| ...Forum PayLasım... | SanaL aLemin SessizLiğinde Ses Getiren Forum:) |
|
| Galatasaray Tarihi | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:21 pm | |
| KÜNYE Adı: Galatasaray Spor Kulübü
Kuruluşu: 1905 Sonbaharı
Kurucuları: Ali Sami Yen, Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Bekir Sıtkı Bircan, Reşat Şirvanizade, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver
Kurulduğu Yer: Galatasaray Lisesi 5. sınıfı
İlk Renkler: Kırmızı-Beyaz ( Sonradan Sarı- Siyah ve Sarı -Kırmızı)
İlk Lokal: Galatasaray`da Bulgar Sütçü`nün Dükkanı
İlk Amblem: Tobler Çikolatasındaki kartal
İlk Başkan: Ali Sami Yen
İlk Maç: Galatasaray- Kadıköy Faure Mektebi (2-0)
İlk Spor Dalı: Futbol
İlk Şampiyonluk: İstanbul Pazar Ligi Şampiyonluğu
Kuruluş Hedefi: " İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak. Türk olmayan takımları yenmek." KURULUŞ: Galatasaray Spor Kulübü, Türk Spor Tarihi'ndeki öncü olma özelliğini hiç kuşkusuz içinden doğduğu ve gene öncü bir kurum olan Galatasaray Lisesi'nden (Mektebi Sultani) almıştır. Okul ile kulüp arasındaki koparılmaz bağ, yadsınamayacak bir gerçeklik ve övünç kaynağıdır.
Devlet adamı yetiştirmek amacıyla II. Beyazıt tarafından 1482'de kurulan mektep, adını kurulduğu bölgeden alır ve "Galata Sarayı" olarak anılmaya başlar. Okul modern konumuna 1 Eylül 1868'de Sultan Abdülaziz döneminde kavuşur. Okul' un yeniden yapılanmasıyla birlikte, Türkiye'de de gerçek anlamıyla ilk sportif çalışmalar başlamış olur ve okulda Beden Eğitimi dersi jimnastikçi 'Monsieur Curel' tarafından eğitim progr***** konur. Bu atılımlar gerçekten bir devrim niteliği taşımaktadırlar. Curel, modern aletler eşliğinde çalıştırdığı öğrencileri sportif açıdan geliştirirken, onlar için Kağıthane'de bir idman Bayramı düzenler. Yıl 1870'tir. Bu etkinlikte başarı gösteren sporcular değişik ödül ve madalyalar kazanır ve yarışmaların sonunda öğrencilere "kuzulu pilav" verilir. Bu da, sonraki yıllarda bir başka geleneğin başlangıcını oluşturur.
Curel'den sonra görevi devralan yabancı spor hocaları (M. Moiroux, Signor Martinetti, Stangali gibi), jimnastik ve atletizmin yanı sıra, değişik branşlara da eğilerek (yüzme, kürek, aletli jimnastik), bir ilki daha başlatmış olurlar. Bu çalışmaların ürünü çok geçmeden alınmaya başlanır ve adı Türk Spor Tarihi'ne altın harflerle yazılan Faik Üstünidman'ın yanı sıra, Binbaşı Mazhar Kazancı, Abdurrahman ve Ahmet Robenson kardeşler GSL'nde görev alıp, izcilik, tenis, hokey gibi spor dallarının öğrenciler arasında yaygınlaşmasını sağlarlar. Özellikle Üstünidman'ın ön ayak olmasıyla, öğrenciler futbolla tanışırlar. Ama oynanan futbol, bir kör dövüşünden farklı olmayan ve kural tanımayan bir koşuşturmayı andırmaktadır. Ama futbol GSL' nin Tören Kapısı'ndan adımını atmış ve tam bir salgına dönüşmüştür.
1901 yılında İstanbul'da yaşayan iki İngiliz, James Lafontaine ve Horace Armitage, Rum ve İngiliz oyunculardan oluşan Kadıköy Futbol Kulübü'nü kurmuşlar ama 1903'te takımdaki İngilizler bir anlaşmazlık sonucu ayrılarak Moda Kulübü'nü oluşturmuşlardır. 1904 yılında ise bu kulüpler, Imogen, Elpis, Strugglers takımlarıyla anlaşarak, İstanbul Futbol Birliği'ni hayata geçirmişler ve bugünkü Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın yerinde bulunan "Union Club-İttihat Spor" sahasında düzenli karşılaşmalar yapmaya başlamışlardır. Görüldüğü gibi bu takımlar yabancı ya da azınlık takımlarıdır. Türk olmayan ekiplerin gerçekleştirdikleri bu ilk futbol karşılaşmaları, GSL öğrencilerini hem ilgilendirir hem de çok üzer. Artık onların amacı, kendi futbol kulüplerini kurmak, ölesiye sevdikleri bu oyunun kurallarını "hatmetmek" ve yabancılarla boy ölçüşmektir.
Türk olmayan takımları yenmek
Galatasaray Spor Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen, "Ellinci Yıl" kitabında kuruluş öyküsünü şöyle anlatır: "1 Teşrin 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum Mehmet Ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek Galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. İlk müteşebbisler oyuna ve mücadeleye meyyal arkadaşlardan Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver, Kamil...gibi gençlerdi. Mektepde tahsilde bulunan Bulgar ve Sırp talebesinden çevik ve kuvvetli olanlar da bize iltihak etmişlerdi. Asım'ı muhasebeciliğe, Cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de Reis olmuştum. Asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamakda mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken, domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. Yani o zaman Reisliğe ve diğer vazifelere payeyi, en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci Reisliği formaları yıkadığı için almıştı.
"Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek."
Kulübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace (Cesaret) konulması yolunda görüşler ortaya atılmışsa da, sonuçta Galatasaray olmasında anlaşmaya varılmıştır. Araştırmacı Cem Atabeyoğlu, Galatasaray adının, bu takımın yaptığı ilk maçta Rum ekibini 2-0 yenerken, seyircilerin onlardan "Galata Sarayı efendileri"diye söz etmelerinden doğduğunu yazar. Bunun üzerine kurucular da ismi benimserler ve "Adımız Galata Sarayı olsun" derler.
Kurucu Listeler
1905'ten 1919'a kadar Galatasaray Spor Kulübü'ne Başkanlık yapan, mektebin 889 numaralı öğrencisi Ali Sami Yen, inci gibi elyazısıyla tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü ıhsaiyet Defteri'nin (Sayım-İstatistik Defteri) 181 ve 182. sayfalarında kurucu 13 üyeyi şöyle sıralar: 1-Ali Sami Yen; 2-Asım Sonumut; 3-Emin Bülent Serdaroğlu; 4-Celal İbrahim; 5-B. Nikolof; 6-Milo Bakiş; 7-Pol Bakiş; 8-Bekir Sıtkı Bircan; 9-Tahsin Nahit; 10-Reşat Şirvanizade; 11-Hüseyin Hüsnü; 12-Refik Cevdet Kalpakçıoğlu; 13-Abidin Daver.
1905'te Osmanlı İmparatorluğu'nda bir dernekler yasası bulunmadığından, Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescil edilme olanağını bulamamıştır. 1912 yılında Cemiyetler Kanunu çıkarıldıktan sonra, kulüp yasal bir kimlik kazandı. Yetkili makamlara kulüplerin tüzükleriyle birlikte, kurucu üyelerin ad ve adreslerinin de bildirilmesi zorunlu tutulduğundan, istifa eden ya da eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine dönen üyeler ilk listeden çıkarılmış ve 1 Eylül 1913'te kurucu liste yeniden düzenlenmiştir. Kurucu üyelerin yeni sıralaması şöyle gerçekleşmiştir: 1-Ali Sami Yen; 2-Asım Sonumut; 3-Emin Bülent Serdaroğlu; 4-Celal İbrahim; 5-Bekir Sıtkı Bircan; 6-Reşat Şirvanizade; 7-Refik Cevdet Kalpakçıoğlu; 8-Abidin Daver.
Renklerin öyküsü
Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk renkleri kırmızı-beyaz'dır. Bayrağımızın renklerinden esinlenerek seçilen bu renkler, dönemin baskıcı ve paranoyak yönetimi tarafından kuşkuyla karşılanmış ve futbolcular sıkı bir takibe alınmışlardır. Bu nedenle, sarı-siyah renkler gündeme gelmiş ama bunlar da kalıcı olmamış ve Galatasaray bugünkü renklerine kavuşmuştur. Bu renklerin öyküsünü Ali Sami Yen'den dinleyelim: "Birçok yerleri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı'daki Şişman Yanko'nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete ***üreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu." Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu renklerin Gül Baba'nın II.Beyazıt'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer.
Galatasaray Dergisi`ne bize sağladıkları içerik için teşekkür ederiz.
GSnin amblemi nasıl doğdu? Galatasaray ' ın ilk amblemi, 333 Şevki Ege tarafından çizildi. Bu, ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartaldı. "Kartal", Galatasaray'lıların üzerinde durduğu bir amblem örneğiydi. Ancak, kartal adı benimsenmeyince, Şevki Ege'nin kompozisyonu bir kenara itildi. Sonraları , GS amblemi doğdu ve benimsendi.
Suat Başar,Galatasaray ambleminin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:
Yıl 1923�
O yıl biz "cinquieme" da, yani lise 1' deydik. Arkadaşlarımızdan 74 Ayetullah Emin, sıra arkadaşı Şinasi (Şahingiray), ile birlikte her hafta "Kara kedi" %90 nispetinde Ayet'in inci gibi el yazısı ile yazılmıştır. Ayet, bir taraftan mecmuasının yazılarını temize çekerken, bir yandan da sahifelerini ve bilhassa kapak vazifesi gören ilk sahifesini süslerdi. Bir defasında bu kapakta hepimiz basit fakat zarif çizilmiş bir "Gayin -Sin" gördük. Kırmızı Gayin' ın içine sarı bir "Sin" oturtulmuştu. Hendesi çizgilerle ve muayyen ölçülerle resmedilmiş olan bu şekil , kulübümüzün, yalnız kulübün değil, bütün Galatasaray ' lılığın remzi olacaktı. Ama, her şeyden evvel bu şekli kulübün kongresine teklif etmek lazımdı. Bu teklifi kim yapacaktı? Tasarladığımız arkadaş çekingendi ve kongre günü yaklaşıyordu. Nihayet o gün geldi. 1923 yılında, bir gün mektebin resim sınıfında kalabalık bir kongre toplandı. Ne ateşli, ne heyecanlı bir kongreydi o. Kimler yoktu ki? Belli ki Galatasaray yeni hamlelere hazırlanıyor, spor sahasında yeni inkilaplar yapacak, memlekette yeni çığırlar açacak. Teklifler ve kararlar bibirini kovalıyor. Şinasi arkadaşımız Ayet'den "Gayin-Sin" resmini almış, kongreye teklif edecek, ama o da çekingen,arka sıralarda oturmuş bekliyor. Nihayet Şinasi'nin yanında oturan Dr. Namık (Canko) merhum , söz alıp ortaya çıktı ve: | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:22 pm | |
| Arkadaşlar, genç kardeşlerimizden Şinasi Reşit, kongremize bir rozet şekli getirmiş, kulübümüzün remzi ven rozetimizin şekli olarak kabul edilmesini teklif ederim, dedi. Büyük bir resim kağıdına çizilmiş ve renklerimizle boyanmış "Gayin-Sin" i ortaya çıkardı. Teklif alkışlar arasında ittifakla kabul olundu. Ayet, yalnız eski harflerle "Gayin-Sin" çizmekle kalmamış, aynı uslupla bir de "GS" yaratmıştı. Bunların asılları Ayet'in Şinasi'nin yardım ile çıkardığı haftalık el yazısı "Kara Kedi" mecmuasındadır. "Gayın-Sin" ilk defa 1925 de kurulan Galatasaray talebe sandığının hazırladığı mektup, kağıt ve zarflarına basıldı. Yine, 1925 de kabul edilen lise kasketine ve daha sonra lise ceketlerine işlendi. Bazı imkansızlıklar, rozetin yapılmasını geciktiriyordu. Nihayet bunu da sıra gelince, şekiller o zaman eski İpek sinemasının kapısındaki dükkanlardan birinde Besim Koşalay ile birlikte tuhafiye mağazası açan Nihat Bekdik'e verildi. Bir aksilik eseri bunlar kayboldu. O zamanki İdare Heyetinin bastırdığı matbualarda ve yaptırdığı rozetlerde Ayet'in eseri biraz şekil değiştirdi. GS nin yaratıcısı Ayet Emin'i 29 eylül 1931 de toprağa verdik. Dr. Namık ağabeyimiz 1933 yılında aramızdan ayrıldı. Allah Şinasi Şahingiray arkadaşımıza uzun ömürler versin. GS yi gördükçe, her üçünü hatırlar, ebediyete tevdi ettiklerimizi rahmetle yadederim.
Not: Maalesef, şu tatlı anıyı bize nakleden 550 Suat Başar ağabeyimiz de aramızdan ayrıldı. Nur içinde yatsın...
Teknik Adamlar Sezon Antrenör Nikolof (Futbolcu)-Bulgaristan Emin bülent (Futbolcu) Horace Armintage (Futbolcu) Emin bülent (Futbolcu) Sadi Bey Ali Sami Yen Necip Şahin (Futbolcu) Adil Giray (Futbolcu) Billy Hunter- İskoçya Nihat Bekdik (Futbolcu) Lamberg- Macaristan Fred Pegnam- İngiltere S. Pedeafoot- İngiltere Hans Baar- Avusturya Peter Szabo- Macaristan Peter Tandler- Avusturya Hayman- İngiltere C. Zaharczuk- Polonya Jhon Begget- İngiltere Miço Dimitriyadis J. Szweng- Macaristan Pat Molloy- İngiltere D. Lockhead- İngiltere Gündüz Kılıç Lazlo szekelly- Macaristan Gündüz Kılıç George Dick- İngiltere Remondini- İtalya Gündüz Kılıç- Çoşkun Özarı Gündüz Kılıç Eşfak Aykaç- Bülent eken Kaleperoviç- Yugoslavya Coşkun Özarı Brian Birch- İngiltere Brian Birch- İngiltere Don Howe- İngiltere Mansell- İngiltere M. Allison- İngiltere Fethi Demircan Coşkun Özarı Turgay Şeren Brian Birch- İngiltere Özkan Sümer Tomislav İviç- Hırvatistan Jupp Dervall- Almanya Mustafa Denizli Siggi Held- Almanya Mustafa Denizli Karlheinz Feldkamp- Almanya Rainer Hollmann- Almanya Reinhard Safting- Almanya Graeme Souness- İskoçya Fatih Terim Mircea Lucescu-Romanya Fatih Terim Gheorghe Hagi Eric Gerets
Enler ve İlkler Gerçekleri tarih yazar...
Avrupa'da, yarıştığı Tüm Kupaları alan İLK ve TEK takım GALATASARAY ;
Türkiye'nin İLK futbol takımı Galatasaray- (1905) Dünya sıralamasında İLK On' da 1.sıraya giren İLK Türk takımı. Devlet üstün madalyası alan İLK takım UEFA kupasını hiç yenilgi almadan kazanan İLK ve TEK Türk takımı Türkiye'nin en çok Şampiyon olan takımı (15 kez) Üç yıldızı alan İLK takım Türkiye Süper Ligi'nin İLK Şampiyonu Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Avrupa Kıtasını temsil eden İLK ve TEK Türk takımı Şampiyonlar Ligi'nde Çeyrek Final'e çıkan İLK ve TEK Türk takımı İstanbul Şampiyonluğu'nu kazanan İLK futbol takımı- (1907-1908) Yurt dışında İLK galibiyet alan Türk futbol Takımı-(1911) Yurt dışında Türkiye'yi temsil eden İLK futbol takımı- (1911) Şampiyonlar ligine katılan İLK Türk takımı Avrupa'da, UEFA kupasını hiç yenilgi almadan kazanan İLK ve TEK takım Balkanlarda UEFA Kupasını kazanan İLK ve TEK takım Uluslararası maçlarda kendi sahasında ardarda EN çok galibiyet alan TEK Türk takımı - 20 kez
UEFA kupasını kazanan İLK ve TEK Türk takımı - (1 kez) Avrupa Şampiyonu olan İLK ve TEK Türk takımı Süper kupa kazanan İLK ve TEK Türk takımı - (1 kez) İnternet Sitesine sahip İLK Türk takımı İspanyolları deplasmanda yenen İLK Türk takımı. İspanyolları eleyen İLK Türk takımı. Bir sezonda 2 İtalyan takımını eleyen İLK Türk takımı (Milan-Bologna) Bir sezonda 2 İngiliz takımını eleyen İLK Türk takımı (Leeds-Arsenal) Avrupa maçlarında galibiyeti, mağlubiyetinden çok TEK Türk Takımı Türkiye 1. Ligi'ni na-mağlup bitiren İLK takım (1985-86)
EN fazla aralıksız şampiyon olan takım. - 4 kez Yerli hocayla EN çok şampiyon olan takım. GALATASARAY - 9 kez EN fazla şampiyonluk yaşayan futbolcular Bülent (8 Kez)- Suat, Arif ( 7 Kez ) Bir sezonda EN fazla Avrupa Kupa maçı oynayan takım.- 18 kez (Süper kupa dahil) Avrupa'da Şampiyonlar Ligine EN fazla katılan takım GALATASARAY - 6 kez Şampiyonlar liginde EN fazla puan toplayan Türk takımı- 10 puan Türkiye Spor yazarları Kupasını EN fazla kazanan takım Türkiye Kupasını EN fazla kazanan takım -13 kez Cumhurbaşkanlığı Kupasını EN fazla kazanan takım- 10 kez Avrupa kupalarında 1 sezonda EN fazla puan toplayan takım. - 17 maç 34 puan Avrupa'da, bir sezonda Avrupa kupalarında EN fazla galibiyet alan takım. - 11 kez (Süper kupa dahil) Bir sezonda Avrupa kupalarında EN fazla gol atan takım.- 35 gol (Süper kupa dahil) Deplasmanda aralıksız EN fazla yenilmeyen takım.- 40 kez Bir sezonda EN fazla maç yapan takım. GALATASARAY - 59 kez (Süper kupa dahil) Avrupa Kupaları'nda EN çok tur geçen Türk takımı. Bir sezonda EN fazla maç yapan futbolcu HAKAN ŞÜKÜR - 54 maç 4697 dakika Avrupa Kupalarında EN fazla maç yapan Türk takımı. Türkiye liglerinde bir sezonda EN fazla gol atan takım. - 62-63 sezonu 105 gol Türkiye liglerinde EN çok resmi kupa kazanan takım -56 kupa
Avrupa Kupalarındaki İLK Goller
1.GOL: Metin Oktay -27.08.1956 (Galatasaray-Dinamo Bükreş:1-3) 100.GOL: Uğur Köken -1.10.1969 (Galatasaray-Vatford:2-3) 200.GOL: Mirsad Seydiç-20.10.1982 (Galatasaray - Avusturya Wien:2-4) 300.GOL: Uğur Tütüneker -4.11.1992(Galatasaray - E.Frankfurt:1-0) 500.GOL: Tugay Kerimoğlu 5.11.1997 (Galatasaray - Sparta Prag:2-0) 400.Gol Faruk Yiğit tarafından 13.7.1996 tarihinde Kocaeli- Hibernias maçında atılmıştır.
