| ...Forum PayLasım... | SanaL aLemin SessizLiğinde Ses Getiren Forum:) |
|
| Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
YaReN Administratör
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) C.tesi Tem. 18, 2009 12:49 pm | |
| PardusPardus önyükleyicisi ile kurulum için donanımınıza en uygun seçeneği seçebilir, hafıza testi yapabilir ya da sabit diskinizde bulunan bir yükleyiciyi çağırabilirsinizBu ekranı görüyorsanız demektir ki, YALI çalışmaya başladı, kısa süre sonra kurulum konusunda tercihlerinizi sormaya başlayacak...Pardus’u kullanmak için Genel Kamu Lisansı’nı onaylamalısınız. Lisans metnini bu pencerede okuyabilirsiniz.Bu aşamada CD’den sisteminize yüklenecek olan dosyaların bütünlüğünü, yani CD’nin doğru basılıp basılmadığını kontrol edebilirsiniz.Bu adımda bilgisayarınızın klavye haritasını seçip anında deneyerek doğru çalışıp çalışmadığını da kontrol edebilirsiniz..Disk bölümlendirme aracını nasıl kullanacağınıza karar vereceğiniz aşamaya vardınız. Veri kaybetmemek için açıklamayı çok dikkatli okuyun!Diskinizi kendiniz bölümlendirmeyi tercih ederseniz, YALI sizi, disklerinizi listeleyen bu ekrana getirecektir.En az bir disk bölümünü Pardus sistem dosyalarına ayırmanız gerekir. Kullanıcı dosyaları için ayrı bölüm ayırırsanız yedeklemesi kolay olabilirDiskinizin biçimlendirilmesi (format) büyüklüğüne ve bilgisayarınızın hızına bağlı olarak bir kaç dakika sürebilir, işlemi disk ışığından takip edebilirsiniz.Sisteminize Pardus’u kurmaya fiilen başladınız. Paketlerin kopyalanması on dakika ya da disk ve işlemci hızlarınıza bağlı olarak biraz daha uzun sürebilir.Paketler kopyalandıktan sonra sisteminize uygun şekilde yapılandırılırlar. Bu işlem de bir kaç dakika sürecektir...Artık Pardus sisteminize kuruldu. Şimdi kullanmaya başlamak için son bir kaç soruya yanıt vermelisiniz. Yetkili kullanıcınızın parolası ne olmalı?Şimdi de bilgisayarı düzenli kullanacak bir kullanıcı tanımlamalısınız. Root kullanıcısı ile gündelik işlerin yapılması güvenlik açısından doğru değildir.Bu aşamada sistem yükleyicisini nereye yüklemeniz gerektiğine karar vermelisiniz. Bir fikriniz yoksa MBR en doğru tercihtir. Kurulumu başarıyla tamamladınız. CD’yi çıkarıp bilgisayarınızı baştan başlatabilirsiniz... Pardus’u açtığınızda parola ekranıyla karşılacaksınız. Burada kurulum sırasında hesap açtığınız kullanıcı ile sisteme giriş yapabilirsiniz.Pardus’u açtığınızda parola ekranıyla karşılacaksınız. Burada kurulum sırasında hesap açtığınız kullanıcı ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Grafik arayüz sizin için hazırlanır ve ayarlarınız yüklenir. Her kullanıcının ayarları birbirinden farklı olduğu için kişisel bilgi geçmişiniz tamamen size özel kalır. Kaptan Masaüstü burada sizi bekler... Pardus 2007’nin yeni önerileriyle tanışmak için bu iyi bir fırsattır yine de isterseniz İptal ile vazgeçebilirsiniz. Fare ayarları, hem fareyi hangi elle kullanacağınızı hem de fare davranışlarını nasıl tercih ettiğinizi sisteme öğretir. Stil ayarı masaüstünüzün görünüm ve davranışlarını düzenler, seçmeden önce Stili Dene tuşuyla bir test sürüşü yapabilirsiniz. Kickoff’u denemeden geçmeyin deriz.Masaüstünüz için hazırladığımı duvar kağıtlarından birini seçebilir ya da kendi duvar kağıtlarınızı yüklemek üzere bu adımı atlayabilirsiniz... İnternet bağlantınızı yapılandırmak isterseniz burada istediğiniz tüm bağlantı şekilleriniz için birer profil hazırlayabilir ve bunları değiştirerek kullanabilirsiniz. Profillere ayrı bağlantı özellikleri, ağ geçitleri ve isim sunucu bilgileri kaydederek tamamen özelleştirebilirsiniz. Bağlantı profilleri özellikle dizüstü bilgisayarlarda sıkça kullanılan bağlantı modellerini bir tıkla değiştirmek için pratik bir çözüm sunar. Güncellemeleri size duyurup, onları sisteminize dahil etmenizi kolayca sağlayacak paket yöneticisinin çalışma şekline bu aşamada karar verebilirsiniz. ...artık Pardus kullanmaya hazırsınız. Yine de hala Tasma (Pardus Yapılandırma Merkezi)’ya bir göz atabilirsiniz. Pardus Yapılandırma Merkezi’nde, program güncelleme, güvenlik duvarı, kullanıcı yönetimi, yazıcı ekleme gibi tüm işlemleri yapabilirsiniz. Tüm ayarlar tamamlandı... Pardus’a hoş geldiniz..
