKSELTMEK
ISA Server Microsoft Proxy Server 2.0’dan full geçişi destekler. Diğer bir deyişle Proxy Server 2.0 kuralları (rules), network düzenlemeleri ve caching yapılandırması aynen benimsenir.
INTERNET ERİŞİMİNİ GÜVENLİ HALE GETİRMEK
-Policy ve Rule düzenlemelerini açıklamak.
-Policy oluşturmak.
I. ACCESS POLICY VE RULE
ISA Server, iç networkünüzü Internet’e bağlar. Ancak şirket içinden Internet’e erişim için verilen izin düzenlenmesi gerekir. Bu düzenlemeler Access Policy ve ilgili kuralların (rule) oluşturulmasıyla sağlanır.
ISA Server üzerinde düzenlenen Access Policy ve ilgili kurallar (rule), kullanıcıların belli bir protokole erişmesi için izin verilmesini ya da engellenmesini (deny) sağlar.
İPUCU: ISA Server kurulumunun ardından istemcilerin Internet erişimini sağlamak için bir kural (rule) tanımlayarak http protokolünü kullanıma açmanız gerekir.
A. ACCESS POLİCY BİLEŞENLERİ
Bir access policy (erişim ilkesi) şu bileşenlerden oluşur:
Protokol Kuralları
ISA Server istemcilerinin iç ve dış network ile iletişim kurmak için kullanabileceği protokolleri tanımlar.
Site ve İçerik Kuralları
İzin verilen ya da engellenen Web proxy istemcilerinin erişebileceği site ve içerikleri tanımlar.
Policy Elemanları
Kuralların bir kısmı olarak kullanılacak ayarlamaları tanımlar. İlkeler (policy) belli bir zamanlamayı ya da belli bir içeriği tanımlar.
B. BİR ERİŞİM İLKESİ (ACCESS POLİCY) PLANLAMAK
Bir erişim ilkesini oluşturmadan önce şirketinizin gereksinimlerini karşılayacak olan strateji geliştirmenizde yarar vardır. Bir erişim ilkesi geliştirmek için şu kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
-Şirketin gereksinimleri.
-Gerek duyulan kurallar.
-Kuralları tanımlamak için gereken ilkeler (policy).
C. PROTOKOL KURALLARI OLUŞTURMAK
Protokol kuralları, istemcilerin Internet’e erişmek için kullandıkları protokollardır. Örneğin http gibi.
Bir protokol kuralı yaratmak için şu adımları izleyin:
1. ISA Management programını başlatın.
2. Konsol ağacında Access Policy’ı genişletin.
3. Protocol Rules’ı ve ardından Create a Protocol Rule’ı tıklayın.
4. Rule Action sayfasında Allow ya da Deny tıklayarak kural işlemini tanımlayın.
5. Next’i tıklayın ve Protocols sayfasındaki seçeneklerden birisini tıklayın.
Seçenekler:
All IP traffic: Firewall istemciler için bütün IP trafiğine izin verilmesi ya da engellenmesi.
Selected protocols: Kuralın uygulanacağı bütün protkoller.
All IP traffic except selected: Kuralların uygulanmayacağı bütün protokoller. | |
|