Teşekkürler GALATASARAY !
Teşekkürler; Bu gurur veren tablonun yaratılmasında emeği geçen herkese..
Eminiz daha birçok EN'ler ve İLK'ler vardır.
Teşekkürler Gözden kaçırdığımız bütün EN ve İLK'ler için.... Atatürk ve Galatasaray
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ü "bir takım taraftarı" yapmak çabaları, tarihin gerçekleri karşısında her zaman hüsrana uğruyor.Ulusların yaşamında çok az sayıda kişi önder niteliğini kazanmış ve tüm ulusa mal olmuştur. Bu nitelikteki kişilerin kayıtlı belgeler olmadan sözel tanıklıklara dayanarak birtakım alanlarda tüm ulusun aidiyetinden koparılıp bazı camialara mal edilmesi yanlış bir tutumdur. Bu kişiler tarihsel özellikleriyle, kişiler, topluluklar, gruplar ve camialar üstüdür. Bunun tersini savunmak kişi ve camialara bir öncelik kazandırmayacağı gibi, toplumsal boyutta da onarılmaz yaralar açar. Bunun bilincinde olan gerçek önderler de, toplumun tümünü kucaklamayan ve kurucusu olmadıkları ya da arasında yer almadıkları oluşumlara katılma konusunda büyük hassasiyet gösterirler. Mustafa Kemal Atatürk bu özeni göstermemiz gereken kişilerin başında gelir.
Atatürk'ün Galatasaray camiasıyla olan ilişkisi, Galatasaray Lisesi'ni 2 Aralık 1930, 28 Ocak 1932 ve 1 Temmuz 1933 tarihlerindeki ziyaretleriyle somutlaşmıştır. Çok yakın bir tarihte yitirdiğimiz ve bugün örneğine pek rastlanmayan "dinozor" gazeteci Metin Toker' in sözleriyle
"Hiçbir lise Atatürk'ten böyle bir ilgi görmemiştir...Galatasaray, sadece 'Türkiye'nin' Batı' ya açılan penceresi' değil, Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden, belki de en önemlisi laisizmin kilometre taşlarından biri olmuştur.
Nasıl Harp Akademisi, Harbiye ve Mülkiye sıradan eğitim müesseseleri sayılmazsa Galatasaray da sıradan bir lise sayılamaz."
Evrensel bir sevgi
Galatasaray camiasının Atatürk'e karşı duyduğu sevginin evrenselliği 956 okul numaralı Celalettin Som' un satırlarında çarpıcı bir biçimde dile gelir:
"Galatasaray Lisesi 7. sınıftaydım. Sınıf, müdür merdiveni karşısında, ön avluya bakan, müdür odasından sonraki ilk sınıftı. Beyoğlu Caddesi'nin bütün gürültüsü duyulurdu. İlk dersimiz Fransızcaydı. Hocamız Monsieur M. Journé anlatıyordu...Birden bütün sesler sustu...Koyu sessizlikte mektebin önünde virajı alan tramvayın acı çığlık sesine benzeyen demir tekerleklerin raylara sürtünmesinden çıkan ses kulaklarımızda çınladı...M. Journé ders anlatmayı kesmiş, başını elleri arasına almış ağlıyordu!..Tarih 10 Kasım 1938 saat 9'u 5 geçiyordu...ATATÜRK vefat etmişti." İşte o günlerde evrensel ve toplumlar üstü bir devlet ad***** karşı duyulan evrensel sevgi budur. | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:22 pm | |
| Galatasaray Lisesi'ni İlk Ziyareti
1930 yılında dünyanın ve Türkiye'nin, siyasal ve toplumsal konjonktürü oldukça hareketlidir. Atatürk 18 Kasım'da bir yurt gezisine çıkar ve İstanbul'a döndükten sonra bazı okulları ziyaret ve teftiş eder. Devletin resmi yayın organı Ayın Tarihi mecmuası bu olayı şöyle anlatır (cilt 23-24, sayı 79-81, sayfa 6630-6631):
"3.12.1930; Reisicumhur Gazi Hz. saat ikide otomobille saraydan hareket ederek sıra ile Harp Akademisi, Mülkiye ve Harbiye Mekteplerini...buradan Galatasaray Lisesi'ni teşrif ettiler.(...) Galatasaray Lisesi'nde kütüphanenin hatıra defterini imzaladılar. Daha sonra müdür odasında bir müddet oturarak mektebin vaziyeti umumiyesi ve talebenin durumu hakkında konuştular. İmla, resim ve lisan derslerinde bulundular, mektep müdüründen uzun uzadıya izahat aldılar..."
Şimdi devlet arşivlerinden edinilen bu kuru ve nesnel bilgilerin yanına çağdaş yazınımızın öykücülüğünün ve tiyatro yazarlığının bir klasiği olan, benzersiz kurgu işçiliğinin yanı sıra edebiyatımıza 'humour' denilen ince alayı ve gözlem gücünü de kazandıran ve bir Galatasaraylı olan ustanın kalemine, Haldun Taner'in gözlemlerine başvuralım ve bu ziyareti bir kez de onun anlatısından dinleyelim:
Şarklıların Efsaneye Düşkünlüğü
"Ya sekizde ya dokuzda idik. Demek ki otuz, otuz bire rastlıyor. Mektepte bir telaş, bir kıyamet. Taş tablolar boyanıyor, yıkık yerler sıvanıyor. Meğer Gazi Paşa gelecekmiş. İdare her sınıfa Afet Hanımın, baskısı henüz bitmemiş Yurt Bilgisi kitabından üçer nüsha dağıttı. Talebeler kımlanıyor: 'Ah bir bizim sınıfa girse.' Hocalar başka gûna: 'Allah vere bizimkine girmese.' (...) Atatürk'e bakıyorum, resimlerinde sık sık gördüğümüz pozlarından birinde: Sol elinin iki parmağını üst yelek cebine takmış, başı hafif öne eğik, çatık kaşları ve o meşhur bakışıyla gözünün üstünden müdüre bakarak anlattıklarını dinliyor. Biz Şarklılar neden ille her şeyi büyütüp efsaneleştiririz. Aklı başında insanlardan duymuştum: 'Bakılamıyor efendim,' diyorlardı. 'İmkânı yok gözlerine bakılamıyor. Çenesine kadar hadi neyse ne ama, başınızı daha yukarı kaldırdınız mı, gözleriniz iki kuvvetli projektörle karşılaşmış gibi kamaşıyor, çarpılıp sersemliyor, bir şeyler oluyorsunuz.' Ben bunu duydum ya, şimdi korkudan başımı kaldırıp da yüzüne bakamıyorum. Bütün görebildiğim: Saatinin kösteği, yeleği, sol elinin yelek cebine dalmış iki parmağı, kolalı devrik yakası, hadi bilemediniz biraz da çenesinin ucu...Hepsi bu kadar. Ama çocukluk işte, şeytan dürttü. Ya herrü ya merrü deyip birden daha yukarı bakıverdim. A, ne kamaşma ne çarpılma, işte pekala bakılabiliyordu. Hatta müdür de bakabiliyordu. Hoca da bakabiliyordu.
Bu Gözlerden Hiçbir Şey Kaçmaz
Gerçi projektör, şimşek filan edebiyat ama, şunu söylemeli ki, bu bakış pek öyle herkesin bakışına da benzemiyordu. Bu gözler bir yere bakıyor ama baktığı şeyden çok daha gerileri çok daha derinleri görüyor gibi idiler. O gün, orada, onun karşısında çocuk ****mın koyduğu ilk teşhis şu oldu: Bu gözlerden hiçbir şey kaçmaz arkadaşlar. Bu adam kandırılamaz, aldatılamaz. Bu adam mugalataya, laf cambazlığına pabuç bırakmaz. Bu adam, bilmek için öğrenmiş olmaya ihtiyacı olmayan, bildiğini bilen, bilmediğini de şıp diye sezen bambaşka bir insandır(...) Atatürk mektepten ayrılmak üzere iken paydos trampeti çaldığından hepimiz bahçeye boşandık. Rahmetli, maiyetindeki mutat zevata bir şeyler söyledikten sonra talebe kalabalığının ortasına dalıverdi. O, tek başına, ortamızda, maiyetindeki zevat ise geride, çok geride, mektebin iki kanadı da açılmış cümle kapısına doğru yürümeğe başladık. Atatürk, yüzünü daha iyi görebilmek için yengeç gibi yampiri yampiri hatta gerisin geri yürüyen bir sürü çocuğun arasında, iki eli ceketinin iki yan cebinde, gururlu ve gülümser ilerliyordu. Büyük kapının önüne binlerce meraklı birikmişti. El ele vermiş polisler kaldırımlardan taşan halk kitlesini zor zaptediyorlardı. Karşı apartmanların her bir penceresinde ben diyeyim, on, siz deyin yirmi baş. Atatürk görününce bir alkış koptu. Aklımıza gelmiş gibi biz de onlara uyduk. Atatürk bu alkışlar arasında otomobiline bindi (...) Akşam, etütte yoklama yapılınca, o kargaşalıkta iki açıkgöz arkadaşımızın neharilere karışıp mektepten kaçtıkları anlaşıldı. Geçmiş zaman, kendilerine idarece bir ceza verildi mi idi, pek hatırlamıyorum. Galiba, bu tarihi günün yüzüsuyu hürmetine, Beyoğlu'nda sürtüp durdukları yanlarına kâr kaldı idi. E, artık o kadar da olmasın mı?"
İkinci Ziyaret
Mustafa Kemal, 28 Ocak 1932 Perşembe günü Beyoğlu'nda otomobille çıktığı bir gezinti sırasında saat 16'da Galatasaray Lisesi'ni ikinci kez ziyaret ederek onurlandırmıştır. Lisedeki tarihi Tevfik Fikret salonunda verilen bir müsamereyi izlemiş ve oyunda rol alan öğrencilere övgüler yöneltmiştir. Niyazi Ahmet Banoğlu'nun "Atatürk'ün İstanbul'daki Hayatı" adlı yapıtında bu ziyaret hakkında bilgi verilmektedir.
Üçüncü Ziyaret
Atatürk'ün Galatasaray Lisesi'ne üçüncü gelişinin tarihi 1 Temmuz 1933'tür. Gazi bu gelişinde öğrencilerin Tarih-Coğrafya-Yurt Bilgisi grubundan geçirdikleri orta mektep bakalorya sınavlarına bizzat katılmış ve çeşitli sorular sormuştur. Maiyetiyle (Riyaseticümhur Katibi Hikmet (Bayur), Başyaver Celal, Yaver Şükrü ve Cevdet Beyler ve Muallim Afet Hanım) Lise' ye gelen Atatürk talebenin alkışları arasında Müdürlük odasına çıkmış, burada müdür Tevfik Bey ve öğretmenlerle okul hakkında görüştükten sonra doğruca imtahan odasına girmiştir.
İlhan E. Postacıoğlu'nun anılarından Gazi'nin imtahan odasına girdiğinde sınavdaki öğrencinin Bandırmalı Ahmet olduğunu öğreniyoruz. Ardından Serbest Fırka'nın kurucusu Fethi Okyar'ın oğlu Osman (Okyar) sınav odasına alınır. Sınavdan çıkan Osman Okyar'a Atatürk tarafından babasına selam söylendiği öğrenciler arasında hızla yayılır ve büyük bir memnuniyet uyandırır. Atatürk'ün Galatasaray Lisesi öğrencilerine yönelttiği bazı sorular şunlardır: Atilla'nın Romalılar'la ilk harbi; Sevr muahedesiyle, Lozan muahedesi arasında ne gibi farklar vardır?; Eti medeniyeti; Devletçiliğin ve fertçiliğin mukayesesi; Şimendifer siyasetimiz; Malazgirt Meydan Muharebesi; Din ve laiklik üzerine sorular; İspanya yarımadası; Mudanya Mütarekesi; Bizanslılarla Türklerin ilk temasları; Referandum ve halk oylaması vb. Sınavlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürmüş ve Atatürk Galatasaray Lisesi'nden memnun kalarak ayrılmıştır. Dönemin okul müdürü olan Tevfik Ararat o günün izlenimlerini şu sözlerle anlatır:
"1 Temmuz 1933, Galatasaray Lisesi'nin yaşadığı en büyük gündür; o gün Gazi Hazretleri, müessemizde beş saat bir çeyrek saat kalmışlar, ve birinci devre Tarih-Coğrafya-Yurtbilgisi mezuniyet imtahanlarına giren talebemizden dokuzunu imtahan etmek lütfunda bulunmuşlardır. Galatasaray Lisesi, bundan sonra, o unutulmaz günü her sene anmak ve tekrar yaşamak için aynı devrenin aynı imtihanlarını daima aynı güne koyacaktır."
Bu yazı, "Dünden Bugüne Galatasaray" (Hazırlayanlar: Vefa O. Semenderoğlu-Osman Tamburacı), "Atatürk Önünde Tarih Bakaloryası" (İlhan E. Postacıoğlu), "Şişhaneye Yağmur Yağıyordu; Ayışığında Çalışkur" (Haldun Taner), "Atatürk ve Galatasaray" (Galatasaray'ın 500. Yıldönümünü Kutlama Komitesi), "Galatasaray Tarihine Ait Belgeler:I (1868-1933) (Orhan Koloğlu) başlıklı kitap ve belgelerden Metin Pınar tarafından derlenmiştir. ------------------ Galatasaray Spor Kulübü'nün kuruluş hazırlıkları, o zamanlar Galatasaray ı Sultanisi adıyla anılan lisede yapıldı. Sonradan kayıtlara 1 numaralı kurucu olarak geçen Ali Sami Bey'le birlikte, Asım Tevfik, Emin Bülent, Bekir Sıtkı, Reşat Şirvani, Celal İbrahim, Tahsin Nihat, Abidin Daver ve Refik Cevdet kurucular olarak bilinir. 1 Ekim 1905'te Galatasaray Terbiye-i Bedeniyye Kulübü adıyla kurulan birliğin amacını da Ali Sami Yen şöyle anlatır: "Amacımız İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak. Türk olmayan takımları yenmek. Kulübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace(Cesaret) konulması yolunda görüşler ortaya atılmışsa da, sonuçta Galatasaray olmasında anlaşmaya varılmıştır.Araştırmacı Cem Atabeyoğlu, Galatasaray adının, bu takımın yaptığı ilk maçta Rum ekibini 2-0 yenerken, seyircilerin onlardan "Galatasaray ı efendileri" diye söz etmelerinden doğduğunu yazar. Bunun üzerine kurucular da ismi benimserler ve " Adımız Galatasaray ı olsun" derler. Galatasaray Lisesi gibi Türk Milli Eğitiminde çok önemli bir yeri olan kurumun bağrından çıkan Sarı Kırmızılı kulüp, kültürel boyut da dahil olmak üzere, pek çok yönden de öncü olma niteliğini her zaman sürdürecektir. Galatasaray'ın 1 numaralı kurucusu Ali Sami Yen, Ellinci Yıl kitabında kuruluşun öyküsünü şöyle anlatır:"1 Ekim 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat öğretmenimiz merhum Mehmet Ata Bey'in dersi esnasında birkaç arkadaş başbaşa vererek Galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. İlk girişimler oyuna ve mücadeleye yönelik arkadaşlardan Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver, Kamil ... gibi gençlerdi. Okulda eğitim gören Bulgar ve Sırp öğrencilerden çevik ve kuvvetli olanlar da bize katılmışlardı. Asım'ı muhasebeciliğe, Cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de reis olmuştum.Asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamakta mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. Yani o zaman reisliğe ve diğer vazifelere payeyi en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci reisliği formaları yıkadığı için almıştı. Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmekti." (Bilgiler Galatasaray'ın resmi web sitesinden alınmıştır) | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:22 pm | |
| Kurucu listeler Ali Sami Yen Asım Sonumut Emin Bülent Serdaroğlu Celal İbrahim B. Nikolof Milo Bakiş Pol Bakiş Bekir Sıtkı Bircan Tahsin Nahit Reşat Şirvanizade Hüseyin Hüsnü Refik Cevdet Kalpakçıoğlu Abidin Daver
Yukarıda bulunan liste 1905 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda dernekler yasası olmamasından dolayı resmi olarak geçerli değildir. Cemiyetler Kanunu ile 1912 yılında resmiyet kazandıktan sonra aşağıda bulunan liste hazırlanmıştır:
Ali Sami Yen Asım Sonumut Emin Bülent Serdaroğlu Celal İbrahim Bekir Sıtkı Bircan Reşat Şirvanizade Refik Cevdet Kalpakçıoğlu Abidin Daver
Günümüzde Galatasaray
Galatasaray 2-1 Real Madrid (25 Ağustos Cuma, Monako)Galatasaray Futbol Takımı, 1987-1988 sezonuna kadar toplam 13 yıl, 12 sezon boyunca şampiyonluk görmemiş bir haldeydi. Ali Tanrıyar'ın başkan olmasıyla büyük bir çıkış yakalamıştır.
1993-2002 yılları arasında 9 sezonun 7'sinde şampiyonluk görmüştür. Özellikle altın çağını yaşadığı 1999-2000 sezonunda Avrupa'da 2 kupa (1999-2000 sezonu UEFA Kupası ve 2000 yılı Avrupa Süper Kupası) kaldırmıştır.