En son YaReN tarafından C.tesi Tem. 18, 2009 12:52 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
| | | YaReN Administratör
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) C.tesi Tem. 18, 2009 12:49 pm | |
| | |
| Konu: Geri: Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) C.tesi Tem. 18, 2009 12:49 pm | |
| | |
| Konu: Geri: Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) C.tesi Tem. 18, 2009 12:50 pm | |
| | |
| Konu: Geri: Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) C.tesi Tem. 18, 2009 12:50 pm | |
| | |
| Engin Kuzu tarafından hazırlanan Debian Gnu/Linux Kurulum Rehberinde, Debian Gnu/Linux kurulumu uzman (expert) modda adım adım ekran görüntüleri ile ele alınıyor. Ayrıca belgede herkesin ihtiyacı olan önemli bazı uygulamaların kurulumu ve kullanımı ile ilgili bilgilere de yer veriliyor. Kurulum Öncesi Hep beraber kar amacı gütmeyen bir dağıtım olan Debian'ı kuracağız. Debian, apt-get sistemi, geniş paket arşivi ve hızlı güncellenmesi ile daha önceden birçok kullanıcının duyup merak ettiği ama kurulumunun zor olduğu gerekçesiyle pek denenmemiş bir dağıtım olabilir. Burada ekran görüntüleri ile adım adım anlatacağım kurulum rehberi zannedersem birçok kullanıcı için yeterli olacaktır. Bu belge eksiksiz bir Debian kurulum rehberi olma iddası taşımamaktadır. Diğer Türkçe belgeler için: Belge-1 ve Belge-2 adreslerine başvurulabilir. Eminim ki bu rehber birçok kullanıcıya hitap edecektir. Bunlar daha önce Windows kullanmış ve Linux'u denemek isteyen kullanıcılar olabileceği gibi diğer Linux dağıtımlarını kullanıp Debian'ı tanımak isteyen kullanıcılar da olabilir. Daha önce Linux ile tanışmamış kullanıcılara bir fikir sahibi olmaları amacıyla live-cd denilen, kurulmadan sadece cdlerden açılış yaparak kullanılabilen dağıtımları denemelerini ve kendileri için yeni olan bu sistemi biraz tanımalarını istiyorum. Bunlar Pardus, Knoppix (Debian tabanlı, KDE ile açılmakta) ve Gnoppix (Ubuntu tabanlı, Gnome ile açılmakta) dağıtımları olabilir. Kurulumu küçük bir cd ile yapacak ve diğer birçok paket için internet bağlantısını kullanacağız. Öncelikle http://cdimage.debian.org/pub/cdimage-testing/daily/i386/current/ adresinden 105Mbytelık sarge-i386-netinst.iso isimli dosyayı indirip cdye yazacağız. Bu cd intel ve uyumlu 32 işlemcili platformlar içindir. Debian şu anda resmi olarak 11 farklı işlemci mimarisini desteklemektedir. Buna Amd 64 bit mimarisi de dahildir. Bu küçük cd bizim temel debian kurulumumuzu yapmamızı sağlayacak. İçinde 2.4 ve 2.6 serisi iki tane linux çekirdeği ve bazı konsol araçları bulunmakta. Yani bu cd bizim grafik ortama geçmemiz için gerekli paketleri içermemekte. Bu nedenle kurulumdan sonra hızlı bir internet bağlantınızın olması, gerekli diğer paketlerin kurulumu için önemli. İnternet bağlantısı olmayan kullanıcılar Debian Gnu/Linux Sarge 3.1'e ait olan 14 cdlik iso dosyalarından ilk 2 cdsini edinmeleri genel ihtiyaçları açısından yeterlidir. Bu durumda bu rehber birçok yönü ile aynen geçerli olacaktır. Gerekli iso dosyasını cdye yazdığınızı varsayarak kurulumu anlatmaya başlıyorum. Temel Kurulum Karşımıza gelen ilk ekran aşağıdaki gibi olacak. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | İsterseniz Enter ile hemen geçebilirsiniz. Bence F1 tuşuna bir basalım, bakalım neler var. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 722x401 Boyutlarındadır | Ben kontrolün daha çok benim yani kullanıcının tarafında olmasını seviyorum. Bu nedenle expert26 ile kuruluma başlayacağım. Daha iyi bir donanım desteği için 2.6 çekirdek tercihim. Aslında bu yeni başlayanlar için can sıkıcı olabilir. Bu nedenle linux26 yazarak da başlayabilirsiniz. Bu durumda da bu belge aynen geçerli olacaktır, sadece bazı soruları görmeyeceksiniz hepsi bu. Çekirdek yüklenip çalışmaya başladıktan sonra (hani birsürü yazı hızlıca akıyor ya işte onlar) karşımıza aşağıda olduğu gibi Debian kurulum yazılımının ana ekranı gelecek. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Buradaki işlemleri sıra ile yukarıdan aşağıya doğru gerçekleştireceğiz. İlk aşama dil seçimi. "Choose language" seçili iken Enter yapıyoruz, Page Up / Page Down tuşları ve yön tuşları ile "Turkish - Türkçe" yi bulup seçiyoruz. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Artık kurulum ekranı Türkçe oldu. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Buraları biraz hızlı geçiyorum. Ülkelerden Türkiye'yi buluyoruz. Klavye düzeninde klavye tipini "PC tipinde" düzeni Türkçe Q seçiyoruz. Daha sonra "CD-ROM'u algıla ve bağla" yı seçiyoruz. CD-ROM'a ulaşmak için özel bir çekirdek modülü (yani sürücü) gerekiyor ise buradan seçebiliriz, genelde "Devam" ile ilerleyin. Bundan sonra "Modül parametreleri sorulsun mu?" şeklindeki soruya "Hayır" cevabını veriyoruz. Eğer taşınabilir bir bilgisayara ve PCMCIA yuvasından bağlı bir ethernet kartına sahipseniz "PC kart servisleri başlatılsın mı?" sorusuna "Evet" şeklinde cevap verin, aksi takdirde "Hayır" ile devam ediyoruz. "Bazı modüller yüklenemiyor" mesajına "Devam" diyoruz. Daha sonra CDROM'u bağlayıp içeriğini tarayacak. Karşımıza bulduğu cd ile ilgili aşağıdaki ekranı getirecek. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Devam ediyoruz. "Kurulum bileşenlerini CD'den yükle" yi seçiyoruz. Özel bir isteğiniz yoksa hiçbirşeyi değiştirmeden devam ediyoruz. Bundan sonra kurulum ekranımız biraz değişmiş olmalı. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Ağ donanımı yapılandırmamızı yapalım, doğru şekilde yapmaya özen gösterelim, nede olsa daha sonra internete bağlanacağız. Önce "Ag donanımını algıla" yı seçiyoruz. Daha sonra "Ağı yapılandır" ı seçeceğiz. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Şimdi biraz evdeki ağımdan söz edeyim. 4 ethernet çıkışlı bir adsl modemim var. Benim bilgisayarım da diğer bilgisayarlar gibi modeme ethernet ile bağlı, bu ayrıca 4 makinanın birbiri ile iletişim kurduğu küçük bir ev ağı. Bu nedenle ayarları doğru yapmam diğer makinalara ulaşmam ve internete çıkmam için gerekli. İlk soru yukarıdaki resimde olduğu gibi DHCP kullanıp kullanmayacağım. Ayrıca, modem ip dağıtan bir dhcp sunucusu, fakat bunu kullanmak istemiyorum. Çünkü çok yavaş çalışıyor. Soruya "Hayır" diyorum ve tüm ayarları ben elle gireceğim. Sırayla tüm soruları yanıtlıyorum. Son olarak aşağıdaki gibi ayarların doğruluğunu "Evet" ile onaylıyorum. Benim ağım ve modemim için aşağıdaki bilgiler sorun yaratmayacaktır. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Makine adı ve alan adı bölümlerine hiç dokunmadan ilerliyorum. Karşımıza en önemli adımlardan biri olan "Diskleri bölümle" aşaması geliyor. Aman dikkat edelim, verilerimiz önemlidir! İlerliyoruz, dosya sistemleri incelendikten sonra karşımıza gelen "Bölümleme yöntemi" bölümünden "Bölümleme tablosunu elle düzenle" yi seçiyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor ve diskimizde var olan bölümleri listeliyor. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Bu aşamada bölümleme hakkında bazı temel bilgileri vermeyi uygun görüyorum. Daha sonra kuruluma devam edeceğiz. Bir harddisk tek bir bölüm olarak kullanılabileceği gibi birkaç parçaya da ayrılabilir. Özellikle birden fazla işletim sistemi kullanacaksanız bu kaçınılmazdır. Bir harddisk en çok 4 tane birincil bölüme sahip olabilir. Bu harddiski 4 den fazla parçaya ayıramayacağımız anlamına gelir. Fakat birincil bölümlerden biri özel bir amaçla kullanılarak içinde birçok mantıksal bölümün bulunabileceği şekilde kullanılabilirler. Bu şekilde disk istenen büyüklüklerde istenen sayıda parçaya ayrılabilir. 