_CaNSu_ S.Moderatör
Rep Gücü : 2063 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 19/06/09 Doğum tarihi : 06/08/90 Yaş : 34 Nerden : özgür olduğum heryerden =) İş/Hobiler : öğrenci,gezmek Lakap : janjan
| Konu: Aydın-Dogan Bey Köyü C.tesi Haz. 27, 2009 6:02 pm | |
| Dilek Yarimadasi'na ulastiginizda Milli Parkin yakininda Doganbey Köyünü görürsünüz. Eski adiyla Domaçya, denizden uzaktir.
Vaktiyle Selanik'e göçen Rumlarin yasadigi Doganbey'de yaklasik 200 ev var. Dilek Yarimadasini denizden dolasmakisterseniz karsiniza 3 ada çikar. Tavsan Adasi, SuAdasi ve Sandal Adasi.
Sansiniz varsa. Dilek Yarimadasi'nda çam agaçlari altinda yabani atlari görebilirsiniz. Yarimadada lacivert ve turkuaz karisimi denize girmek için, tam 6 köy var. Bunlarin adlari ve parkin kapisina uzakliklari söyle: içmeler, 1 km; Aydinlik,5 km; Kanyon, 6km; Kavakli Burun,7 km; Karasu, 11 km.
Ziyaretçi ve Tanıtım Merkezi'nin de içinde yer aldığı Eski Doğanbey Köyü M.Ö. 7.yy'dan günümüze uzanan bir geçmişe sahiptir. Yakın çevresinde, Eski Gümrük binalarının olduğu Karina, antik yerleşim Tebai ve Lade Adası bulunmaktadır.
Eski Doğanbey Köyü, Rum ve Türk Mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen bir açık hava müzesi gibidir. İçersinde Şapel ve Kilise ile orijinal tarihi yapılar yer almaktadır. İşte, Ziyaretçi Ve Tanıtım Merkezi de bu yapılardan bir tanesidir. Merkez, 1890'larda hastane amacıyla yapılmış, daha sonra okul olarak kullanılmıştır.
Cumhuriyetin başlangıcında yaşanan göç dolayısıyla fonksiyonunu yitiren yapı, mübadele ve sonrasındaki boşlukta hasara uğramış, kullanılmadığı dönemde harap bir hal almış ve köylülerce hayvan barınağı olarak kullanılmıştır.
Köydeki parsellerin Milli Parklar'a tahsis edilmesi ve köyün 1992 yılında Kentsel Sit ilan edilmesi ile harap haldeki binanın Aydın Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği tarafından orijinal planına sadık kalınarak restore edilmesine 2001 yılı Haziran ayında başlanmış ve 2004 yılı başında restorasyon çalışmaları biten bina 3 Temmuz 2004 günü resmen ziyaretçilere açılmıştır.
Ziyaretçi ve Tanıtım Merkezi bünyesinde; eğitim, tanıtım, koruma, bilgilendirme ve rehberlik konularında çalışmalar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne Bağlı Personelce yürütülmektedir.
Bina içersinde; -Milli Park'ın doğal ve kültürel kaynak değerlerinin sergilenerek, Dünya'ya açılımını sağlayacak Müze Odası, -Eğitim ve Kültür amaçlı Sergi Odası, -Ziyaretçilerin ihtiyaçlarına ve bilgilenmelerine yönelik Kütüphane ve Bilgisayar Odası, -Genç nesillerin eğitimine yönelik ve aynı zamanda atölye çalışmalarına olanak sağlayan, Teleskop eşliğinde deltadaki kuşları da gözleyebilecekleri Eğitim Odası, -Yerli ve yabancı ziyaretçilere çeşitli konularda sunum imkanı veren; 5 ve 30 dakikalık Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Milli Parkı konulu Belgesel Film'in de izlenebileceği, Dia Gösteri Salonu ve Sunum Kontrol Odası -Toplantı Salonu, -Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebilecekleri Kafeterya, Bay-Bayan ve Bedensel Engelli Tuvaleti -Danışma-Milli Park'a özel Hediyelik-Hatıra Eşya Reyonu, -Bütün bu odaların tek elden kontrolünü sağlayan İdare Merkezi, bulunmaktadır.
Ziyaretçi Ve Tanıtım Merkezi, hem tarihsel kurgusunun korunmasına hem de çağdaş işlevleri barındırmasına özen gösterilerek, fikir ve proje kapsamında kalmayıp, restorasyon sırasında her türlü konu hassasiyetle incelenerek hizmete açılmıştır.
Turizmin, ülkemizde gittikçe cevapsız kaldığı ya da yanlış cevap bulduğu bilinirken, Batı Anadolu kıyılarında geçmişten devir alınan değerleriyle Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi olarak değerlendirilecek bu bina, 21. yy. çağdaş Türkiye'sinden Dünya'ya açılan pek çok ilki içinde barındıran bir penceredir.
Kronolojik Olarak Doğanbey Köyü Ziyaretçi Ve Tanıtım Merkezi'nin Durumu
Yapı; 1890 larda hastane amacı ile yapılmış,
Cumhuriyetin başlangıcında, 1924 lerde, göç nedeni ile fonksiyonunu yitirmiş, Daha sonra askeri karakol olarak hizmet vermiş, Sonra da okul olarak kullanılmış,
Köydeki 2. göç sonrası yine fonksiyonunu yitirmiş ve kaderine terk edilmiş,
2001 yılında Milli Parklar Ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından sahiplenilerek, aslına uygun restore edilip, 2004 yılında Ziyaretçi Ve Tanıtm Merkezi olarak hizmete açılmıştır. | |
|