Kulüp 1990'larda futbolda yaptığı bu atılımları finanse etmekte zorlanmış, bu dönemde aldığı borçları kapatmak için küçülme politikaları izlemiş, buna rağmen ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz ve istikrarsızlık nedeniyle henüz ekonomik yapılanmasını tamamlayamamıştır, yönetimlerin bu konudaki başarısızlıkları kulüp içinde tartışılan bir konudur. 2006 yılında yöneticilerin değişmesiyle daha sağlıklı bir ekonomik yapıya kavuşmaya başlanmış,projeler yavaş yavaş hayata geçirilmeye başlanmıştır.
Başarılar UEFA Kupası (1): 2000 (Arsenal karşısında 0-0 eşitlikten sonra penaltılarda 4-1 kazanıp, UEFA Kupasını yenilgisiz kazanan ilk takım oldu. Ayrıca UEFA Kupasını kazanan ilk ve tek Türk takımıdır.) Süper Kupa (1): 2000, (Real Madrid karşısında 1-1 eşitlikten sonra altın gol uyulamasıyla kazanmıştır. UEFA'dan gelip Süper Kupayı kazanan tek takımdır. Ayrıca Süper Kupayı kazanan ilk ve tek Türk takımıdır.) Şampiyonlar Ligi: Yarı Final 1988-89 (Steaua Bükreş tarafından 1-1 İstanbulda, 0-4 Romanyadaki sonuçlarla elendi) Çeyrek Final 1962-63 (AC Milan tarafından 1-3 İstanbulda, 0-5 İtalyadaki sonuçlarla elendi) Çeyrek Final 1969-1970 (Legia Varşova tarafından 1-1 İstanbulda, 0-2 İtalyadaki sonuçlarla elendi) Çeyrek Final 2000-01 (Real Madrid tarafıdan 3-2 İstanbulda, 0-3 İspanyadaki sonuçlarla elendi) İkinci Grup 2001-2002 (FC Barcelona, Liverpool ve AS Roma'nın bulunduğu grupta elendi) Avrupa Kupalarında: 14 maç galibiyet 19 maç yenilmezlik 24 maç evinde galibiyet serisi
Türkiye Ligi Şampiyonluğu (16): 1961-62, 1962-63, 1968-69, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1986-87, 1987-88, 1992-93, 1993-94, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-2000 , 2001-02, 2005-06
Türkiye Kupası (14): 1963, 1964, 1965, 1966, 1973, 1976, 1982, 1985, 1991, 1993, 1995, 1999, 2000, 2005 Cumhurbaşkanlığı Kupası (10): 1966, 1969, 1972, 1982, 1987, 1988, 1991, 1993, 1996, 1997
Başbakanlık Kupası (5): 1975, 1979, 1986, 1990, 1995
TSYD Kupası (12): 1963, 1966, 1967, 1970, 1977, 1981, 1987, 1991, 1992, 1997, 1998, 1999
Avrupa'daki Önemli Maçları
1987-88 Galatasaray 2 - 0 PSV Eindoven/Şampiyonlar Ligi eleme maçı ASY 1988-89 Galatasaray 5 - 0 N. Xamax /Şampiyonlar Ligi eleme maçı Ali Sami Yen 1988-89 AS Monaco 0 - 1 GS /Şampiyonlar Ligi ÇF maçı 1. ayak Stade Louis II 1994-95 Galatasaray 2 - 1 Barcelona /Şampiyonlar Ligi eleme maçı Ali Sami Yen 1997-98 Galatasaray 2 - 0 Sparta Prag /Şampiyonlar Ligi grup maçı Ali Sami Yen 1998-99 Galatasaray 2 - 1 Athletic Bilbao /Şampiyonlar Ligi grup maçı ASY 1988-89 Galatasaray 3 - 0 Rosenborg BK /Şampiyonlar Ligi grup maçı ASY 1999-00 Hertha Berlin 1 - 4 GS /Şampiyonlar Ligi grup maçı Olympic Stadium 1999-00 Galatasaray 3 - 2 AC Milan /Şampiyonlar Ligi grup maçı Ali Sami Yen 1999-00 B. Dortmund 0 - 2 GS /UEFA Kupası 4. tur maçı 1. ayak Westfalenstadion 1999-00 R. Mallorca 1 - 4 GS /UEFA Kupası Çeyrek Final maçı 1. ayak Son Moix 1999-00 GS 2 - 1 R. Mallorca /UEFA Kupası Çeyrek Final maçı 1. ayak Ali Sami Yen 1999-00 GS 2 - 0 Leeds United /UEFA Kupası Yarı Final maçı 1. ayak Ali Sami Yen 1999-00 Arsenal 1 - 4 Galatasaray /UEFA Kupası Final maçı Parken Stadyumu 1999-00 Real Madrid 1 - 2 Galatasaray /Süper Kupa Final maçı Stade Louis II 2000-01 Galatasaray 3 - 2 AS Monaco /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı Ali Sami Yen 2000-01 Galatasaray 3 - 2 Rangers /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı Ali Sami Yen 2000-01 Galatasaray 1 - 0 Paris S.G. /Şampiyonlar Ligi 2. grup maçı Ali Sami Yen 2000-01 Galatasaray 1 - 0 Deportivo /Şampiyonlar Ligi 2. grup maçı Ali Sami Yen 2000-01 Galatasaray 2 - 0 AC Milan /Şampiyonlar Ligi 2. grup maçı Ali Sami Yen 2000-01 GS 3 - 2 Real Madrid /Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final maçı 1. ayak ASY 2001-02 Galatasaray 1 - 0 S.S. Lazio /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı Ali Sami Yen 2001-02 Nantes 0 - 1 Galatasaray /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı La Beaujoire 2001-02 GS 2 - 0 PSV Eindhoven /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı Ali Sami Yen 2002-03 L. Moscow 0 - 2 GS /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı Lokomotiv Stadyumu 2003-04 GS 1 - 0 Olympiakos /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı Atatürk Olimpiyat 2003-04 GS 2 - 0 Juventus /Şampiyonlar Ligi 1. grup maçı Westfalenstadion 2004-05 Schalke 04 0 - 1 /Galatasaray EuroCard maçı Veltins Arena
Mevcut Kadro - 22 Mart 2006 itibari ile:
Kaleciler 1 Aly Faryd Mondragon GK 2001 FC Metz 12 Aykut Erçetin GK 2003 VfB Stuttgart 17 Fevzi Elmas GK 2005 Çanakkale Dardanelspor Savunma 2 Stjepan Tomas CB 2004 Fenerbahçe 4 Rigobert Song CB 2004 RC Lens 5 Orhan Ak LB 2003 Kocaelispor 6 Yalçın Ayhan CB 2005 İstanbulspor 19 Cihan Haspolatlı RB 2002 Kocaelispor 21 Emre Aşık CB 2006 Beşiktaş JK 25 Ferhat Öztorun LB 2005 Altyapı 33 Uğur Uçar RB 2005 Altyapı Ortasaha/ Kanatlar 7 Alioum Saidou CM 2003 İstanbulspor 8 Marek Heinz LW 2005 Borussia Mönchengladbach 11 Hasan Şaş LW/RW/AM 1998 Ankaragücü 18 Ayhan Akman CM 2001 Beşiktaş JK 20 Volkan Arslan AM 2003 Kocaelispor 22 Saša Ilić AM 2005 FK Partizan 24 Mehmet Güven CM 2005 Altyapı 25 Aydın Yılmaz LM 2005 Altyapı 27 Özgürcan Özcan AM 2005 Altyapı 29 Mülayim Erdem AM 2005 Altyapı 55 Sabri Sarıoğlu RM 2004 Altyapı 67 Ergün Penbe CM/LW 1994 Gençlerbirliği Hücum 9 Hakan Şükür CF 2003 Blackburn Rovers 10 Necati Ateş CF 2004 Adanaspor 15 Cafercan Aksu CF 2004 Altyapı 58 Hasan Kabze CF 2005 Çanakkale Dardanelspor 99 Ümit Karan CF 2001 Gençlerbirliği Teknik Kadro ' Erik Gerets Teknik direktör 2005 VfL Wolfsburg ' Bülent Ünder Teknik danışman 2005 ' Reinhard Stumpf Yardımcı antrenör 2005 VfL Wolfsburg ' Erdal Keser Yardımcı antrenör 2005 Borussia Dortmund ' Nezih Ali Boloğlu
1905'den 1990'a Önemli Oyuncuları
Cüneyt Tanman Hakan Şükür Tanju Çolak Hamza Hamzaoğlu Metin Oktay Cevad Prekazi Mustafa Denizli Zoran Simoviċ Turgay Şeren Fatih Terim Metin Yildiz
1990'lar
Tugay Kerimoğlu Ümit Davala Arif Erdem Gheorghe Hagi Suat Kaya Bülent Korkmaz Gheorghe Popescu Kubilay Türkyılmaz Hakan Şükür Ergün Penbe Claudio Taffarel Emre Belözoğlu
2000'ler
Necati Ateş Rigobert Song Mario Jardel Hasan Şaş Ümit Karan Aly Faryd Mondragon Hakan Şükür Bülent Korkmaz
Teknik direktörleri
Brian Birch Jupp Derwall Eric Gerets Mircea Lucescu Didier Six Graeme Souness Gheorghe Hagi Mustafa Denizli Fatih Terim Eric Gerets
Amatör şubeler Basketbol, Tekerlikli Sandalye Basketbolu, Voleybol, Su Topu, Yüzme, Kürek, Briç, Atletizim. | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:22 pm | |
| Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Turgay, Bülent, Altay, Candemir, K. Ahmet, B. Erol, Ergun, Suat, Talât, Kadri, Mustafa İbrahim, Tarık, Ayhan, Erdoğan, İlhan, Metin, Bahri, K. Erol, Turan, Uğur, Nuri Teknik Direktör : Gündüz Kılıç Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1961-62 Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Turgay, Bülent, Candemir, K.Ahmet, B.Ahmet, Ergun, Erol, Talât, Uğur, İlhan, Ayhan, Suat, Bahri, Recep, K.Erol, Samim, Niyazi, Selçuk Teknik Direktör : Gündüz Kılıç - Coşkun Özarı --------------------------------------- Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Yasin, Nihat, Ekrem, Muzaffer, Tuncay, Aydın, Samim, Tarık, Ergün, Savaş, Olcay, Bülent, Talât, Metin Kurt, Ayhan, Ahmet, Cengiz, Gökmen, B.Mehmet, Suphi, Uğur, Yıldırım, Turan Teknik Direktör : Brian Birch Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1968-69 Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Nihat, Varol, Ali, Bekir, Akın, Tuncay, Talât, Muzaffer, Ergün, Mazlum, Muhlis, Atalay, Ayhan, Metin, Gökmen, Ergin, Turan, Çeloviç, Uğur, B.Mehmet Teknik Direktör : Toma Kaleporoviç Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1962-63 ----------------------------------------- Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Yasin, Nihat, Ekrem, Samim, Muzaffer, Tarık, Tuncay, Aydın, Bülent, Savaş, Olcay, Ahmet, Ayhan, Metin, Suphi, Gökmen, B.Mehmet, Uğur, Yıldırım Teknik Direktör : Brian Birch Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1970-71 ---------------------------------------- Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Yasin, Nihat, Ekrem, Muzaffer, Tarık, Tuncay, Aydın, Bülent, Olcay Ahmet, B.Mehmet, Metin, Korhan, Gökmen, K.Mehmet, Uğur, Arif Teknik Direktör : Brian Birch Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1971-72 ------------------------------------------- Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Simoviç, İsmail, Raşit, Erhan, Semih, Yusuf, Ahmet, Arif, Adnan, Muhammed, Cüneyt, Bülent, Uğur, Savaş, İlyas, Erkan, Mirsat, Prekazi Teknik Direktör : Jupp Derwall Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1972-73 ------------------------------------------ Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Simoviç, Hay- rettin, İsmail, Yusuf, Cüneyt, Erhan, Semih, İhsan, Nasır, Arif, Uğur, Muhammet, Raşit, Turgay, B. Savaş, K. Savaş, Dündar, İlyas, Tanju, Mirsat,Prekazi Teknik Direktör : Jupp Derwall Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1986-87 --------------------------------------------- Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1992-93 Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Hayrettin Demirbaş, Nezihi Boloğlu, Reinhard Stumpf, Mert Korkmaz, Bülent Korkmaz, Falco ***z, Tugay Kerimoğlu, Hamza Hamzaoğlu, Arif Erdem, Erdal Keser, Hakan Şükür, Torsten Gütschow, Yusuf Altıntaş, Uğur Tütüneker, İsmail Demiriz, Okan Buruk, Mustafa Kocabey, Suat Kaya, Şevket Mustafaoğlu, Elvir Boliç, Tayfun Hut, Seyfettin Kurtulmuş Teknik Direktör : Karl Heinz Feldkamp ----------------------------------------------- Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1993-94 Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Hayrettin Demirbaş, Nezihi Boloğlu, Tugay Kerimoğlu, Hakan Şükür, Erdal Keser, Kubilay Türkyılmaz, Ahmet Bulut, Bülent Korkmaz, Arif Erdem, Uğur Tütüneker, Yusuf Tepekule, Falko ***z, Reinhard Stumpf, Roger Ljung, Mustafa Kocabey, Suat Kaya, Mert Korkmaz, Cihat Arslan, Hamza Hamzaoğlu, Okan Buruk, Yusuf Altıntaş, İsmail Demiriz Teknik Direktör : Rainer Hollman ---------------------------------------------------- Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1996-97 Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Hayrettin Demirbaş, Cengiz Dülgeroğlu, Mehmet Duymazer, Volkan Kilimci, Ulrich Van Gobbel, Bülent Korkmaz, Feti Okuroğlu, Tugay Kerimoğlu, Vedat İnceefe, Ümit Davala, Hakan Ünsal, Hakan Şükür, Gheorghe Hagi, Sebastian Filipescu, Adrian Knup, Bekir Gür, Arif Erdem, Suat Kaya, İlyas Kahraman, Ergün Penbe, Okan Buruk, Mert Korkmaz, Ufuk Talay, Evren Turhan, Emre Belözoğlu, Adrien İlie Teknik Direktör : Fatih Terim ---------------------------------------------------- Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Volkan Kilimci, Mehmet Bölükbaşı, Bülent Korkmaz, Vedat İnceefe, Ümit Davala, Suat Kaya, Tugay Kerimoğlu, Hakan Şükür, Ergün Penbe, Fatih Akyel, Osman Coşkun, Okan Buruk, Arif Erdem, Hakan Ünsal, Emre Belözoğlu, Gheorghe Hagi, Sebastian Filipescu, Gheorghe Popescu, Adnan İlgin, Feti Okuroğlu, Mehmet Gönülaçar, Cengiz Dülgeroğlu, Adrien İlie, Ceyhun Eriş, Ion Lutu, Ufuk Talay, Serkan Boyar, Kerem İnan Teknik Direktör : Fatih Terim ---------------------------------------------------- Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Taffarel, Fatih, Popescu, Bülent, Ufuk, K.Hakan, Suat, Tolunay, Tugay, Emre, Hagi, Ergun, B.Hakan, Arif Teknik Direktör : Fatih Terim Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1997-98 ---------------------------------------------------- Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Taffarel, Fatih, Popescu, Capone, Bülent, Okan, Ümit, K.Hakan, Suat, Ahmet, Tugay (yarım sezon), Emre, Hagi, Ergün, Marcio, B.Hakan, Arif Teknik Direktör : Fatih Terim Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 1998-99 ------------------------------------------------------- Türkiye Profesyonel Birinci Futbol Ligi 2001-2002
Şampiyon : Galatasaray Şampiyonun kadrosu : Farry Ali Mondragon, Kerem İnan, Mehmet Bölükbaşı, Bülent Korkmaz, Vedat İnceefe, Capone De Oliveira, Victoria, Perez, Hakan Ünsal, Alper Tezcan, Emrah Eren, Emre Aşık, Fleurquin, Bülent Akın, Ayhan Akman, Suat Kaya, Sergen Yalçın, Ergün Pembe, Rasim Vardar, Batista, Serkan Aykut, Ümit Karan, Hasan Şaş, Berkant, Murat Sözkesen, Arif Erdem Teknik Direktör : Mircea Lucescu | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:22 pm | |
| Şampiyon Kadro ve yıllar
1961-1962 Turgay, Bülent, Candemir, K.Ahmet, B.Ahmet, Ergün, Erol, Talat, Uğur, İlhan, Ayhan, Suat, Bahri, Recep, K.Erol, Samim, Niyazi, Selçuk
1962-1963 Turgay, Bülent, Altay, Candemir, K.Ahmet, B.Erol, Ergün, Suat, Talat, Kadri, Mustafa, İbrahim, Tarık, Ayhan, Erdoğan, İlhan, Metin, Bahri, K.Erol, Turan, Uğur, Nuri
1968-1969 Nihat, Varol, Ali, Bekir, Akın, Tuncay, Talat, Muzaffer, Ergün, Mazlum, Muhlis, Atalay, Ayhan, Metin, Gökmen, Ergin, Turan, Çeloviç, Uğur, B.Mehmet
1970-1971 Yasin, Nihat, Ekrem, Muzaffer, Tuncay, Aydın, Samim, Tarık Ergün, Savaş Olcay, Bülent, Talat, Metin Kurt, Ayhan, Ahmet, Cengiz, Gökmen, B.Mehmet, Suphi, Uğur, Yıldırım, Turan
1971-1972 Yasin, Nihat, Ekrem, Samim, Muzaffer, Tarık, Tuncay, Aydın, Bülent, Savaş, Olcay, Ahmet, Ayhan, Metin, Suphi, Gökmen, B.Mehmet, Uğur, Yıldırım
1972-1973 Yasin, Nihat, Ekrem, Muzaffer, Tarık, Tuncay, Aydın, Bülent, Olcay, Ahmet, B.Mehmet, Metin, Korhan, Gökmen, K.Mehmet, Uğur, Arif
1986-1987 Simoviç, İsmail, Raşit, Erhan, Semih , Yusuf, Ahmet, Arif, Adnan, Muhammed, Cüneyt, Bülent, Uğur, Savaş, İlyas , Erkan, Mirsat, Prekazi
1987-1988 Simoviç, Hayrettin , İsmail, Yusuf, Cüneyt, Erhan, Semih, İhsan, Nasir, Arif, Uğur , Muhammed, Raşit, Turgay, B.Savaş, K.Savaş, Dündar, İlyas, Tanju, Mirsat, Prekazi