3 birincil bölüm 3 farklı windows işletim sistemi için, son birincil bölüm de içinde birçok mantıksal bölümü barındıracak şekilde düzenlenebilir. Bu mantıksal bölümlere de istenen sayıda linux işletim sistemi kurulabilir, verilerin yedeklenebileceği başka bölümler de oluşturulabilir. Birincil bölümler Windows işletim sistemlerinin açılması için şarttır. Yoksa bir windows işletim sistemi mantıksal bir bölüme (birincil olmayan) tamamen kurulamaz. Linux için böyle bir şart yoktur. Linux mantıksal bir bölüme de kurulabilir, daha çok bu tercih edilir. Dosya sistemi olarak en çok ext3 tercih edilmektedir. Ayrıca Linux için 2.6 serisi çekirdeklerde zorunlu olmamakla beraber swap denilen sanal bellek alanı ayrılmalıdır. Eğer belleğiniz benim makinamdaki gibi asla dolmayacak kadar büyük ise swap kullanmak gerekmeyebilir. (1Gbyte belleğimin genelde 100-160 Mbyte kadarı dolu olmakta) Gnome masaüstü ortamı için 128 Mbyte yeterli iken KDE için 256Mbyte tavsiye edilmektedir. 512Mbyte ve üstü belleğe sahipseniz swap gerekmeyebilir. Fakat daha düşük belleğiniz var ise 512Mbytelık bir swap bölüm oluşturmanızı tavsiye ediyorum. Unutmamanız gereken gerçek belleğiniz dolduğunda linux gerekli bellek ihtiyacı için bu swap alanı kullanacaktır. Swap kullanmak zorunluluktan kaynaklanır yoksa uygulamalarınız açılmayabilir. Swap harddiskte bulunduğundan bunu kullanmak makinanızı yavaşlatacaktır, tabii bu hiç olmamasından daha iyidir. Harddiskler mekanik prensiplerle çalışmaktadırlar. Okuma/Yazma kafası diskin en dışını okurken en içteki bölüme göre genelde iki kat daha hızlı okur ve yazar. Bu bize Fizik derslerinde verilen açısal yol ve açısal hız kavramları ile alakalıdır. Buradan çıkarılacak sonuç şudur: Eğer diske işletim sistemi kuracaksanız bunu ilk oluşturduğunuz disk bölümlerden birine kurun. Bu bölümler daha hızlı çalışırlar. Sonraki bölümlerimizde ise genelde diğer verilerimizi tutarız. Linux için bir bölümünüzü feda etmelisiniz yada bölüm oluşturulmamış boş bir alana ext3 ve swap (takas) bölümleri oluşturabilirsiniz. Bunlar mümkün değilse ücretli bir yazılım olan Partition Magic ile bir bölümü küçülterek linux kurulumu için yeterli olacak alanı açabilirsiniz. Kurulum için 3Gbyte lık bir alan fazlasıyla yeterli olacaktır. Ben 120Gbyte gibi nispeten bol bir alana sahip olduğum için 6Gbyte bir alan ayırdım ve şu andaki kullanımım 2.3Gbyte seviyesinde. Bu alana internetten indirdiğim deb uzantılı paketler dahil değil. | |
| Konu: Geri: Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) C.tesi Tem. 18, 2009 12:51 pm | |
| Linux kuracağımız bölümü seçiyoruz. Yukarıdaki resimde olduğu gibi "Nasıl kullanılacağı" -> "Ext3", "Bağlama noktası" -> "/", "Bölümü biçimlendir" -> "evet, biçimle" bilgileri seçilecek ve "Bölüm ayarlandı" seçilerek işlem tamamlanacak. Son olarak ben aşağıdaki resimde olduğu gibi bir şekle getirdim. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | /home dosya sistemi kullanıcının işletim sistemi altındaki masaüstünün ve çalıştırdığı tüm programların ayarlarının bulunduğu dizindir. Bu dosya sisteminin farklı bir bölümde olmasının büyük faydaları vardır. Böylece Debian'ı yeniden kurmaya karar verirseniz hiçbirşeyi yedeklemenize gerek kalmaz. Kurulumdan sonra /home dosya sisteminiz bağlandığında tüm ayarlarınız kaybolmadan yine karşınızda olacaktır. Ayrıca internetten indireceğimiz deb uzantılı paketleri yedeklemek amacıyla /mnt/yedek yoluna sahip bir bölüm daha bulunmakta. Bu benzer mantıkla yeniden debian kurmaya karar verirseniz internetten indirdiğimiz paketlerin yedeklerini bu bölümde tutacağım. "Bölümlendirmeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet" i seçiyoruz. "Değişiklikler diske kaydedilsin mi?" uyarısına "Evet" diyoruz. Bu adım ile diske yapılan tüm işlemler yazılıyor ve bölümler formatlanıyor. Bu adımı uygulamadan makinayı kapatırsanız hiçbir işlem yapılmamış olacaktır. Bu aşama da bittiğine göre "Temel sistemi kur" adımına geldik. Burada hiçbir işlem yapmayacağız. Temel paketler kurulacak, fazla bir zaman almayacaktır. Sadece aşağıdaki resimde olduğu gibi kurulacak olan kernel bize sorulacak, biz de en güncel olanını seçeceğiz. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Bu işlem de tamamlandığında GRUB önyükleyiciyi kuracağız. Önyükleyicinin kurulumu düzgün yapılmazsa kurduğumuz işletim sistemine açılışta erişemeyebiliriz. Karşımıza "GRUB önyükleyici ana önyükleme kaydına (MBR) kurulsun mu?" şeklinde bir soru gelecek. Önyükleyici MBR ye kurulursa açılışta önümüze Linux, Windows ... seçebileceğimiz bir ekran gelecektir. Tek kötü yanı üstüne bir windows kurulumu yapacak olursanız windows bu uygulamacığı size soru sormadan silecektir. Bir anlamda Linux'a erişmek mümkün olmayacaktır. Bu olduğunda GRUB önyükleyiciyi tamir etmeniz gerekecektir. Bunu Knoppix gibi bir live-cd ile sistemi açarak yapabilirsiniz. Yoksa linux bölümün uçması gibi bir durum sözkonusu değildir. Soruya "Evet" diyoruz, "Kurulumu bitir" i seçiyoruz. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 642x481 Boyutlarındadır | Şu anda temel kurulumun büyük bir kısmını başarı ile tamamlamış bulunmaktayız, birkaç ayar daha yaparak grafik arayüzü internet üzerinden kurmaya başlayacağız. Eğer makinanızda windows yok ise aşağıdaki gibi bir ekran sizi karşılayacaktır. Enter ile geçerek linux'u belleğe yüklüyoruz. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 722x401 Boyutlarındadır | Bir süre sonra aşağıdaki ekran karşımıza gelecek. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 722x401 Boyutlarındadır | "Kullanıcıları ve parolaları oluştur" bölümüne kadar Enterleyerek hızlıca geçiyoruz. Root parolasını giriyoruz ve asla unutmuyoruz. Bu parolanın sahibi makinada hertürlü işi yapabilir. Root kullanıcısı Unix ve Linux işletim sistemlerinde makinanın en yetkili kullanıcısının adıdır. Hiçbir kısıtlaması yoktur ve mecbur kalınmadıkça bu parola ile kullanıcı oturumu açılmaz. Bu nedenle bu parola işleminden sonra normal bir kullanıcı hesabı oluşturacaksınız ve tüm günlük işlerinizde bu kullanıcı hesabı ile oturum açacaksınız. Bunları unutmayın, güvenliğiniz için bunlar çok önemli. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 722x401 Boyutlarındadır | "Apt'ı yapılandır" bölümünde paketlerin nereden kurulacağını seçeceğiz. İnternet bağlantınız var ise aşağıdaki gibi "http" yi seçin. Netinstall yöntemi yerine normal cdlerinden Debian kuran arkadaşlar bu durumda kaynak olarak cdrom belirtmeliler. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 722x401 Boyutlarındadır | Daha sonra "Kullanılacak Debian dağıtımı" seçilmesi istenecek. Debian bu noktada da diğer dağıtımlardan ayrılır. Debian kendi içinde 3 farklı dağıtımı barındırır. Bunlar kararlı, test ve kararsız dağıtımlardır. Kısaca açıklayalım. Kararlı: Üzerinden uzun zaman geçmiş, hatalarından iyi arındırılmış paketleri içerir. Daha çok sunucular gibi güvenlik kritik durumlarda tercih edilir. Yazılımların eski versiyonlarını barındırdığından ev kullanıcıları tarafından pek tercih edilmez. Resmi debian isoları bu kararlı sürümün isolarıdır. Test: Bu sürüm daha geniş bir paket arşivine ve daha yeni yazılımlara sahiptir. Paket arşivi genelde haftada bir güncellenir. Kararsız: Bu sürüm yazılımların en yeni versiyonlarına ve en geniş paket arşivine sahiptir. Yazılımların yeni versiyonları çıktığı zaman hemen paketlenip denemeleri yapılarak kararsız sürüm depolarına alınırlar. Kararsız sürüm depoları hergün güncellenmektedir. Yazılımların en yeni versiyonlarını barındırdığı için kararsız sürüm ev kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir. Genelde problemler çıkmamaktadır. Bir sorun çıktığında bunu yaşayan birçok debian kullanıcısı olmakta ve e-mail listelerinde gerekli yardım olmaktadır. Ben bu adımda kararsız sürümü seçiyorum. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 722x400 Boyutlarındadır | Önemli olan bir konu daha var. Debian tamamen özgür yazılımlardan oluşan bir dağıtım olarak kalmayı amaçlamakta. Bu nedenle size aşağıdaki gibi bir soruyu sormak zorunda. "Özgür olmayan yazılım kullanacak mısınız?" Bazı özgür olmayan yazılımlara da ihtiyacınız olabileceğini göz önüne alarak bu soruya "Evet" diyebiliriz. Tercih sizin. Daha sonra yansı olarak Türkiye'yi seçiyoruz. Proxy sunucu bölümünü boş geçiyoruz. | Resim Otomatik Küçültülmüştür. Bu yazıyı Tıklayarak Orjinal Halini Görebilirsiniz. Bu resim 722x401 Boyutlarındadır | Daha sonra apt-get aşağıdaki gibi paket listesini indiriyor. Bu işlemi root ile oturum açarak "apt-get update" komutu ile de gerçekleştirebilirsiniz. | |
| Konu: Geri: Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) C.tesi Tem. 18, 2009 12:51 pm | |
| | |
| SUSE Linux Sürümünün Seçimi SUSE Linux'un yayınlanmış veya geliştirilmekte olan sürümünü seçebilirsiniz. Hangisini yükleyeceğinizden emin değilseniz, buraya tıklayınız. SUSE Linux'u yüklemek için sadece CD veya DVD ISO dosyalarından birisini seçiniz. Not: Yayınlanmış güncel sürümün DVD ISO'su olsa da, geliştirilmekte olan sürümün DVD ISO'su yoktur. SUSE Linux 10.1 pek çok PC donanımını desteklemektedir. SUSE Linux 10.1'in düzgün çalışabilmesi için aşağıdaki gereksinimlerin karşılanabilmesi gerekir:
- İşlemci: Intel: Pentium 1-4; AMD: Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Athlon 64 ve Sempron
- Ana Hafıza: En az 256 MB
- Sabit Bellek: En az 500 MB (en düşük kurulum için); standard sistem için 2.5 GB
- Ses ve ekran kartları: Pek çok çağdaş ses ve ekran kartını desteklemektedir.
Sabit Belleğinizde Yeterli Boş Alan Olduğundan Emin Olunuz
- 5 ayrı CD ISO dosyası şeklinde indirildiğinde , SUSE Linux'ün
her biri yaklaşık 700 MB olan ve toplamda 3.5 GB'lik yere ihtiyacı vardır.
- Tek bir DVD ISO olarak istenildiği zamansa, SUSE Linux'ün tek seferde 4.7 GB'lık sabit bellek alanına ihtiyacı olacaktır.
- Delta ISO'lar orjinal ISO görüntülerinden daha küçüktürler. Lütfen dosya boyutlarını denetleyiniz.
Aşağıdaki tablo farklı bağlanma hızlarında yükleme sürecinin yaklaşık olarak ne kadar süreceğini göstermektedir: 1 CD ISO (700 MB) 5 CD'lik ISO (3.5 GB) 1 DVD ISO (4.7 GB) 56 KBit 28 saat 139 saat 187 saat 64 KBit (ISDN) 25 saat 122 saat 164 saat 1024 KBit (Geniş band) 1.5 saat 8 saat 11 saat 2048 KBit (Geniş band) 45 dakika 4 saat 5.5 saat ISO Dosyalarının Kullanılması Örütbağ(İnternet) üzerinden tek tek paketleri veya tüm sürümü yüklemek için FTP kullanabilirsiniz. Tüm dosyaları FTP kullanarak yüklemeniz mümkün olmakla birlikte, BitTorrentkullanarak daha yüksek hızda indirme yapabilirsiniz. Eğer herhangi bir sürümüne sahipseniz, sadece Delta ISO'ları yüklemeyi de düşünebilirsiniz.Bunu daha önceki sürümlerle birlikte kullanarak gerekli ISO görüntülerini oluşturmada kullanabilirsiniz. İşlem basamakları için, Delta ISO'nun uygulanmasına bakınız. FTP Sunucularından İndirmek İsterseniz İlk önce, size yakın bir yansı siteyi seçiniz. Sitenin tercih ettiğiniz CD/DVD sürümünü barındırdığından emin olunuz. Uyarı Tüm Windows FTP sunucuları 4GB'dan büyük dosyaları indirmeye olanaklı değildirler. Windows üzerinden DVD ISO indirebilmeniz için, ntfs dosya sistemi kullandığınızdan emin olunuz. Bu boyutta dosyalarla çalışan örnek bir ftp sunucusu