Görüntü Arızaları
$ VGA çıkışında görüntü elde edilemiyor (görüntü yok)...
Bu arıza en çok karşılaşılan arızalardan olup aşağıdaki adımların takip edilmesi ile çözüme kısa zamanda ulaşmak mümkün olacaktır.
- Bu tür arızalarda makine çalıştığı çok iyi bilinen monitör, klavye, mouse gibi çevre birimleri ile test edilmelidir. Eğer arıza ortadan kalktıysa değişikliği yapılmış çevre birimi arızalı demektir. Bunlara rağmen arıza giderilmediyse;
- Power kablosu test edilir. Bunun için power supply’a giren kısmı bir multimetre cihazı ile veya kontrol kalemi ile ölçülür. Burada voltaj yoksa kablo yenisi ile değiştirilir.
- Power supply fanı dönüyorsa power supply çıkışları ölçülür. 5V ve 12V çıkışlarının normal olup olmadığı gözlenir. Fakat, fan dönmüyor, çıkış voltajlarından en az biri yanlış veya koruma sesi (vızıltı şeklinde) geliyorsa, power supply bozuktur ya da SPS (Switching Power Supply – Anahtarlamalı Güç Kaynağı) aşırı gerilim dalgalanmalarından dolayı korumaya geçmiştir, veya sisteme bağlı floppy, hard disk, CD-ROM veya diğer kartlardan birinde kısa devre mevcuttur. Bu durumu anlamak için öncelikle power supply ile beslenen floppy, hard disk, CD-ROM ve anakart power bağlantıları birer birer kesilerek arıza tespiti yapılır.
- Yukarıdaki adımlar yapıldı ve arıza henüz giderilmediyse sırasıyla RAM’lerin slotlara doğru ve uygun sırayla takılıp takılmadığına, CPU ayarlarının doğru yapılıp yapılmadığına bakılır. Tamamı normalse ve imkan varsa bu parçalar çalıştığına emin olunan yenileriyle değiştirilip test edilir.
$ Bazen ekranda kırmızı veya mavi renk hakim oluyor...
Bu tür bir arıza genellikle monitörün ekran kartına giren pinlerinden birinin veya birkaçının eğilmesi veya kırılması ya da bu kablo içerisindeki bir kopukluktan kaynaklanmaktadır. Monitörü başka bir bilgisayarda deneyin. Problem devam ediyorsa kablonun değişmesi gerekir.
$ Düğmeye basıldığında tüm ışıklar yanıyor; fakat, görüntü yok...
Problem büyük ihtimalle anakarttadır. Bu duruma özellikle CIH virüsü ile BIOS’un bozulması sonucu rastlanır. BIOS’un yeniden yazılması denenir. Olmuyorsa anakart değiştirilir.
Bu duruma makine montajı ilk yapıldığında rastlanmışsa ve CPU saat ayarları anakart üzerinde jumperler ile yapılıyorsa bu ayarların doğru yapıldığına emin olur. Farklı bir çarpanın seçilmesi bu duruma sebep olabilir.
Hard disk, floppy veya CD-ROM sürücü arızalı olup kısadevre yapıyor olabilir. Bu cihazların bağlantıları sökülüp makine açılır. Eğer görüntü geldiyse sırasıyla sökülen cihazlar takılarak arızalı cihaz tespit edilir.
$ Görüntü var ancak bazı renkler mevcut değil...
Arıza monitörde değilse ekran kartı arızalıdır. Değiştirilmeli.
$ Ekranda renkler var fakat soluk, 16 renkte çalışıyor...
Ekran kartı sisteme tanıtılmamıştır. Bu karta ait driver disketi veya CD’si ile sisteme tanıtın.
Ekran kartı sisteme tanıtılmışsa Denetim masası-Görüntü-Ayarlar-Renkler kısmında 256 Renk, Yüksek Renk (16 bit) veya Gerçek Renk (32 bit) seçeneklerini seçin.
$ Açılan pencereler kapatılırken ekranda iz bırakıyor...
Ekran kartı arızalıdır. Eğer VRAM’ler çıkartılabiliyorsa çıkartıp yenilerini takarak deneyin.
Ekranın çözünürlüğü ve tarama ayarlarını değiştirin. Problem giderilmediyse ekran kartını değiştirin.
$ TV kartı çalışırken ekranda başka yere sürüklendiğinde iz bırakıyor...
Öncelikle ekranın tarama ayarları değiştirilir. Sonuç alınamadıysa daha uyumlu bir ekran kartı veya tv kartı tercih edilir.
$ ASUS AGP-V3800 ekran kartı kullanıyorum. VGA+TV dual özelliğini aktif yapamıyorum...
Çözünürlüğü 800x600 veya daha aşağısına ve 16 bit renk seviyesine veya daha aşağısına indirin.
$ ASUS MEW M/B tip bir anakart ve 32 MB RAM kullanıyorum. NT 4.0 kurduğumda ekran kartının sürücüsünü yükleyemiyorum...
Ekran kartının sürücüsünün yüklenebilmesi için minimum 64 MB RAM gerekmektedir.