1992-1993 Hayrettin Demirbaş, Nezihi, Stumpf, Mert , Bülent , Falco ***z, Tugay, Hamza, Arif, Erdal, Hakan Sükür, Torsten Gütschow, Yusuf Altıntaş, Uğur Tütüneker, İsmail, Okan Buruk, Mustafa, Suat, Şevket, Elvir Boliç, Tayfun, Seyfettin
1993-1994 Hayrettin, Nezihi , Stumpf, Mert, Bülent, Falco ***z, Tugay, Hamza, Arif, Erdal, Hakan Şükür, Yusuf, Uğur, İsmail, Okan, Mustafa, Kubilay, Ahmet, Yusuf Tepekule, Roger Ljung, Suat, Cihat
1996-1997 Volkan, Hayrettin, Mehmet, Pierre Esser, Bekir, Vedat, Feti, Bülent, Filipescu, Evren, Suat, Hagi, Ümit, Tugay, Ergün, Hakan Ünsal, Okan, Arif, Hakan Şükür, Ilie, Mert, Ufuk, İlyas, Van Gobbel, Knup, Alp, Ceyhun, Ersan
1997-1998 Volkan, Mehmet, Bülent, Vedat, Ümit, Suat, Tugay, Hakan Sükür, Ergün, Fatih, Osman, Okan, Arif, Hakan Ünsal, Emre, Gheorghe Hagi, Sebastian Filipescu, Gheorghe Popescu, Adnan, Feti, Mehmet, Cengiz, Adrian İlie, Ceyhun, Ion Lutu, Ufuk, Serkan, Kerem
1998-1999 Taffarel, Mehmet, Alper, Arif, Burak, Bülent, Emre, Ergün, Fatih, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Hakan Şükür, Hakan Ünsal, Hasan Şaş, Okan, Savaş, Sebastian Filipescu, Suat, Tolunay, Tugay, Ufuk, Ümit, Vedat
1999-2000 Taffarel, Mehmet , Kerem, Bülent, Popescu, Fatih, Emrah Eren, Hakan Ünsal, Capone, Emre, Okan, Suat, Hagi, Faruk, Ahmet, Alper, Hasan Şaş Ümit, Ergun, Sergen , Arif, Hakan Şükür, Burak, Marcio Dos Santos
2001-2002 Farry Ali Mondragon, Kerem İnan, Mehmet Bölükbaşı, Bülent Korkmaz, Vedat İnceefe, Capone De Oliveira, Victoria, Perez, Hakan Ünsal, Alper Tezcan, Emrah Eren, Emre Aşık, Fleurquin, Bülent Akın, Ayhan Akman, Suat Kaya, Sergen Yalçın, Ergün Pembe, Rasim Vardar, Batista, Serkan Aykut, Ümit Karan, Hasan Şaş, Berkant, Murat Sözkesen, Arif Erdem
Antrenorler
SEZON ANTRENÖR 1905-1908 Ali Sami Yen 1908-1911 Horace Armitage 1924-1928 Billy Hunter 1930-1931 Lambor 1931-1932 Fred Pegnom 1933-1936 Sidney Pedeafoot 1937-1938 Hans Bear 1938-1939 Peter Szabo, Peter Tandler 1939-1940 Hayman, Ceslav Zaharzcuk 1941-1945 John Beggett 1945-1946 Miço Dimitriyadis 1947-1948 J.Szweng 1948-1949 Pat Molloy 1950-1952 Donald Lockhead 1952-1953 Gündüz Kılıç 1953-1954 Lazslo Szekelly 1954-1957 Gündüz Kulıç 1957-1958 George Dick 1959-1961 Remondoni 1961-1963 Gündüz Kılıç-Coşkun Özarı 1964-1967 Gündüz Kılıç 1968-1969 Toma Kaleperoviç 1969-1970 Toma Kaleperoviç-Metin Oktay 1970-1971 Coşkun Özarı-Brian Birch 1971-1973 Brian Birch-Gazanfer Olcayto 1973-1974 Brian Birch-Tamer Kaptan 1974-1975 Yılmaz Gökdel-Ahmet Karlıklı-Don Hawe 1976-1977 Malcolm Allison-Arthur Cox-Fethi Demircan 1977-1978 Fethi Demircan-Doğan Koloğlu 1978-1979 Coşkun Özarı 1979-1980 Turgay Şeren 1980-1982 Brian Birch 1982-1983 Özkan Sümer 1983-1984 Tomislav İviç 1984-1988 Jupp Derwall 1988-1990 Mustafa Denizli) 1990-1991 Siggi Held 1991-1992 Mustafa Denizli 1993-1994 Rainer Hollmann-Karl Heinz Feldkamp 1994-1995 Reinhard Saftig-Müfit Erkasap 1995-1996 Greame Souness 1996-2000 Fatih Terim 2000-2002 Mircea Lucescu 2002-2003 Fatih Terim 2003-2004 Fatih Terim-Gheorghe Hagi 2004-2005 Gheorghe Hagi 2005-2007 Eric Gerets | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:23 pm | |
| Galatasaray Lisesi Kütüphanesinin üst katındayız, îçi asırlık fotoğraflarla dolu sarı zarfların olduğu bir dolabın önündeyiz. Araştırmacı Melih Şabanoğlu zarfların içinden fotoğrafları tek tek çıkartıp gösteriyor: "119 Ahmet Refik, Galatasaray Lisesi'nin Çanakkale'deki ilk şehidi. Bu kişi de 848 Ali İdris. Türk futbol tarihinin ilk şehidi." Yıllardır gün yüzüne çıkmamış bu fotoğraflar ve belgeler, Galatasaray Lisesinin Balkan Savaşlarında, Çanakkale'de, milli mücadelede verdiği şehitlerin hazin öyküsünü anlatıyor. Melih Şabanoğlu bir reklam firmasının genel müdür yardımcısı. Ancak son iki yıldır Galatasaray Liseli şehit ve gazilerle ilgili araştırmalar yapıyor. "Ben bir bayrak devraldım. Tarih Araştırmacısı Ebu Ziyad ömrünü Galatasaray Liseli şehit ve gazilere adamış. Onlar hakkında fotoğraflara ulaşmış, tek tek tasniflemiş. Galatasaray Lisesi'nin Balkan Savaşlarında ve Çanakkale'de 45 şehidi var. İşte elimizde tuttuğumuz bu fotoğraflar Ebu Ziyad'dan kalan son miras..." İNGİLİZDİ TÜRKİYE'YE YERLEŞTİ İNGİLİZLERLE SAVAŞIRKEN ÖLDÜ Fotoğraftakilerin her biri İstanbul beyfendisi. Başka bir ortak özellikleri de vatan uğruna şehit olmaları. Elimizde bir fotoğraf. Arkasını çeviriyoruz. "Yıl 1916. El Ariş" yazıyor. Birinci Dünya Savaşı'nın meşhur Kanal Harekatı... Çölde bir çadırda ay yıldızlı Türk bayrağı dalgalanıyor. Sanki Arabistanlı Lawrence filminden bir sahne. Fotoğrafın arkasında ayakta duranların, oturanların tek tek ismi yazılı. Puşili olan delikanlıyı soruyorum. "Yakup... 763 Yakup Robenson" diyor Melih Bey. Ve "Soyadı neden Robenson?" sorusunun ardından Hollyvvood filmlerine taş çıkartacak bir yaşam oyküsü dökülüyor: "Hikaye, 1890'larda İngiliz sömürgesi olan Hindistan'da yazılmaya başlanıyor. Leydi Sarah bir İngiliz asilzadesi. Eşi Spencer Robenson da... Hindistan'da yaşarken Leydi Sarah, Kuran'ı Kerim'i okuyor ve önemli bir karar alıp müslümanlığı seçiyor. Yeni adı da Fatma oluyor. Ardından eşi de mtisltiman oluyor. Spencer Robenson oluyor Abdullah Robenson. Sonra İstanbul'a yerleşiyorlar. Oğulları Abdurrah-man, Yakup ve Ahmet ile..." Hikayenin gidişinden anladığımız kadarıyla fotoğrafta Filistin çöllerinde, Ariş'te duran kişi, Fatma ve Abdullah Robenson'un oğlu Türk askeri Yakup Robenson. Melih Bey anlatmaya devam ediyor: "Robenson çifti üç oğlunu da Galatasaray Lisesi'ne yazdırıyor. Üçü de futbol oynuyor. Ahmet şampiyon kadronun kalecisi. Ama diğer iki kardeş? Onlar şehit düştüler. En büyük kardeş 762 Abdurrahman Robenson, 1915 yılında Kafkas Cephesi'nde şehit oluyor. Bundan bir yıl sonra ise kardeşi Yakup, Bağdat'ta ingilizlerle çarpışırken şehit düşüyor." "İngilizler mi?" derken şaşkınlığımızı gizle-yemiyoruz. "Evet" diyor Melih Bey, "Anne babası İngiliz olan Yakup Robenson, Birinci Dünya Savaşı'nda gönüllü olarak katıldığı Osmanlı ordusunda İngiliz kurşunuyla şehit düşüyor. Kaderin garip cilvesi. Arkalarında bir tek küçük kardeş Ahmet Robenson kalıyor. Zaten o da 1925 yılında Galatasaray Kulübü başkanlığı yapıyor. Türkiye'yi basketbolla tanıştırıyor. Türkiye'de izciliği kuruyor. Ancak iki kardeşini vatan için şehit veren Ahmet Robenson da yıllar sonra Amerika'ya göç ediyor."
"HAMAMA GİDİYORUZ" DİYE OKULU KIRIP CEPHEYE KOŞTULAR Melih Şabanoğlu, Galatasaray Liseliler'in savaşlara gönüllü olarak katıldıklarının altını çiziyor: "1912'de Bulgarlar Silivri'ye dayandığında halk paniklemesin diye Saray gizliyordu. Top sesleri İstanbul'a kadar gelince Galatasaray Liseli 86 öğrenci 'Hamama gidiyoruz' diyerek okuldan kaçıp cepheye koştu. Çoğunluğu onlardan oluşan bir gerilla birliği kuruldu." Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde Liseli Celal İbrahim, l numaralı gönüllü olabilmek için geceyi Harbiye Nezareti'nin önünde geçiriyor ve amacına ulaşıyor, l numaralı gönüllü numarasıyla savaşa katılıyor. 1917'de Irak Cephesi'nde şehit düşüyor. Fotoğraflar elimizden kayıp gidiyor... "783 Ahmet Muhtar. Kurmay Binbaşı. Galatasaray Lisesi'nin ilk şehidi! 1909'da 31 Mart Olayı için İstanbul'a gelen Harekat Ordusu'nda görevliydi." Son söz... Mekteb-i Sultani, Osmanlı'nın en önemli kurumlarmdandı. Öğrenciler askerden muaftı. Birçoğu da paşa çocuğuydu. Ama Osmanlı bir savaşa girmişse Galatasaraylılar hep ön planda olmalıydılar. Oldular da.
45 ŞEHİDİN 15'İ ÇANAKKALE'DE
Melih Şabanoğlu, gürbüz ve soğuğa dayanıklı olanların Doğu Cephesi'ne, sıcağa dayanıklı olanların ise Arap cephesine gönderildiğini söylüyor: "Galatasaray Lisesi Birinci Dünya Savaşı'ndaki 45 şehidinin 15'ini Çanakkale'de veriyor. İşte Çanakkale Geçilmez'i yaratanlar 238 Hasnun Galip... Galip, Paşa'nın oğluydu. Gönüllü olarak gittiği Çanakkale'de şehit oldu. Galatasaray futbol takımının yıldız oyuncularındandı. 119 Ahmet Refik... Çanakkale'de Galatasaray'ın ilk şehidi. Tevfik Fikret'in gözbebeğiydi. Bir Matematik dehası olarak kabul ediliyordu. Bu yüzden Almanya'ya mühendislik okumaya gitmiş. savaş patlayınca İstanbul'a dönmüştü. İstanbul'a gelir gelmez önce annesinin mezarını ziyaret etmiş, ardından da gönüllü olarak askere yazılmıştı. Ve son nefesini Çanakkale'de verdi." | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:23 pm | |
| Genel Kupa Klasmanı:
Galatasaray: 59 Fenerbahçe: 48 Beşiktaş: 43 Trabzonspor: 25 Ankaragücü: 5 Eskişehirspor: 5 Göztepe: 3 Bursaspor: 3 Altay: 2 Gençlerbirliği: 2 Kocaelispor: 2 Boluspor: 2 Sakaryaspor: 1 Adalet: 1 İzmir Denizgücü: 1 Mersin İdman Yurdu: 1
UEFA Süper Kupa:
Monaco II. Louis Galatasaray : Real Madrid / 2-1 / 25.08.2000
1999 - 2000 sezonunda finalde Arsenal'i yenerek UEFA Kupası'nı müzesine ***ürmeyi başaran ilk Türk takımı olan Galatasaray, aynı sezon Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid'i 2-1'lik skorla devirerek Süper Kupa'yı da kazandı ve Türk futbolunda yeni bir sayfa açtı. Galatasaray'ı Avrupa'nın bir numarasına taşıyan golleri 41 ve uzatmanın 103. dakikasında Mario Jardel keydederken, İspanyol devinin tek golü 79. dakikada Raul'den geldi.
Süper Kupa:
UEFA Kupası:
3. Tur 1. Maç Bologna / Galatasaray 1-1 23.11.1999 3. Tur 2. Maç Galatasaray / Bologna 2-1 09.12.1999 4. Tur 1. Maç B.Dortmund / Galatasaray 0-2 02.03.2000 4. Tur 2. Maç Galatasaray / B.Dortmund 0-0 09.03.2000 Çeyrek Final 1. Maç R. Mallorca / Galatasaray 1-4 16.03.2000 Çeyrek Final 2. Maç Galatasaray / R. Mallorca 2-1 23.03.2000 Yarı Final 1. Maç Galatasaray / Leeds United 2-0 06.04.2000 Yarı Final 2. Maç Leeds United / Galatasaray 2-2 20.04.2000 FİNAL Galatasaray / Arsenal 4-1 17.05.2000
Normal süresi ve uzatma dakikaları 0-0 eşitlikle sona eren Galatasaray - Arsenal UEFA Kupası Final Maçı'nda, penaltı atışları sonucu İngiliz temsilcisine 4-1'lik üstünlük sağlayan Galatasaray, 1999 - 2000 Sezonu UEFA Kupası Şampiyonu oldu.
Uefa Kupası:
1.Lig Şampiyonları:
Takım / Şampiyonluk:
Galatasaray 16 Fenerbahçe 17 Beşiktaş 10 Trabzon 6
2006-2007 Fenerbahçe 2005-2006 Galatasaray
2004-2005 Fenerbahçe 2003-2004 Fenerbahçe 2002-2003 Beşiktaş 2001-2002 Galatasaray 2000-2001 Fenerbahçe 1999-2000 Galatasaray 1998-1999 Galatasaray 1997-1998 Galatasaray 1996-1997 Galatasaray 1995-1996 Fenerbahçe 1994-1995 Beşiktaş 1993-1994 Galatasaray 1992-1993 Galatasaray 1991-1992 Beşiktaş 1990-1991 Beşiktaş 1989-1990 Beşiktaş 1988-1989 Fenerbahçe 1987-1988 Galatasaray 1986-1987 Galatasaray 1985-1986 Beşiktaş 1984-1985 Fenerbahçe 1983-1984 Trabzonspor 1982-1983 Fenerbahçe 1981-1982 Beşiktaş 1980-1981 Trabzonspor 1979-1980 Trabzonspor 1978-1979 Trabzonspor 1977-1978 Fenerbahçe 1976-1977 Trabzonspor 1975-1976 Trabzonspor 1974-1975 Fenerbahçe 1973-1974 Fenerbahçe 1972-1973 Galatasaray 1971-1972 Galatasaray 1970-1971 Galatasaray 1969-1970 Fenerbahçe 1968-1969 Galatasaray 1967-1968 Fenerbahçe 1966-1967 Beşiktaş 1965-1966 Beşiktaş 1964-1965 Fenerbahçe 1963-1964 Fenerbahçe 1962-1963 Galatasaray 1961-1962 Galatasaray 1960-1961 Fenerbahçe 1959-1960 Beşiktaş 1959 Fenerbahçe
Türkiye Kupası:
Takım / Kupa Sayısı:
Galatasaray 14 Beşiktaş 7 Trabzon 7 Fenerbahçe 4 Ankaragücü 2 Göztepe 2 Altay 2 Gençlerbirliği 2 Kocaelispor 2 Bursaspor 1 Eskişehir 1 Sakarya 1
2006-07 Beşiktaş Kayseri Erciyes 0-0 1-0 (Uzatma) Beşiktaş 2005-06 Beşiktaş Fenerbahçe 2-2 3-2 (Uzatma) Beşiktaş 2004-05 Galatasaray Fenerbahçe 5-1 Galatasaray 2003-04 Trabzonspor Gençlerbirliği 4-0 Trabzonspor 2002-03 Trabzonspor Gençlerbirliği 3-1 Trabzonspor
2001-02 Kocaelispor Beşiktaş 4-0 Kocaelispor 2000-01 Fenerbahçe Gençlerbirliği 2-2 (3-6p) Gençlerbirliği 1999-00 Galatasaray Antalyaspor 5-3 Galatasaray 1998-99 Galatasaray Beşiktaş 0-0 2-0 Galatasaray 1997-98 Beşiktaş Galatasaray 1-1 1-1(5-3p) Beşiktaş 1996-97 Kocaelispor Trabzonspor 1-1 1-0 Kocaelispor 1995-96 Galatasaray Fenerbahçe 1-0 1-1 Galatasaray 1994-95 Trabzonspor Galatasaray 3-2 1-0 Trabzonspor 1993-94 Beşiktaş Galatasaray 0-0 3-2 Beşiktaş 1992-93 Galatasaray Beşiktaş 1-0 2-2 Galatasaray 1991-92 Trabzonspor Bursaspor 0-3 5-1 Trabzonspor 1990-91 Galatasaray Ankaragücü 3-1 Galatasaray 1989-90 Beşiktaş Trabzonspor 2-0 Beşiktaş 1988-89 Beşiktaş Fenerbahçe 1-0 2-1 Beşiktaş 1987-88 Sakaryaspor Samsunspor 2-0 1-1 Sakaryaspor 1986-87 Gençlerbirliği Eskişehirspor 5-0 1-2 Gençlerbirliği 1985-86 Bursaspor Altay 2-0 Bursaspor 1984-85 Galatasaray Trabzonspor 2-1 0-0 Galatasaray 1983-84 Trabzonspor Beşiktaş 2-0 2-0 Trabzonspor 1982-83 Fenerbahçe Mersin İ.Y. 2-1 2-0 Fenerbahçe 1981-82 Galatasaray Ankaragücü 3-0 1-2 Galatasaray 1980-81 Ankaragücü Boluspor 2-1 0-0 Ankaragücü 1979-80 Altay Galatasaray 1-0 1-1 Altay 1978-79 Fenerbahçe Altay 1-2 2-0 Fenerbahçe 1977-78 Trabzonspor Adana D.S. 3-0 0-0 Trabzonspor 1976-77 Trabzonspor Beşiktaş 1-0 0-0 Trabzonspor 1975-76 Galatasaray Trabzonspor 0-1 1-0(5-4p) Galatasaray 1974-75 Beşiktaş Trabzonspor 0-1 2-0 Beşiktaş 1973-74 Fenerbahçe Bursaspor 0-1 3-0 Fenerbahçe 1972-73 Galatasaray Ankaragücü 3-1 1-1 Galatasaray 1971-72 Ankaragücü Altay 0-0 3-0 Ankaragücü 1970-71 Eskişehirspor Bursaspor 0-1 2-0 Eskişehirspor 1969-70 Göztepe Eskişehirspor 1-2 3-1 Göztepe 1968-69 Göztepe Galatasaray 1-0 1-1 Göztepe 1967-68 Fenerbahçe Altay 2-0 0-1 Fenerbahçe 1966-67 Altay Göztepe 2-2 Kura ile Altay 1965-66 Galatasaray Beşiktaş 1-0 Galatasaray 1964-65 Galatasaray Fenerbahçe 0-0 1-0 Galatasaray 1963-64 Galatasaray Altay 0-0 Hükmen Galatasaray 1962-63 Galatasaray Fenerbahçe 2-1 2-1 Galatasaray
TFF Süper Kupa:
Commerzbank Frankfurt Arena Galatasaray Beşiktaş 0-1 30.07.2000
1966-98 yılları arası, Cumhurbaşkanlığı Kupası adı altında düzenlenen ve lig şampiyonu ile kupa galibinin karşılaştığı bu organizasyon, 2006 yazından itibaren Süper Kupa adıyla tekrar düzenleniyor. 33 kez yapılan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda oynadığı 16 finalin, 10'undan galibiyetle ayrılan Galatasaray, kupayı en çok kazanan takım olma özelliğini de taşıyor. Beşiktaş ise, Trabzonspor'la birlikte 7 defa bu kupayı en fazla kazanan ikinci takım.