için : ncftp. Eğer aşağıdaki gibi ISO görüntüsü bulduysanız ftp://ftp.example.org/pub/opensuse/distribution//inst-source/boot/boot.iso, bu dosyayı örütbağ(internet) sunucunuzla veya aşağıdaki komutlarla yükleyebilirsiniz: cd wget ftp://ftp.example.org/pub/opensuse/distribution//inst-source/boot/boot.isoKesilmeden sonra, yükleme işlemine wget parametresine -c ekleyerek devam edebilirsiniz : wget -c ftp://ftp.example.org/pub/opensuse/distribution//inst-source/boot/boot.isoİndirme bittiği zaman, mevcut klasörünüzde boot.iso isimli bir dosya bulacaksınız. Bu dosya bir CD'ye k3b kullanılarak yazılabilir. Bunu yapmadan önce, dosyaları hatalara karşı kontrol etmelisiniz. Yukarıdaki örnekte, MD5SUMS adlı bir dosya bulunabilir. Yükleme kaynağındaki her bir ISO için bütünlük değerlerini içerir.Yukarıdaki görüntü için ilgili değer aşağıdaki gibi olabilir : 8abac6680ecc152f103006b02f9ff67f boot.isoFTP iletiminin herhangi bir hata içermediğinden emin olmak için, bu değeri indirdiğiniz ISO için belirlemelisiniz. Farklı işletim dizgeleri(sistemleri) için ücretsiz bir md5sum denetim programını md5deep.sourceforge.net adresinden yükleyebilirsiniz. Linux'da, aşağıdaki komutu çalıştırınız: md5sum boot.isoEğer yukarıdaki değer ve md5sum çıktısı arasında herhangi bir fark varsa, indirme işleminin tekrar edilmesi gerekmektedir. Eğer işletim dizgesi(sistemi) olarak Linux'u kullanıyorsanız, rsync komutu ile ISO dosyasını onarabilirsiniz. Bunu yapmak için, bu protokolu destekleyen bir yansı site seçiniz ve aşağıdaki satırı yazınız: rsync rsync://// Bu sunucudaki dizini gösterecektir. Komuta alt dizin isimlerini ekleyerek, ISO'nun bulunduğu dizine ulaşabilirsiniz.Sonra rsync -IvzP rsync:///// Sadece gereken verilerin yüklenmesi yoluyla dosyanızın onarılmasını sağlayacaktır.Daha fazla bilgi için (komut satırına man rsync ekleyerek) rsync kılavuz sayfasına bakınız. BitTorrent İle Yükleme BitTorrent ile FTP'den daha kolay yükleme yapabilirsiniz. Yüklemeye başlamadan önce sabit belleğinizi denetlemeniz ve yeterli boş alana sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. BitTorrent sunucularının adreslerini ve bir de bittorrent istemcisi kullanmanız gereklidir. Hemen hemen tüm işletim sistemleri ve mimâriler için BitTorrent istemcileri bulunmaktadır. BitTorrent sunucusu ile OpenSUSE dosyalarının indirilmesi için temel adımlar. Tam yükleme süreci hakkında bilgi sahibi olmak için, kullandığınız sunucunun yardım bilgilerini inceleyiniz. Delta ISO'nun Kullanımı Önceki ISO sürünümüne sahipseniz Delta ISO yardımıyla tüm ISO dosyası yerine daha küçük dosyalar indirebilirsiniz.Bu özelliği kullanabilmek için, deltarpm uygulamasına gereksinim vardır. applydeltaiso komutu: applydeltaiso old delta newÖrneğin : applydeltaiso SUSE-Linux-10.1-RC1-i386-CD1.iso \ SUSE-Linux-10.1-RC1_RC2-i386-CD1.delta.iso \ SUSE-Linux-10.1-RC2-i386-CD1.isoDaha önceki sürümün ISO'larını sildiyseniz merak etmeyin. applydeltaiso aynı zamanda CD sürücünüzdeki CD ile de çalışır. Örneğin, CD sürücünüzde (/dev/hdc) SUSE 10.1-i386 RC 1 CD 1 CD'si varsa , aşağıdaki komutu kullanın: applydeltaiso /dev/hdc \ SUSE-Linux-10.1-RC1_RC2-i386-CD1.delta.iso \ SUSE-Linux-10.1-RC2-i386-CD1.isoVe FTP sunucularından nasıl yükleneceğinde tanımlandığı gibi MD5SUMS değerlerini kontrol edin. Delta ISO uygulanması uzun bir zaman gerektirir.ISO dosyalarının açılabilmesi için sabit belleğinizde büyük miktarda boş alana ihtiyacı olur. Not: Windows için applydeltaiso.exe , buradan yükleyin. Yükleme Sorunları
ISO görüntüleri gibi büyük dosyaları indirmek bazen sorunlara yol açabilir. En yaygın sorunları önlemeye yönelik bazı ipuçları:
- FTP yerine BitTorrent kullanmayı deneyiniz. Bazen BitTorrent, FTP'den daha hızlı indirmeye izin verebilmektedir.