Cumhurbaşkanlığı Kupası
Takım / Kupa Sayısı
Galatasaray 10 Beşiktaş 8 Trabzon 7 Fenerbahçe 6 Ankaragücü 1 Eskişehir 1 Göztepe 1
2000 Beşiktaş Galatasaray 2-1 Beşiktaş 1998 Beşiktaş Galatasaray 2-1 Beşiktaş 1997 Galatasaray Kocaelispor 2-1 Galatasaray 1996 Galatasaray Fenerbahçe 3-0 Galatasaray 1995 Trabzonspor Beşiktaş 2-0 Trabzonspor 1994 Beşiktaş Galatasaray 3-1 Beşiktaş 1993 Galatasaray Beşiktaş 2-0 Galatasaray 1992 Beşiktaş Trabzonspor 2-1 Beşiktaş 1991 Galatasaray Beşiktaş 1-0 Galatasaray 1990 Fenerbahçe Beşiktaş 3-2 Fenerbahçe 1989 Beşiktaş Fenerbahçe 1-0 Beşiktaş 1988 Galatasaray Sakaryaspor 2-0 Galatasaray 1987 Galatasaray Gençlerbirli?i 3-2 Galatasaray 1986 Beşiktaş Bursaspor 2-1 Beşiktaş 1985 Fenerbahçe Galatasaray 4-3 Fenerbahçe 1984 Fenerbahçe Trabzonspor 1-0 Fenerbahçe 1983 Trabzonspor Fenerbahçe 2-0 Trabzonspor 1982 Galatasaray Beşiktaş 2-0 Galatasaray 1981 Ankaragücü Trabzonspor 1-0 Ankaragücü 1980 Trabzonspor Altay 3-0 Trabzonspor 1979 Trabzonspor Fenerbahçe 2-1 Trabzonspor 1978 Trabzonspor Fenerbahçe 1-0 Trabzonspor 1977 Trabzonspor Beşiktaş 4-2 Trabzonspor 1976 Trabzonspor Galatasaray 2-1 Trabzonspor 1975 Fenerbahçe Beşiktaş 2-0 Fenerbahçe 1974 Beşiktaş Fenerbahçe 3-0 Beşiktaş 1973 Fenerbahçe Galatasaray 2-1 Fenerbahçe 1972 Galatasaray Ankaragücü 3-0 Galatasaray 1971 Eskişehir Galatasaray 3-2 Eskişehir 1970 Göztepe Fenerbahçe 3-1 Göztepe 1969 Galatasaray Göztepe 2-0 Galatasaray 1968 Fenerbahçe Otomatikman Fenerbahçe 1967 Beşiktaş Altay 1-0 Beşiktaş 1966 Galatasaray Beşiktaş 2-0 Galatasaray
TSYD Kupası:
Takım Kupa Sayısı
Galatasaray 12 Beşiktaş 12 Fenerbahçe 12 | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:23 pm | |
| 1999-2000 Galatasaray 1998-1999 Galatasaray 1997-1998 Galatasaray 1996-1997 Beşiktaş 1995-1996 Fenerbahçe 1994-1995 Fenerbahçe 1993-1994 Beşiktaş 1992-1993 Galatasaray 1991-1992 Galatasaray 1990-1991 Beşiktaş 1989-1990 Beşiktaş 1988-1989 Beşiktaş 1987-1988 Galatasaray 1986-1987 Fenerbahçe 1985-1986 Fenerbahçe 1984-1985 Beşiktaş 1983-1984 Beşiktaş 1982-1983 Fenerbahçe 1981-1982 Galatasaray 1980-1981 Fenerbahçe 1979-1980 Fenerbahçe 1978-1979 Fenerbahçe 1977-1978 Galatasaray 1976-1977 Fenerbahçe 1975-1976 Fenerbahçe 1974-1975 Beşiktaş 1973-1974 Fenerbahçe 1972-1973 Beşiktaş 1971-1972 Beşiktaş 1970-1971 Galatasaray 1969-1970 Fenerbahçe 1968-1969 yapılmadı 1967-1968 Galatasaray 1966-1967 Galatasaray 1965-1966 Beşiktaş 1964-1965 Beşiktaş 1963-1964 Galatasaray
Atatürk Kupası:
İstanbul İnönü Adalet *Turnuva Şampiyonu - 07-19.05.1955 İstanbul İnönü Galatasaray Fenerbahçe 1-3 02.07.1964 Ankara 19 Mayıs Fenerbahçe Beşiktaş 2-0 10.11.1998 Ankara 19 Mayıs Galatasaray Beşiktaş 1-2 01.11.2000
*İlki 1955 yılı mayısında düzenlenen Atatürk Kupası'na, dönemin en güçlü beş İstanbul takımı katıldı. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Adalet ve Vefa takımlarının lig usulü karşı karşıya geldiği turnuvayı, dört maçının üçünü galip bitiren Adalet takımı kazanarak, ilk Atatürk Kupası'nı müzesine ***ürme başarısı gösterdi. | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:23 pm | |
| Galatasaray ' ın ilk amblemi, 333 Şevki Ege tarafından çizildi. Bu, ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartaldı. "Kartal", Galatasaray'lıların üzerinde durduğu bir amblem örneğiydi. Ancak, kartal adı benimsenmeyince, Şevki Ege'nin kompozisyonu bir kenara itildi. Sonraları , GS amblemi doğdu ve benimsendi.
Suat Başar,Galatasaray ambleminin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:
Yıl 1923…
O yıl biz "cinquieme" da, yani lise 1' deydik. Arkadaşlarımızdan 74 Ayetullah Emin, sıra arkadaşı Şinasi (Şahingiray), ile birlikte her hafta "Kara kedi" %90 nispetinde Ayet'in inci gibi el yazısı ile yazılmıştır. Ayet, bir taraftan mecmuasının yazılarını temize çekerken, bir yandan da sahifelerini ve bilhassa kapak vazifesi gören ilk sahifesini süslerdi. Bir defasında bu kapakta hepimiz basit fakat zarif çizilmiş bir "Gayin -Sin" gördük. Kırmızı Gayin' ın içine sarı bir "Sin" oturtulmuştu. Hendesi çizgilerle ve muayyen ölçülerle resmedilmiş olan bu şekil , kulübümüzün, yalnız kulübün değil, bütün Galatasaray ' lılığın remzi olacaktı. Ama, her şeyden evvel bu şekli kulübün kongresine teklif etmek lazımdı. Bu teklifi kim yapacaktı? Tasarladığımız arkadaş çekingendi ve kongre günü yaklaşıyordu. Nihayet o gün geldi. 1923 yılında, bir gün mektebin resim sınıfında kalabalık bir kongre toplandı. Ne ateşli, ne heyecanlı bir kongreydi o. Kimler yoktu ki? Belli ki Galatasaray yeni hamlelere hazırlanıyor, spor sahasında yeni inkilaplar yapacak, memlekette yeni çığırlar açacak. Teklifler ve kararlar bibirini kovalıyor. Şinasi arkadaşımız Ayet'den "Gayin-Sin" resmini almış, kongreye teklif edecek, ama o da çekingen,arka sıralarda oturmuş bekliyor. Nihayet Şinasi'nin yanında oturan Dr. Namık (Canko) merhum , söz alıp ortaya çıktı ve:
Arkadaşlar, genç kardeşlerimizden Şinasi Reşit, kongremize bir rozet şekli getirmiş, kulübümüzün remzi ven rozetimizin şekli olarak kabul edilmesini teklif ederim, dedi. Büyük bir resim kağıdına çizilmiş ve renklerimizle boyanmış "Gayin-Sin" i ortaya çıkardı. Teklif alkışlar arasında ittifakla kabul olundu. Ayet, yalnız eski harflerle "Gayin-Sin" çizmekle kalmamış, aynı uslupla bir de "GS" yaratmıştı. Bunların asılları Ayet'in Şinasi'nin yardım ile çıkardığı haftalık el yazısı "Kara Kedi" mecmuasındadır. "Gayın-Sin" ilk defa 1925 de kurulan Galatasaray talebe sandığının hazırladığı mektup, kağıt ve zarflarına basıldı. Yine, 1925 de kabul edilen lise kasketine ve daha sonra lise ceketlerine işlendi. Bazı imkansızlıklar, rozetin yapılmasını geciktiriyordu. Nihayet bunu da sıra gelince, şekiller o zaman eski İpek sinemasının kapısındaki dükkanlardan birinde Besim Koşalay ile birlikte tuhafiye mağazası açan Nihat Bekdik'e verildi. Bir aksilik eseri bunlar kayboldu. O zamanki İdare Heyetinin bastırdığı matbualarda ve yaptırdığı rozetlerde Ayet'in eseri biraz şekil değiştirdi. GS nin yaratıcısı Ayet Emin'i 29 eylül 1931 de toprağa verdik. Dr. Namık ağabeyimiz 1933 yılında aramızdan ayrıldı. Allah Şinasi Şahingiray arkadaşımıza uzun ömürler versin. GS yi gördükçe, her üçünü hatırlar, ebediyete tevdi ettiklerimizi rahmetle yadederim.
Not: Maalesef, şu tatlı anıyı bize nakleden 550 Suat Başar ağabeyimiz de aramızdan ayrıldı. Nur içinde yatsın... | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:24 pm | |
| 1) En eski geçmişe sahip futbol takımı ve Türkiye'nin ilk kurulan futbol takımı (1905)
2) Herhangi bir lige kabul edilen ilk Türk takımı (Constantinople Football League) (1905-06)
3) Türkiye'nin ilk futbol hakemi Ali Sami YEN (Moda-Kadıköy - 1905)
4) İlk Lig maçı oynayan Türk takımı Galatasaray 1-1 Imogene (1905-06) (Constantinople Football League)
5) İlk Özel maç oynayan Türk takımı Galatasaray 2-0 Faura Mektebi (1905)
6) Ligde İlk golü atan Türk takımı Galatasaray 1-1 Imogene (1905-06) (Constantinople Football League)
7) Ligde İlk galibiyeti alan Türk takımı Galatasaray 4-1 Moda (1907-0 (Constantinople Football League)
İlk İst. şampiyonu olan Türk takımı (Constantinople Football League)(1908-09)
9) İst.Liginde Üç sene üstüste şampiyon olan ilk takım (1908-09,1909-10,1910-11)
10) Yenilgisiz,Berabere kalmadan,Gol Yemeden, tüm maçlarını kazanıp Şampiyon olan İLK ve TEK Türk Takımı (Constantinople Football League)(1908-09)
11) İlk Antrenör çalıştıran Türk takımı Horace ARMITAGE (1908-09)
12) İlk Kupa kazanan Türk takımı (Şampiyonluk Kupası hariç) Galatasaray 4-0 Kadıköy (31.01.1909) UNION CLUB KUPASI
13) Yurtdışında maç yapan ilk takım Klojvar (Macaristan) (1910-11)
14) İlk Yurtdışı galibiyeti Galatasaray 11-1 Bükreş Karması (1910-11)
15) İlk Yurtdışına Transfer olan Türk Oyuncu Sabri MAHİR (Galatasaray) (Olimpic Paris - Fransa) (1911)
16) Türkiye'de ilk futbol derneği kurucusu ve başkanı Ali Sami YEN - Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (1923)
17) Türkiye'ye Yurtdışından gelen ilk Antrenör Billy HUNTER (İskoçya) (Galatasaray 1926-27)
1 Türkiye'de futbolu bilimsel olarak kuralları ve diğer ayrıntılarıyla anlatan ilk kitap Futbolun Kitabın - Ali Sami YEN (29 Haziran 1927)
19) M.Kemal ATATÜRK yaşarken, adına düzenlenen kupayı alan TEK takım Galatasaray 4-0 Fenerbahçe (31.08.1928 ) GAZİ BÜSTÜ KUPASI
20) İstanbul Kupası'nı ilk kazanan takım (1940-41)
21) İlk futbol menajerliği (1961)
22) İstanbul Kupası'nı 2 kez üstüste kazanan tek takım
23) Tarihinde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor arasında en farklı galibiyet alan takım Galatasaray 20-0 Vefa (Özel maç)
24) Tarihinde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor arasında bir maçta en çok gol atan futbolcu Mehmet Leblebi (14 gol) Galatasaray 20-0 Vefa (Özel maç)
25) Şampiyon Kulüpler Kupası'na ilk katılan takım (1956-57)
26) Şampiyon Kulüpler Kupası'na üç sene üstüste katılan ilk takım (1971-72,1972-73,1973-74)
27) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk golü atan takım Galatasaray 1-3 Dinamo Bükreş (1956-57) Metin OKTAY (Dk.77)
2 Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk galibiyet alan takım Galatasaray 2-1 Dinamo Bükreş (1956-57)
29) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk 3.tur oynayan takım (1962-63) 1.tur Dinamo Bükreş (Romanya) 2.tur Pionia Bytom (Polonya) 3.tur Milan (İtalya)
30) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk YARI FİNAL oynayan takım (1988-89) 1.tur Rapid Wien (Avusturya) 2.tur Neuchatel Xamax (İsviçre) 3.tur AC.Monaco (Fransa) YARI FİNAL Steaue Bükreş (Romanya)
31) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok maç yapan takım (35 maç)
32) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok galibiyet alan takım (26 galibiyet)
33) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok golü atan takım (87 gol)
34) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok tur atlayan takım (8 tur)
35) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda evinde en farklı galibiyet (Türk Takımları arasında) Galatasaray 5-0 Neuchatel Xamax (1988-89)
36) Şampiyonlar Ligine ilk katılan takım (1993-94)
37) Şampiyonlar Liginde ilk puan alan takım (1993-94) Galatasaray 0-0 FC.Barcelona
3 Şampiyonlar Liginde ilk golü atan takım (1993-94) Kubilay TÜRKYILMAZ (Dk.27) Galatasaray 2-1 Cork City
39) Şampiyonlar Liginde en çok gol atan futbolcu Hakan ŞÜKÜR (8 gol)
40) Şampiyonlar Ligine Ön Eleme oynamadan katılan İLK TAKIM (2002-03)
41) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında ilk galibiyet alan takım (1993-94) Galatasaray 2-1 Cork City
42) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok maç yapan takım (18 maç)
43) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok galibiyet alan takım (14 galibiyet)
44) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok golü atan takım (45 gol)
45) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok tur atlayan takım (9 tur)
46) Şampiyonlar Liginde grup maçlarında ilk golü atan takım (1993-94) Galatasaray 1-2 Spartak Moskova (Cihat - Dk.87 penaltı)
47) Şampiyonlar Liginde grup maçlarında ilk galibiyet alan takım (1994-95) Galatasaray 2-1 FC.Barcelona
4 Şampiyonlar Ligi'ne en çok katılan takım (9 kez) (1993-94,1994-95,1997-98,1998-99, 1999-00,2000-01,2001-02,2002-03, 2003-04)
49) Şampiyonlar Ligi'nde en çok maç yapan takım (68 maç)
50) Bir sezonda 19 Avrupa Kupası maçı
51) Bir sezonda EN çok maç yapan CAPONE 17 maç 1560 dakika + 2 Super Cup maçı
52) Şampiyonlar Ligi'nden gelip UEFA Kupası kazanan TEK takım
53) Şampiyonlar Ligi'nde deplasmanda en çok kazanan takım (3 kez)
54) Şampiyonlar Ligi'nde en çok galibiyet alan takım (18 galibiyet)
55) Şampiyonlar Ligi'nde en çok golü atan takım (66 gol)
56) Şampiyonlar Liginde en çok puan alan takım (71 puan)
57) Şampiyonlar Ligi İLK TUR grubunda en çok puan alan takım (10 puan) (2001-02) Galatasaray 1-0, 0-0 Nantes (Fransa) Galatasaray 2-0 PSV Eindhoven (Hollanda) Galatasaray 1-0 Lazio (İtalya) | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:24 pm | |
| 5 Şampiyonlar Ligi İKİNCİ TUR grubunda en çok puan alan takım (10 puan)(2000-01) Galatasaray 2-0, 2-2 AC.Milan (İtalya) Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa) Galatasaray 1-0 Deportivo LaCoruna (İspanya)
59) Şampiyonlar Liginde üst tura çıkan ilk takım (2000-01)
60) Şampiyonlar Liginde ilk 8'e kalan ilk takım (2 kere)(1993-94)(2000-01)
61) Şampiyonlar Liginde ÇEYREK FİNAL oynayan ilk takım (2 kere)(1993-94)(2000-01)
62) Şampiyonlar Liginde Evinde en fazla galibiyet serisi (7 maç) (2000-01) Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa) Galatasaray 1-0 Deportivo La Coruna (İspanya) Galatasaray 2-0 AC.Milan (İtalya) Galatasaray 3-2 Real Madrid (İspanya) (2001-02) Galatasaray 2-0 Vlaznia Shokdrea (Arnavutluk) Galatasaray 2-1 Pfc Levski Sofia (Bulgaristan) Galatasaray 1-0 Lazio (İtalya)
63) Şampiyonlar Liginde en çok forma giyen oyuncular sıralamasında ilk 3 sıra (Galatasaray 1-2 Lokomotif Moskova) Arif ERDEM (46 maç) Bülent KORKMAZ (42 maç) Ergün PEMBE (42 maç)
64) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok puan (Türk takımları arasında) Galatasaray 21 puan (2000-01)
65) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok gol (Türk takımları arasında) Galatasaray 19 gol (2000-01)
66) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok galibiyet (Türk takımları arasında) Galatasaray 6 galibiyet (2000-01)
67) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok maç (Türk takımları arasında) Galatasaray 14 maç (2000-01)
6 Şampiyonlar Liginde Evinde yenilmezlik (16 maç) (1999-00) Galatasaray 3-2 AC.Milan (İtalya) (2000-01) Galatasaray 2-2 Saint Gallen (İsviçre) Galatasaray 3-2 AC.Monaco (Fransa) Galatasaray 3-2 Glasgow Rangers (İskoçya) Galatasaray 2-2 Strum Graz (Avusturya) Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa) Galatasaray 1-0 Deportivo La Coruna (İspanya) Galatasaray 2-0 AC.Milan (İtalya) Galatasaray 3-2 Real Madrid (İspanya) (2001-02) Galatasaray 2-0 Vlaznia Shokdrea (Arnavutluk) Galatasaray 2-1 Pfc Levski Sofia (Bulgaristan) Galatasaray 1-0 Lazio (İtalya) Galatasaray 0-0 Nantes (Fransa) Galatasaray 2-0 PSV.Eindhoven (Hollanda) Galatasaray 1-1 AC.Roma (İtalya) Galatasaray 1-1 Liverpool (İngiltere)
69) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok maç yapan takım (32 maç)
70) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok galibiyet alan takım (12 galibiyet)
71) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok golü atan takım (42 gol)
72) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok tur atlayan takım (7 tur)
73) Kupa Galipleri Kupası'nda üç sene üstüste katılan ilk takım (1964-65,1965-66,1966-67)
74) UEFA Kupası'nda YARI FİNAL oynayan ilk takım (1999-00) Galatasaray 2-0, 2-2 Leeds United
75) UEFA Kupası'nda FİNAL oynayan ilk takım (1999-00) Galatasaray 4-1 Arsenal (penaltı)
76) UEFA Kupası'nda ŞAMPİYON olan ilk takım (1999-00)
77) UEFA Kupası'nı YENİLGİSİZ kazanan ilk ŞAMPİYON (1999-00) Bologna 1-1 Galatasaray Galatasaray 2-1 Bologna B.Dortmund 0-2 Galatasaray Galatasaray 0-0 B.Dortmund R.Mallorca 1-4 Galatasaray Galatasaray 2-1 R.Mallorca Galatasaray 2-0 Leeds United Leeds United 2-2 Galatasaray Galatasaray 4-1 Arsenal (penaltı)
7 UEFA Kupası'nda ilk Gol Kralı (Türk takımları arasında) (1999-00) Hakan ŞÜKÜR 10 gol
79) UEFA Kupası'nda en çok tur atlayan takım (8 tur)
80) İlk kez SuperCup oynayan takım (Türk takımları arasında) (1999-00)
81) İlk kez SuperCup kazanan takım (Türk takımları arasında) (1999-00) Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)
82) SuperCup'ta ilk maç yapan takım (Türk takımları arasında) (1999-00) Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)
83) SuperCup'ta ilk galibiyet alan takım (Türk takımları arasında) (1999-00) Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)
84) SuperCup'ta ilk golü atan takım (Türk takımları arasında) (1999-00) (Süper Mario JARDEL) Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)
85) SuperCup'ta en çok maç yapan takım (Türk takımları arasında) (1 maç)
86) SuperCup'ta en çok galibiyet alan takım (Türk takımları arasında) (1 galibiyet)
87) SuperCup'ta en çok golü atan takım (Türk takımları arasında) (2 gol)
8 SuperCup finalinde Man of the Match seçilen TEK Türk futbolcu (Okan BURUK)
89) Dünya Kıtalararası Kulüpler Kupası'na çağrılan ilk takım (1999-00) (UEFA ve SÜPER KUPA Şampiyonu Unvanıyla)
90) Avrupa en çok maç yapan takım (185 maç)
91) Avrupada en çok gol atan takım (238 gol)
92) Avrupada en çok galibiyet alan takım (69 galibiyet)
93) Avrupa en çok tur atlayan takım (33 tur) 8 Şampiyon Kulüpler Kupası 9 Şampiyonlar Ligi Ön Eleme 7 Kupa Galipleri Kupası 8 UEFA Kupası 1 Süper Kupa
94) Türkiye'de Avrupa kupası kazanan ilk takım (UEFA Kupası 1999-00)
95) Türkiye'de Avrupa kupası kazanan tek takım (1 UEFA Kupası, 1 Süper Kupa)
96) Türkiye'de en çok Avrupa kupası kazanan takım (2 Avrupa Kupası) (1 UEFA Kupası, 1 Süper Kupa)
97) UEFA Kupasını 5 Avrupa Ülkesinin Tekelinden Çıkarmayı Başaran İlk Takım (İngiltere,İtalya,Almanya,Fransa,İspanya) (TÜRKİYE Galatasaray)
9 Avrupada bir sezonda en çok maç yapan takım
99) Avrupada bir sezonda en çok gol atan takım (35 gol 1999-00)
100) Avrupada bir sezonda en çok puan alan takım
101) Avrupada bir sezonda en çok galibiyet alan takım (11 galibiyet 1999-00)
102) Avrupada bir sezonda en çok maç yapan takım (18 maç 1999-00)
103) Avrupa Kupalarında elemeli bir turda atılan en çok gol (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç) Galatasaray 9 gol 1994-95 Avenir Beggen(Lux) 5-1(D) 4-0 Şampiyonlar Ligi
104) Avrupa Kupalarında deplasmanda atılan en çok gol (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç) Galatasaray 5 gol 1994-95 Avenir Beggen(Lux) 5-1(D) Şampiyonlar Ligi 2002-03 Sarajevo(Bos) 0-5 Beşiktaş (UEFA Kupası)
105) Avrupa Kupalarında en çok, 4 ve üstü gol atan takım (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç) (12 kere) Şampiyon Kulüpler Kupası 1962-63 Pionia Bytom(Pol) 4-1 1963-64 Ferencvaros(Mac) 4-0 1988-89 Neuchatel Xamax(İsvçr) 5-0 Şampiyonlar Ligi 1994-95 Avenir Beggen(Lux) 5-1(D) 4-0 1997-98 FC.Sion(İsvçr) 4-1(D) 4-1 1999-00 Hertha Berlin(Alm) 4-1(D) Kupa Galipleri Kupası 1996-97 Constructorul(Mold) 4-0 1996-97 PS.Germain(Fra) 4-2 UEFA Kupası 1999-00 Real Mallorca 4-1(D)
106) Avrupa Kupalarında iç sahada yenilip, turu deplasmanda geçen TEK takım Galatasaray 0-1 Banik Ostrava Banik Ostrava 1-2 Galatasaray
107) Avrupa Kupalarında dış sahada 3 farklı yenilip, turu geçen TEK takım Neuchatel Xamax 3-0 Galatasaray Galatasaray 5-0 Neuchatel Xamax
108) Avrupa Kupalarında üst turlarda atılan en çok gol (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç) Galatasaray 4 gol (UEFA Çeyrek Final) 1999-00 Real Mallorca 4-1(D)
109) Avrupa Kupalarında ilk bir Romanya takımını yenen takım (Inter-toto hariç) 1956-57 Dinamo Bükreş 2-1
110) Avrupa Kupalarında ilk bir Romanya takımını eleyen takım (Inter-toto hariç) 1962-63 Dinamo Bükreş
111) Avrupa Kupalarında ilk bir Polonya takımını eleyen takım (Inter-toto hariç) 1962-63 Pionia Bytom
112) Avrupa Kupalarında ilk bir Isviçre takımını yenen takım (Inter-toto hariç) 1963-64 FC Zurich 2-0
113) Avrupa Kupalarında ilk bir İsviçre takımını eleyen takım (Inter-toto hariç) 1988-89 Neuchatel Xamax
114) Avrupa Kupalarında ilk bir Çekoslovak takımını eleyen takım (Inter-toto hariç) 1969-70 Spartak Trnava
115) Avrupa Kupalarında ilk bir İsveç takımını eleyen takım (Inter-toto hariç) 1976-77 AIK Stockholm
116) Avrupa Kupalarında ilk bir Avusturya takımını eleyen takım (Inter-toto hariç) 1975-76 Rapid Wien
117) Avrupa Kupalarında ilk bir İtalyan takımını eleyen (Inter-toto hariç) Galatasaray (1999-00 FC.Bologna) (İlk eleyen Trabzonspor - Peruggia Inter-toto 1999-00)
118) Elediği takım sayısı, elendiği takım sayısında fazla TEK takım 30-25 (St.Gallen son güncellenen)
119) Dış saha galibiyetleri, iç saha mağlubiyetlerinden fazla TEK takım
120) Avrupa Şampiyonunu yenen TEK takım (1987-88 PSV.Eindhoven)
121) Avrupa'da en çok hat-trick yapan (5 kere) Hakan Şükür (Avenir Beggen - Rosenborg) Metin Oktay (Polonia Bytom) Tanju Çolak (Neuchatel Xamax) Adrian Ilie (Sion)
122) UEFA Kupasında en çok İtalyan yenen takım (2 kere) 1992-93 Roma 3-2 1999-00 Bologna 2-1
123) Şampiyonlar Ligi'nde en çok İtalyan yenen takım (3 kere) 1999-00 Milan 3-2 2000-01 Milan 2-0 2001-02 Lazio 1-0
124) Avrupa Kupalarında en çok İtalyan yenen takım (5 kere) 1992-93 Roma 3-2 1999-00 Bologna 2-1 1999-00 Milan 3-2 2000-01 Milan 2-0 2001-02 Lazio 1-0
125) Şampiyonlar Liginde İtalyanlara gol atan ilk takım 1997-98 Parma 1-1 Adrian ILIE (Dk.51)
126) Şampiyonlar Liginde İtalyanlardan puan alan ilk takım 1997-98 Parma
127) Şampiyonlar Liginde İtalyanları yenen ilk takım 1999-00 Milan 3-2
128) Şampiyonlar Liginde İtalyanlara deplasmanda gol atan ilk takım 1998-99 Juventus 2-2 (Hakan SÜKÜR)
129) Şampiyonlar Liginde İtalyanlardan deplasmanda puan alan ilk takım 1998-99 Juventus
130) Milan'ı yenen ilk takım 1999-00 Milan 3-2
131) Milan'ı 2 kere yenen ilk takım 1999-00 Milan 3-2 2000-01 Milan 2-0
132) SanSiro'dan puan alan TEK takım
133) Avrupa Kupalarında Ruslara gol atan ilk takım 1971-72 CSKA Moskova 1-1 | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:24 pm | |
| 134) Şampiyonlar Liginde Rusları yenen ilk takım 2002-03 Lokomotif Moskova 2-0
135) Şampiyonlar Liginde Ruslardan deplasmanda puan alan ilk takım 1993-94 Spartak Moskova
136) Şampiyonlar Liginde Rusları deplasmanda yenen ilk takım 2002-03 Lokomotif Moskova 2-0
137) Almanlara gol atan ilk takım 1964-65 Aufbau Magdeburg 1-1
138) Avrupa Kupalarında ilk bir Alman takımını eleyen (Inter-toto hariç) 1964-65 Aufbau Magdeburg 1-1(D) 1-1 1-1(T)
139) UEFA Kupasında ilk bir Alman takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç) 1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)
140) Avrupa Kupalarında ilk bir Alman takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç) 1991-92 Einenhuttenstaht 2-1(D)
141) Şampiyonlar Liginde Almanlardan puan alan ilk takım 1999-00 Hertha Berlin 2-2
142) Şampiyonlar Liginde Almanları yenen ilk takım 1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D)
143) Şampiyonlar Liginde Almanları deplasmanda yenen ilk takım 1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D)
144) Borussia Dortmund'u yenen ilk takım 1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)
145) Aynı sezon 2 Alman yenen ilk takım 1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D) 1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)
146) En çok Alman yenen takım (5 kere) 1991-92 Einenhuttenstaht 2-1(D) 1991-92 Einenhuttenstaht 3-0 1992-93 Eintract Frankfurt 1-0 1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D) 1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)
147) Avrupa Kupalarında ilk bir İspanyol takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç) 1999-00 Real Mallorca 4-1(D)
148) UEFA Kupasında ilk bir İspanyol takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç) 1999-00 Real Mallorca 4-1(D)
149) Şampiyonlar Liginde İspanyollardan puan alan ilk takım 1993-94 FC.Barcelona 0-0
150) Şampiyonlar Liginde İspanyolları yenen ilk takım 1994-95 FC.Barcelona 2-1
151) Şampiyonlar Liginde Barcelona'yı yenen ilk takım 1994-95 FC.Barcelona 2-1
152) Real Madrid'i yenen ilk takım 1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL)
153) Şampiyonlar Liginde Real Madrid'i yenen ilk takım 2000-01 Real Madrid 3-2
154) Real Madrid'i üstüste yenen ilk takım 1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL) 2000-01 Real Madrid 3-2
155) Real Madrid'i en çok yenen takım (2 kere) 1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL) 2000-01 Real Madrid 3-2
156) Nou Camp'tan puan alan ilk ve tek takım 2001-02 Barcelona 2-2 (D)
157) En çok İspanyol yenen takım (7 kere) 1994-95 FC.Barcelona 2-1 1998-99 Atletico Bilbao 2-1 1999-00 Real Mallorca 4-1(D) 1999-00 Real Mallorca 2-1 1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL) 2000-01 Real Madrid 3-2 2000-01 Deportivo LaCoruna 1-0
158) İspanyolların 2 ünlü takımı yenen ilk ve tek takım 1994-95 FC.Barcelona 2-1 2000-01 Real Madrid 3-2
159) Avrupa'nın 2 ünlü takımı eleyen ilk ve tek takım 1993-94 Manchester United 1999-00 Real Madrid
160) Bir sezonda 2 İngiliz takımını eleyen ilk ve tek takım 1999-00 Leeds United, Arsenal
161) Avrupa Kupalarında Üstüste Yenilmezlik (14 maç) (1999-00) Hertha Berlin 1-4 Galatasaray (Almanya) Galatasaray 3-2 Milan (İtalya) Bologna 1-1 Galatasaray (İtalya) Galatasaray 2-1 Bologna (İtalya) B.Dortmund 0-2 Galatasaray (Almanya) Galatasaray 0-0 B.Dortmund (Almanya) R.Mallorca 1-4 Galatasaray (İspanya) Galatasaray 2-1 R.Mallorca (İspanya) Galatasaray 2-0 Leeds United (İngiltere) Leeds United 2-2 Galatasaray (İngiltere) Galatasaray 4-1 Arsenal (penaltı) (İngiltere) (2000-01) Saint Gallen 1-2 Galatasaray (İsviçre) Galatasaray 2-2 Saint Gallen (İsviçre) Galatasaray 3-2 AC.Monaco (Fransa)
162) Evinde Avrupa kupalarında yenilmezlik 19 maç (1999-00) Galatasaray 3-2 AC.Milan (İtalya) Galatasaray 2-1 AC.Bologna (İtalya) Galatasaray 0-0 B.Dortmund (Almanya) Galatasaray 2-1 R.Mallorca (İspanya) Galatasaray 2-0 Leeds United (İngiltere) (2000-01) Galatasaray 2-2 Saint Gallen (İsviçre) Galatasaray 3-2 AC.Monaco (Fransa) Galatasaray 3-2 Glasgow Rangers (İskoçya) Galatasaray 2-2 Strum Graz (Avusturya) Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa) Galatasaray 1-0 Deportivo La Coruna (İspanya) Galatasaray 2-0 AC.Milan (İtalya) Galatasaray 3-2 Real Madrid (İspanya) (2001-02) Galatasaray 2-0 Vlaznia Shokdrea (Arnavutluk) Galatasaray 2-1 Pfc Levski Sofia (Bulgaristan) Galatasaray 1-0 AC.Lazio (İtalya) Galatasaray 0-0 Nantes (Fransa) Galatasaray 2-0 PSV.Eindhoven (Hollanda) Galatasaray 1-1 AC.Roma (İtalya) Galatasaray 1-1 Liverpool (İngiltere)
163) EN çok maç yapan futbolcu HAKAN ŞÜKÜR: 54 maç 4697 dakika
164) Avrupa kupalarında en çok gol atan futbolcu Hakan Şükür 34 gol
165) Avrupa'da EN çok forma giyen futbolcuya sahip takım Bülent KORKMAZ (101 maç) (Real Sociedad D)
166) Avrupa Kupaları'ndaki Goller 1. Gol : Metin Oktay - 27.8.1956 (Galatasaray-Dinamo Bükreş:1-3) 100. Gol : Uğur Köken - 1.10.1969 (Galatasaray-Watford:2-3) 200. Gol : Mirsad Seydiç - 20.10.1982 (Galatasaray-Avusturya Viyana:2-4) 300. Gol : Uğur Tütüneker - 4.11.1992 (Galatasaray-Eintract Frankurt:1-0) 500. Gol : Tugay Kerimoğlu - 5.11.1997 (Galatasaray-Sparta Prag:2-0)
167) 2000 yılı Dünya Futbol Klasmanı Birinciliği 1.Galatasaray 311.5 2.Real Madrid 301 3.Boca Juniors
168) Devlet üstün hizmet madalyası kazanan İLK takım
169) İlk ve tek: 4 kere üstüste şampiyonluk gören takım (96-97,97-98,98-99,99-00)
170) İlk 3 kere üstüste şampiyonluk gören takım (70-71,71-72,72-73 )
171) İlk 2 kere üstüste şampiyonluk gören takım (61-62,62-63 )
172) En çok 2 kere üstüste şampiyonluk gören takım 3 kere (61-62,62-63 )(86-87,87-88 )(92-93,93-94)
173) Türkiye Ligi Gol Rekoru (105 Gol) (1962-63 )
174) Ligin en farklı deplasman galibiyeti A.Gücü 0-8 Galatasaray (1992-93 ) Hacettepe 1-9 Beşiktaş (1959-60)
175) Ligde deplasmanda en uzun süre yenilmeyen takım (40 maç) (2.5 yıl - 3 sezon) 1997-98 19.hafta : Bursaspor 3-2 Galatasaray 1999-00 33.hafta : Altay 1-0 Galatasaray
176) Lig tarihinin nağmağlup İLK TAKIMI (1985-86, 36 maç 0 mağlubiyet)
177) En büyük puan farkı: 1987/88 sezonunda Beşiktaş'ın 12 puan önünde şampiyon olan Galatasaray
178) 1 ve 2. Lig takımlarının tarihlerindeki en farklı yenilgilerini aldıkları takımlar (9 takım) (Galatasaray 8-0 Ankaragücü) (Galatasaray 8-1 Altay) (Galatasaray 7-0 Erzurumspor) (Galatasaray 6-0 Bursa) (Galatasaray 6-0 Gençlerbirliği) (Galatasaray 6-0 İstanbulspor) (Galatasaray 6-0 Malatyaspor) (Galatasaray 5-0 Fenerbahçe) (Galatasaray 5-0 Yimpaş Yozgat) Beşiktaş (6 takım)
179) En çok kupa kazanan Başkan: Faruk SÜREN 13 kupa 1 UEFA Kupası - 1 Süper Kupa 4 Türkiye Şampiyonluğu - 2 Türkiye Kupası 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası 3 TSYD Kupası
180) Resmi Kupa finallerinin en farklı sonucu Galatasaray 8-1 Altay Başbakanlık Kupası
181) Bir Resmi Kupa finalinde en çok gol atan futbolcu Erdal KESER 5 gol (Galatasaray 8-1 Altay - Başbakanlık Kupası)
182) Lig tarihinde en çok şampiyonluk gören teknik adam Fatih TERİM (4) (96-97,97-98,98-99,99-00)
183) Lig tarihinde 4 sene üstüste şampiyonluk gören teknik adam Fatih TERİM (96-97,97-98,98-99,99-00)
184) Lig tarihinde şampiyonluk gören ilk Türk teknik adam Gündüz KILIÇ (1961-62)
185) Lig tarihinde Türk Antrenörlerle en çok şampiyonluk yaşayan takım (6 şampiyonluk) (Gündüz KILIÇ 2, Fatih TERİM 4)
186) Lig tarihinde en çok şampiyonluk yaşayan YABANCI TEKNİK DİREKTÖR Brian BIRCH 3 şampiyonluk
187) Lig tarihinde 10 yılda 7 şampiyonluk gören tek takım Galatasaray (92-93,93-94,96-97,97-98,98-99,99-00,01-02)
188) En çok Lig-Kupa dublesi yapan takım (5 kez)
189) Tanju ÇOLAK (Altın, gümüş, bronz ayakkabı)
190) Hakan ŞÜKÜR (Gümüş, bronz ayakkabı)
191) Hakan ŞÜKÜR (FIFA - 1997 Dünyanın en iyi golcüsü)
192) Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi yabancı oyuncusu (HAGI)
193) Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi Türk oyuncusu (Metin OKTAY)
194) Galatasaray-Beşiktaş arasında, ligi ilk iki sırada bitirdikleri sezonlarda, en çok şampiyon olan takım Galatasaray 7-3 Beşiktaş
195) Galatasaray-Fenerbahçe arasında, ligi ilk iki sırada bitirdikleri sezonlarda, en çok şampiyon olan takım Galatasaray 4-3 Fenerbahçe
196) Ligde ilk yarıyı 3. bitirip şampiyon olan TEK takım (2 kez)
197) İlk Futbol Federasyonu başkanı (Yusuf Ziya ÖNİŞ - 1920)
198) 2 kez Dünya Karmasına çağrılan TEK Türk futbolcusu (Hakan ŞÜKÜR)
199) Akdeniz Oyunları Şampiyonluğu kazanan TEK antrenör (Fatih TERİM 1993)
200) Bir İtalyan takımını, İtalya Kupası'nda Final oynatan TEK antrenör (Fatih TERİM - Fiorentina)
201) Futbola profesyonelliği getiren ilk TFF Başkanı (Ulvi Ziya YENAL)
202) Takımlara yabancı oyuncu hakkı tanıyan ilk TFF Başkanı (Ulvi Ziya YENAL)
203) Lig tarihinde en çok şampiyonluk gören futbolcu Bülent KORKMAZ (87-88,92-93,93-94,96-97,97-98,98-99,99-00,01-02)
204) En çok kupa kazanan futbolcu (Bülent Korkmaz - 2 1 UEFA CUP 1 SuperCUP 8 Türkiye Şampiyonluğu 5 Türkiye Kupası 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası 6 TSYD Kupası 2 Başbakanlık Kupası
205) Lig tarihinin en çok gol atan takımı (2449 gol) (2001-02 sezonu sonu durum)
206) Lig tarihinin en çok galip gelen takımı (794 galibiyet) (2001-02 sezonu sonu durum)
207) Lig tarihinin en çok puan toplayan takımı (2306 puan) (2001-02 sezonu sonu durum)
208) Lig tarihinin en çabuk gol atan takımı Vedat İNCEEFE (18.saniye) (Galatasaray 5-0 Göztepe) (2001-02)
209) Üstüste 3 lig maçında toplam atılan en çok gol (20 gol) (1996-97) 10.hafta Galatasaray 6-1 G.Antep 11.hafta Altay 1-8 Galatasaray 12.hafta Galatasaray 6-1 İstanbul | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:24 pm | |
| 210) Bir lig sezonda en çok 5 ve üstü gol atarak kazanan takım (1962-63 - 9 maç)
211) Ligde en çok bir maçta 5 gol atan futbolcular - Galatasaray (4 kez) Tanju ÇOLAK 2 Metin OKTAY 1 Mario JARDEL 1 Adanaspor (2 kez) (Bora ÖZTÜRK, Cenk İŞLER)
212) Lig tarihinde ilk kez 1000 kadar taraftar, İstanbul'dan Trabzon'a geldi (25.04.1999) Trabzonspor 0-3 Galatasaray
213) Bir transfer döneminde ezeli rakiplerinden en çok futbolcu alan kulüp (1960-61) (Fenerbahçe) Hilmi Atakol, Bülent Varol, Ruhi Karaduman, B.Metin, Mustafa Yürür, Niyazi Tamalan (Beşiktaş) Süreyya Gürkey, Şükrü Gülesin, Ahmet Berman
214) Dünyada en çok tanınan Türk takımı
215) Dünyada ve Türkiye'de en çok taraftarı olan Türk Takımı (180 Milyon)
216) Türkiye’de en çok resmi kupa alan takım (57 kupa) 1 UEFA Kupası 1 Süper Kupa 15 Türkiye Şampiyonluğu 13 Türkiye Kupası 10 Cumhurbaşkanlığı Kupası 12 TSYD Kupası 5 Başbakanlık Kupası
217) Türkiye'nin en büyük 4 kupasının hepsini 10 kereden fazla kazanan TEK takım 15 Türkiye Şampiyonluğu 13 Türkiye Kupası 10 Cumhurbaşkanlığı Kupası 12 TSYD Kupası
218) Türkiye’ye en çok gayri resmi kupa alan takım *
219) Türkiye’ye en çok Kupa kazanan takım *
220) Türkiye Kupası'nı en çok kazanan takım (13)
221) Türkiye Kupası'nda en çok final oynayan takım (19 final)
222) Türkiye Kupası'nı ilk kazanan takım (1962-63)
223) Türkiye Kupası'nı Üstüste 4 kez kazanan tek takım (1962-63,1963-64,1964-65,1965-66)
224) Türkiye Kupasında 5 maçta 5 galibiyet alan en iyi performanslı takım (1999-00) Galatasaray 5-1 Ankara Büyükşehir Belediyesi Galatasaray 2-1 Samsunspor Trabzonspor 1-2 Galatasaray Ankaragücü 0-2 Galatasaray Galatasaray 5-3 Antalyaspor
225) Hem Fenerbahçe'yi hem Beşiktaş'ı yenerek Türkiye Kupası kazanan ilk takım (1965-66) Yarı Final: Fenerbahçe (0-0, 3-1) Final: Beşiktaş (1-0)
226) Hem Fenerbahçe 'yi hem Beşiktaş 'ı, hem Trabzonspor'yi yenerek Türkiye Kupası kazanan ilk takım (1984-85) Çeyrek Final: Fenerbahçe (2-1, 1-0) Yarı Final: Beşiktaş (0-0, 1-0) Final: Trabzonspor (2-1, 0-0)
227) Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı en çok kazanan takım (10)
228) Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda en çok final oynayan takım (16)
229) Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı ilk kazanan takım (1966)
230) Kazandığı Cumhurbaşkanlığı maçlarında Fenerbahçe ve Beşiktaş'dan hiç gol yememiştir. 1965-66 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Turan, Ayhan) 1981-82 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Sejdiç, Hoçiç) 1990-91 Galatasaray 1-0 Beşiktaş (Kosecki) 1992-93 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Mustafa, Hakan Şükür) 1995-96 Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (Hakan Şükür 3)
231) Cumhurbaşkanlığı maçlarının en çabuk golü 1992-93 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Mustafa KOCABEY Dk.1)
232) TSYD Kupası'nı ilk kazanan takım (1963)
233) TSYD Kupasında diğer 2 ezeli rakibine atılan en çok gol (10 gol - 1997-9 Beşiktaş 0-6 Galatasaray Galatasaray 4-2 Fenerbahçe
234) Bir sezonda Lig,Türkiye Kupası,Cumhurbaşkanlığı ve TSYD Kupaları'nın hepsini kazanan İLK ve TEK takım (1992-93)
235) Tüm zamanlarda en çok gol atan futbolcu (Metin OKTAY - 608 gol) Türkiye Ligi 203 gol Özel maçlar 249 gol İzmir Ligi 94 gol Türkiye Kupası 25 gol A Milli 19 gol - Genç Milli 5 gol - Ordu Milli 4 gol Şampiyon Kulüpler Kupası 7 gol Kupa galipleri Kupası 2 gol
236) Türkiye 1.Futbol Ligi İlk Gol Kralı (Metin OKTAY 1959)
237) Türkiye Ligindeki İlk YABANCI Gol Kralı (Tarık HOÇİÇ Yugoslavya 1983-84, 30 maç 16 gol)
238) Avrupa'da ilk Altın Ayakkabı (Türk takımları arasında) Tanju ÇOLAK (Galatasaray)
239) Avrupa'da ilk Gümüş Ayakkabı (Türk takımları arasında) Tanju ÇOLAK (Galatasaray)
240) Avrupa'da ilk Bronz Ayakkabı (Türk takımları arasında) Tanju ÇOLAK (Galatasaray)
241) Avrupa'da en çok Gümüş Ayakkabı kazanan takım (Türk takımları arasında) Tanju ÇOLAK, Hakan ŞÜKÜR (Galatasaray)
242) Avrupa'da en çok Bronz Ayakkabı kazanan takım (Türk takımları arasında) Tanju ÇOLAK, Hakan ŞÜKÜR (Galatasaray)
243) İlk ağları yırtan GOL Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (Metin OKTAY 1959)
244) En çok Gol Kralı olan futbolcu Metin OKTAY 6 kere (1959,59-60,60-61,62-63,64-65,68-69)
245) Bir sezonda en çok 30 gol barajını yakalayan futbolcular - Galatasaray (3 kez) (Metin OKTAY, Tanju ÇOLAK, Hakan ŞÜKÜR) Beşiktaş (2 kez) (Şenol BİROL, Ali GÜLTİKEN)
246) En çok Gol atan kral Tanju ÇOLAK 39 gol (1987-88 )
247) 30 golün üstünde en çok Gol Kralı çıkaran takım (5 defa) Tanju ÇOLAK 39 (1987-88 ) Metin OKTAY 38 (1962-63 ) Hakan ŞÜKÜR 38 (1996-97) Metin OKTAY 36 (1960-61) Metin OKTAY 33 (1959-60)
248) Gol Ortalaması en yüksek kral: Metin OKTAY 1.46 (26 maçta 38 gol) (1962-63)
249) Gol Ortalaması 1.17 üstünde Gol Kralı çıkarabilen İLK ve TEK takım Metin OKTAY 1.46 (26 maçta 38 gol) (1962-63) Metin OKTAY 1.28 (28 maçta 36 gol) (1960-61) Hakan ŞÜKÜR 1.18 (32 maçta 38 gol) (1996-97)
250) Tüm Liglerde En çok Gol Kralı olan futbolcu - Metin OKTAY 11 kez (Türkiye rekoru) İzmir Profesyonel Ligi * İstanbul Profesyonel Ligi Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1955-56) Metin OKTAY 16 maçta 17 gol (1956-57) Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1957-58 ) Metin OKTAY 16 maçta 22 gol (1958-59 ) Türkiye 1.Futbol Ligi Metin OKTAY 15 maçta 11 gol (1959 ) Metin OKTAY 35 maçta 33 gol (1959-60) Metin OKTAY 28 maçta 36 gol (1960-61) Metin OKTAY 26 maçta 38 gol (1962-63 ) Metin OKTAY 22 maçta 17 gol (1964-65) Metin OKTAY 26 maçta 17 gol (1968-69 )
251) En çok GOL KRALI çıkaran takım (13) Metin OKTAY 6 Tarık HOÇİÇ 1 Tanju ÇOLAK 2 Hakan ŞÜKÜR 3 Arif ERDEM 1
252) 3 yıl üstüste GOL KRALI çıkaran ilk takım Metin OKTAY (1959, 1959-60, 1960-61)
253) Takımı ŞAMPİYON, kendisi GOL KRALI jübile yapan tek futbolcu (Türk takımları içinde) Metin OKTAY (1969) Gol Kralı ve Galatasaray şampiyon
254) 100'ler Kulübüne ilk 2 sıraya 2 golcü sokan TEK takım 240 gol Tanju ÇOLAK 217 gol Metin OKTAY
255) İstanbul Profesyonel Liginde en çok Gol Kralı çıkaran takım (5 kez) Ali BERATLI 18 maç 13 gol (1954-55) Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1955-56) Metin OKTAY 16 maçta 17 gol (1956-57) Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1957-58 ) Metin OKTAY 16 maçta 22 gol (1958-59)
256) En çok milli olan futbolcu (İlk Üç Sıra) (Türkiye 5-0 Lincestein - son maç) Hakan ŞÜKÜR 80 (51 maçı Galatasaray forması altında) Tugay KERİMOĞLU 80 (55 maçı Galatasaray forması altında) Bülent KORKMAZ 78
257) Milli takımda en çok gol atan futbolcu 37 gol Hakan ŞÜKÜR (26 Galatasaray, 7 Inter, 2 Torino, 2 Parma)
258) Milli takımda futbolcuları en çok gol atan takım (150 gol) (Türkiye 5-0 Lincestein - son maç)
259) Şimdiye kadar milli takıma en çok futbolcu veren takım (Makedonya 1-2 Türkiye son durum - 12.10.2002 ) Galatasaray 1265 Fenerbahçe 1119 Beşiktaş 753 Trabzonspor 464
260) En uzun süre "En çok milli oyuncu" unvanını elinde bulundurmayı başaran futbolcu Fatih TERİM (51 maç) (11 yıl kırılamadı) (1984 - 6 Eylül 1995)
261) İlk Milli Takım Teknik Direktörü, Ali Sami YEN Türkiye 2-2 Romanya (26.10.1923) (Türkiye Milli Takımının tarihindeki ilk maç)
262) Toplamda en çok milli olan futbolcu Hakan Şükür 129 80 A milli 25 Ümit milli 13 A genc milli 6 B genc milli 5 Olimpik milli Tugay KERİMOĞLU 126 80 A milli 19 umit milli 8 A genc milli 13 B genc milli 6 Olimpik milli
263) Milli takımın ilk 18 maçında oynayan Tek oyuncu (Nihat BEKDİK)
264) 1995 yılı dünyada yenilmeyen TEK Milli takımın antrenörü (Fatih TERİM)
265) Milli Takımda 50 barajını geçen ilk futbolcu (Turgay ŞEREN)
266) En çok Milli takım antrenörlüğü Coşkun ÖZARI 54 kere
267) En çok Milli takım kaptanlığı Turgay ŞEREN (Galatasaray) 35 kere
268) Milli Takımı Avrupa Şampiyonası Finallerine çıkarmayı başaran ilk Antrenör (Fatih TERİM - 1996)
269) Milli Takım Rekoru Mustafa Denizli'nin 1987 yılında hem Galatasaray ve hem Milli Takımı çalıştırdığı dönemde, Sarı Kırmızılı takımın 12 oyuncusu birden aday kadroya çağrılarak bir rekor kırılmıştır.