- Kaldığınız yerden indirmeye olanak veren FTP istemcisi veya indirme
programı kullanmanızı öneriyoruz. Eğer yüklemede hata olursa, yüklemeyi baştan başlamak yerine, kaldığınız yerden devam etmeniz daha uygun olacaktır.
- Bazı proxy sunucuları, FTP sitelerine erişime izin vermemektedir.
Böyle bir proxy sunucusu üzerinden erişiminiz varsa HTTP sitelerini kullanınız .
- DVD ISO yüklerken, proxy ve istemcinizin 2 GB'dan büyük dosyaları
desteklediğinden emin olunuz. Eğer; yükleme işleminiz bu boyuta yakın yerlerde kendiliğinden sonlanıyorsa, istemciniz büyük dosyaları desteklememektedir. Linux kullanıcısı iseniz, Konqueror (KDE tarayıcısı), curl veya lftp (lukemftp) kullanabilirsiniz. Mac/OS Safari'de mevcut ftp-istemcisi işinizi görecektir. Windows kullanıcısı iseniz, FileZilla adresini deneyiniz.
ISO Dosyalarının Açılması GNU/Linux Kullanıcıları ISO dosyalarını başarılı bir şekilde yükledikten sonra, seçeceğiniz bir CD/DVD yazma yazılımı ile ISO dosyalarını boş CD'ye veya DVD'ye yakınız. SUSE Linux kullanan dizgelerde(sistem), k3b programı ile diske yazınız CD veya DVD ve/veya ISO9660 dosya dizgesi(sistemi) yazma seçeneklerinden birini seçiniz. Daha fazla bilgi için, SUSE Linux 9.3 User Guide (PDF) okuyunuz. Microsoft Windows Kullanıcıları Windows XP,ISO dosyalarını oluşturamaz veya kopyalayamaz.Fakat onaylanmamış ISO Recorder Power Toy bu özelliği Windows XP'ye eklemektedir. Microsoft Windows kullanıcıları için ISO dosyası oluşturabilen çok çeşitli CD yazma araçları bulunmaktadır. Herhangi bir arama motoru ile bunları bulabilirsiniz.Ücretsiz iyi bir yazılım için Cd Burner XP. SUSE Linux'un Kurulumu Kuruluma başlamak için, CD 1'den veya DVD'den dizgenizi açınız. BIOS ayarlarınızın CD/DVD'den açılışa izin verdiğine emin olunuz. SUSE Linux kurulum programı tarafından açıklanan adımları uygulayınız. Kurulumun ayrıntılı açıklamaları için adresine bakınız. Eğer sadece SUSE ISO'suna sahipseniz, CD'lerden DVD oluşturmakta açıklandığı gibi onu açılış DVD'sine koyabilirsiniz. SUSE Linux'u Bir Çok Dizgeye(Sisteme) Aynı Anda Kurmak Eğer bir çok dizgeye aynı anda kurulum yapacaksanız, YaST Kurulum Sunucusu oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu süreç için gerekli belgeleri SUSE Linux 9.3 Administration Guide (PDF) adresinde bulabilirsiniz. YaST Kurulum Sunucusu ile yüklemek için, ağ kurulum sürecini seçiniz. SUSE Linux'u Ağ üzerinden kurmak Doğrudan ağ üzerinden kurulum yapacağınız zaman, bilgisayarınızın açılışı için bir açılış disketi/CD vb ihtiyacınız olacaktır. Genellikle, bu miniiso denen küçük bir dosyadır. Açılış satırında , aşağıdaki gibi, seçilen konumu gösterecek bir kurulum değişkeni tanımlamanız gerekmektedir: install=ftp://ftp.sunucu.org/pub/suse/CD1Aşağıdaki dizinde her zaman bir en düşük açılış dizgesi(sistemi) mevcuttur: /inst-source/boot/boot.isoYukarıdaki gibi adresleri tanımlamak için açılış sırasında F3'e basınız , ve dizelgeden(liste) kurulum protokolünü seçiniz. Kurulum kaynağının, hangi sunucuda ve dizinde olduğu size sorulacaktır. | |
| | | | Linux Dağıtımlarının Kurulumları (Resimli) | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|