270) Milli Takım Rekoru 10.10.1962 yılındaki Türkiye 3-0 Etiyopya maçında tam 10 Galatasaraylı oyuncu ilk 11'de oynamıştır. Goller: Metin OKTAY (Dak.4,33 ve 73) Kadro: Turgay ŞEREN Candemir BERKMAN Ahmet BERMAN Suat MAMAT Tarık KUTVER Mustafa YÜRÜR Uğur KÖKEN Metin OKTAY Talat ÖZKARSLI Kadri AYKAÇ (Şenol BİROL - Beşiktaş)
271) Milli maçlarda ortalaması en iyi golcü (Metin OKTAY)
272) EN ÇOK ŞAMPİYON OLAN TAKIM (15 kere)
273) 3.YILDIZ'ı ilk takan takım (2001-02)
274) En çok Yurtdışına Futbolcu veren takım (20 futbolcu) Bülent AKIN - Bolton Wanderers (İngiltere) Hakan ÜNSAL - Blackburn Rovers (İngiltere) Ümit DAVALA - AC. Milan (İtalya), Inter (İtalya) Hakan ŞÜKÜR - Torino (İtalya), Inter (İtalya) Emre BELÖZOĞLU - İnter (İtalya) Okan BURUK - İnter (İtalya) Fatih AKYEL - Real Mallorca (İspanya) Tugay KERİMOĞLU - Glasgow Rangers (İskoçya) Arif ERDEM - Real Sociedad (İspanya) Mehmet GÖNÜLAÇAR - Beveren (Belçika) Volkan KİLİMCİ - Beveren (Belçika) Osman - Beveren (Belçika) Yasin ÖZDENAK - Cosmos (USA) Metin OKTAY - Palermo (İtalya) Bülent ESEL - Spal Turgay ŞEREN-River Plate (Arjantin) Yusuf Ziya ÖNİŞ - Servette (İsviçre) Ulvi Ziya YENAL - Servette (İsviçre) Rasih MİNKARİ - Racing (Fransa) Sabri MAHİR - Olimpic Paris (Fransa)
275) En çok Yurtdışına Antrenör veren takım (2 antrenör) Fatih TERİM (Fiorentina-AC.Milan İtalya) Mustafa DENİZLİ (Aachen-Almanya)
276) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde ilk golü atan futbolcu Emin Bülent SERDAROĞLU Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (Özel Maç) (17.01.1909)
277) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye 1.Futbol Liginde en çok gol atan futbolcu Metin OKTAY (9 gol)
278) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok "Bir maçta 4 gol atan" futbolcuya sahip olma (2 futbolcu) Celal İbrahim Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) (İstanbul Futbol Ligi) Metin OKTAY Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (18.02.1960) (Türkiye 1.Futbol Ligi)
279) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde ilk GALİBİYET alan takım Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (Özel Maç) (17.01.1909)
280) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde İSTANBUL LİGLERİNDE ilk golü atan takım Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (09.01.1910)
281) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde İSTANBUL LİGLERİNDE ilk GALİBİYET alan takım Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (09.01.1910)
282) Fenerbahçe'yi Türkiye 1.Futbol Liginde ilk yenen takım Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (10.06.1959)
283) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde ilk GECE MAÇI'nda yenen takım Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (07.09.1960)
284) Fenerbahçe'yi Fenerbahçe Stadı'nda yenen ilk takım Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (13.05.1931) Fenerbahçe Stadi Açılış Özel Maçı (1-0 mağlup durumdan galibiyet)
285) Fenerbahçe'yi Ali Sami Yen Stadı'nda yenen ilk takım Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (13.11.1966) Lig Maçı
286) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Ali Sami Yen Stadı'nda en çok yenen takım (14 galibiyet) | |
| | | YaReN Administratör
Mesaj Sayısı : 1139
Rep Gücü : 2171 Tecrübe Puanı : 3 Kayıt tarihi : 22/06/09 Doğum tarihi : 08/10/89 Yaş : 35 Nerden : istanbul\kadıköy İş/Hobiler : öğrenci\hukuk Lakap : ...
| Konu: Geri: Galatasaray Tarihi Ptsi Haz. 22, 2009 9:25 pm | |
| 287) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde AliSamiYen Stadı'nda en çok gol atan takım (48 gol) 288) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Özel Maçlarda en çok yenen takım (14 galibiyet) 289) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Özel Maçlarda en çok gol atan takım (52 gol) 290) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye Kupası'nda en çok yenen takım (9 galibiyet) 291) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye Kupası'nda en çok gol atan takım (30 gol) 292) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda en çok gol atan takım (5 gol) 293) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Federasyon Kupası'nda en çok yenen takım (2 galibiyet) 294) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Federasyon Kupası'nda en çok gol atan takım (7 gol) 295) Fenerbahçe'yi İnönü Stadı'nda yenen ilk takım Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (20.06.194*) Özel Maç 296) Fenerbahçe'yi Ankara 19 Mayıs Stadı'nda yenen ilk takım Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (24.01.1960) Özel Maç 297) Fenerbahçe'yi Türkiye Kupasında ilk YENEN takım Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (29.06.1963) 298) Fenerbahçe'yi 7-0 yenen ilk takım Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) 299) B TAKIMI Fenerbahçe'yi yenen ilk takım Galatasaray B TAKIMI 5-0 Fenerbahçe (04.12.1911) 300) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde İstanbul Ligi En Farklı Galibiyeti Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) (7 fark) 301) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye 1. Futbol Ligi En Farklı Galibiyeti Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (18.12.1960) (5 fark) 302) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Özel Maçların En Farklı Galibiyeti Galatasaray 6-0 Fenerbahçe (04.05.1913) (6 fark) 303) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 5 ve üstü fark atan takım (7 maç) İst Lig (20.11.1910) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (5 fark) İst Lig (12.02.1911) Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (7 fark) İst Lig (1911) Galatasaray B Takımı 5-0 Fenerbahçe (5 fark) Özel Maç (04.05.1913) Galatasaray 6-0 Fenerbahçe (6 fark) Özel Maç (02.10.1914) Galatasaray 6-1 Fenerbahçe (5 fark) İst Kupa (15.03.1942) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (5 fark) T. Lig (18.12.1960) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (5 fark) 304) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En çok üstüste galibiyet serisi (9 maç) Özel Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (17.01.1909) Lig Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (09.01.1910) Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray (20.11.1910) Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray B TAKIMI(1911) Lig Fenerbahçe 0-7 Galatasaray (12.02.1911) Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (16.04.1912) Özel Fenerbahçe 0-6 Galatasaray (04.05.1913) Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (25.05.1913) Özel Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (26.01.1913) 305) Fenerbahçe'ye en çok gol atan futbolcular Metin OKTAY 19 gol Hakan ŞÜKÜR 16 gol 306) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Liglerde üstüste galibiyet serisi: (7 maç) Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (07.03.1924) Lig Maçı Galatasaray 3-2 Fenerbahçe (15.08.1924) Lig Maçı Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (30.04.1926) Lig Maçı Galatasaray 3-1 Fenerbahçe (14.05.1926) Lig Maçı Galatasaray 5-1 Fenerbahçe (01.04.1927) Lig Maçı Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (16.11.192 Lig Maçı Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (10.05.1929) Lig Maçı 307) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En uzun süre üstüste gol yememe serisi (Galatasaray - 9 maç) Özel Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (17.01.1909) Lig Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (09.01.1910) Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray (20.11.1910) Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray B TAKIMI (1911) Lig Fenerbahçe 0-7 Galatasaray (12.02.1911) Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (16.04.1912) Özel Fenerbahçe 0-6 Galatasaray (04.05.1913) Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (25.05.1913) Özel Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (26.01.1913) 308) Bir sezonda Fenerbahçe'ye en çok gol atan takım (1910-11 sezonu 12 gol) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe Galatasaray 7-0 Fenerbahçe 309) Fenerbahçe'nin ağlarını delen ilk takım Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (10.06.1959) 310) Fenerbahçe'yi iki gün içinde 2 kere yenen ilk takım Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (29.06.1963) Türkiye Kupası Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (30.06.1963) Türkiye Kupası 311) Fenerbahçe'ye üstüste 4 maç 4 gol atan ilk takım Galatasaray 4-1 Fenerbahçe (01.05.1939) 1.Tan Kupası Galatasaray 4-3 Fenerbahçe (21.05.1939) Milli Küme Galatasaray 4-3 Fenerbahçe (04.06.1939) Milli Küme Galatasaray 4-0 Fenerbahçe (24.09.1939) 2.Tan Kupası 312) Fenerbahçe'ye üstüste 3 maç 5 gol ve üstü atan ilk takım Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (20.11.1910) İst.Lig. Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (1911) İst.Lig. Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) İst.Lig. 313) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 7-0 yenen takım (1 kere) Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) İst.Lig. 314) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 6-0 yenen takım (1 kere) Galatasaray 6-0 Fenerbahçe (04.05.1913) Özel maç 315) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 5-0 yenen takım (3 kere) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (20.11.1910) İst.Lig Galatasaray B TAKIMI 5-0 Fenerbahçe (1911) İst.Lig Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (18.12.1960) T. Lig 316) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde bir sezonda en çok 6 puan alan takım (4 sezon) 1990-91 (Galatasaray 2-1 Fenerbahçe, Galatasaray 4-1 Fenerbahçe) 1980-81 (Galatasaray 1-0 Fenerbahçe, Galatasaray 1-0 Fenerbahçe) 1975-76 (Galatasaray 3-1 Fenerbahçe, Galatasaray 1-0 Fenerbahçe) 1960-61 (Galatasaray 5-0 Fenerbahçe, Galatasaray 2-1 Fenerbahçe) 317) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En çok oynayan futbolcu Turgay ŞEREN (54 kere) 318) Tek kale oynanan İLK ve TEK maç - Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (Sulu kar yağışlı, çamurlu zemin, Galatasaray kalecisi Robenson oynamamış.) 319) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde en farklı yenen takım Galatasaray 9-2 Beşiktaş - Milli Küme (30.06.1940) 320) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde En çok üstüste galibiyet serisi (7 maç) 31.07.1925 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 6-2 Beşiktaş 14.01.1927 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 3-1 Beşiktaş 18.11.1927 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 4-1 Beşiktaş 23.04.1928 Özel Maç Galatasaray 3-1 Beşiktaş 10.06.1928 Cumhuriyet Kupasi Galatasaray 5-2 Beşiktaş 21.09.1928 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 4-3 Beşiktaş 19.04.1929 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 2-1 Beşiktaş 321) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Üstüste en fazla yenilmeme serisi (17 maç) 30.03.1975 Özel Maç Galatasaray 3-1 Beşiktaş 06.08.1975 TSYD Kupasi Galatasaray 5-1 Beşiktaş 13.08.1975 Özel Maç Galatasaray 2-1 Beşiktaş Sabri Dino'nun Jubile Maci 09.11.1975 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-0 Beşiktaş 10.03.1976 Federasyon Kupasi Galatasaray 3-1 Beşiktaş 04.04.1976 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-1 Beşiktaş 24.08.1976 Özel Maç Galatasaray 0-0 Beşiktaş 12.11.1976 Depremzedelere Yardim Galatasaray 3-1 Beşiktaş 23.01.1977 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 2-2 Beşiktaş 15.05.1977 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 2-0 Beşiktaş 10.08.1977 TSYD Kupasi Galatasaray 4-0 Beşiktaş 18.12.1977 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 3-1 Beşiktaş 07.05.1978 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-1 Beşiktaş 11.08.1978 TSYD Kupasi Galatasaray 1-0 Beşiktaş 19.11.1978 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-0 Beşiktaş 13.05.1979 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 3-1 Beşiktaş 15.08.1979 TSYD Kupasi Galatasaray 2-1 Beşiktaş 322) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde TSYD Kupası maçlarında en çok galip gelen - 12 maç 323) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde TSYD Kupasında alınan en farklı skor Galatasaray 6-0 Beşiktaş (1997-9 324) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde TSYD Kupasında, Beşiktaş Galatasaray’a bir maçta hiç 3 gol atamamıştır. Galatasaray 5-1 Beşiktaş 1975-76 TSYD Kupası Galatasaray 4-0 Beşiktaş 1977-78 TSYD Kupası Galatasaray 4-2 Beşiktaş 1994-95 TSYD Kupası Galatasaray 6-0 Beşiktaş 1997-98 TSYD Kupası 325) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Ligde en çok yenen takım 326) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Genel durumda en çok yenen takım 327) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Bir maçta en çok gol atan futbolcu Galatasaray 9-2 Beşiktaş (5 gol Gündüz KILIÇ) 328) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Galatasaray-Beşiktaş arasında, ligi ilk iki sırada bitirdikleri sezonlarda, en çok şampiyon olan takım Galatasaray 6-2 Beşiktaş 329) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde İlk golu atan takım - Engin Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974 330) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde ilk galibiyet alan takım Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974 331) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Ligde ilk golu atan takım Engin Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974 332) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Ligde ilk galibiyet alan takım Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974 333) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Özel maçlarda ilk golü atan takım Galatasaray 2-0 Trabzonspor 19.01.1975 334) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Özel maçlarda ilk galibiyet alan takım Galatasaray 2-0 Trabzonspor 19.01.1975 335) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Kupa maçlarında en çok eleyen takım Galatasaray 7-3 Trabzonspor 336) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Kupa finallerinde en çok eleyen takım Galatasaray 2-1 Trabzonspor 337) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Ali Sami Yen'de en çok yenen takım 338) Trabzonspor'a karşı 19 sezon İstanbul'da yenilmemiş 07.09.1975 Galatasaray 1-2 Trabzonspor 20.03.1994 Galatasaray 0-2 Trabzonspor 339) Galatasaray, Avrupa'da futbol birliğinin, yönetim kurulunda... Galatasaray, 102 Avrupa kulübünün oluşturduğu birliğin, 11 üyeli yönetim kuruluna girmeyi başardı. Sarı-kırmızılı kulüp, Avrupa kulüplerinin UEFA gözetiminde oluşturduğu 102 üyeli birliğinin yönetim kurulu üyeliğine getirilirken, diğer yönetim kurulu üyeliklerine ise, Real Madrid CF (İspanya), SS Lazio (İtalya), Manchester United (İngiltere), FC Bayern Münih (Almanya), Olympique Lyon (Fransa), FC Porto (Portekiz), Dinamo Kiev (Ukrayna), Glasgow Rangers (İskoçya), Grasshopers Zürih (İsviçre) ve Bulgaristan'dan bir takımın seçildiği öğrenildi. 340) Dünya Kupalarında atılan en erken gol (Eski Galatasaraylı Futbolcumuzdan) Hakan ŞÜKÜR 9.saniye Türkiye 3-2 Güney Kore (29.06.2002) (2002 Dünya Kupası Üçüncülük Maçı) 341) Dünya Kupası Altın Karması'na giren ilk futbolcu Hasan ŞAŞ (Galatasaray) (2002 Japonya-Kore) 342) Dünya Kupası'nın en iyi 6. futbolcusu Hasan ŞAŞ (Galatasaray) (2002 Japonya-Kore) 343) Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Olimpiyat Stadı'nın açılış maçına layık gördüğü takım Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002) 344) Olimpiyat Stadı'na Bayrağı çekilen İLK Türk Takımı Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002) 345) Galatasaray Olimpiyat stadında oynayacağı Olimpiyakos maçı için 55,000 biletin müsabaka günü öncesinde satılmasıyla Türk Futbol tarihine geçti. Galatasaray - Olimpiyakos maçı için satışa çıkartılan kapalı ve numaralı tribün biletlerinin tamamı kısa zamanda tükenirken, bu istatistik Türk Futbol tarihininde bir rekor oldu. Şu ana kadar hiç bir takımın maç günü öncesinde bu sayıda bilet satmaması taraflı ve tarafsız herkesi şok etti. Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002) 346) Türkiye Futbol Tarihinde oynanan en çok seyircili maç - 79.000 kişi Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002) 347) İnternet'te adı en çok geçen ve en çok internet sitesi olan takım (Türk takımları arasında) Galatasaray Yahoo! < www.yahoo.com> araması - 209,000 site 348) Dünya Seçkin Teknik Direktörler toplantısına ilk çağırılan teknik direktör Fatih TERİM (Galatasaray) (3-4 Eylül 2002) 349) Dünya "Yılın Spor Fotoğrafı" Birincisi - Spor Haberleri fotoğrafı birinciliği (Yer: Lausanne - 15.03.2002 - 1500 başvuru) Quest Gazetesi - Fransa Fotoğrafçı Dubray FRANCK (Nantes-Galatasaray CL maçından bir enstantane) Yarışmayı hazırlayanlar: Dünya Gazeteciler Birliği (WAN) Uluslararası Spor Yazarları Birliği (AIPS) Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 347) Dünyada ilk defa bir pop starın bir stat konserinde sahneye bir takımın formasıyla çıkması Galatasaray Forması (Türk takımları içinde) Manu CHAO (Danimarka Roskill Rock Festivali) 350) Tesis bakımından Türkiye'nin en zengin kulübü Beyoğlu Hasnun Galip sokaktaki yönetim kurulu binası Kuruçeşme Galatasaray adası Riva Kalamış yüzme tesisleri Florya Metin Oktay Tesisleri 2046 yılına kadar Ali Sami Yen'in sahibi Stadın yanındaki TEKEL Likör Fabrikası arazisi 351) UEFA Başkanı Leonard JOHANSSON'un tuttuğu takımdır. 352) 94-95 Şampiyonlar Ligi’nde forma reklamı almak için UEFA'ya başvurdu. O yıldan beri Şampiyonlar Ligi’nde tüm takımlar forma reklamı alıyorlar. 353) Milli futbolcuları ikinci kez üstün hizmet madalyası alan ilk takım 354) Avrupa Kupaları şampiyonlukları için DVD-ROM çıkaran ilk takım 355) İtalya'da en çok gol atan futbolcu (Hakan ŞÜKÜR) 356) En çok futbol turnesine çıkan takım 1930 Romanya Almanya Avusturya 1935 Romanya Macaristan Yugoslavya 1950 İngiltere 1953 İsrail 1954 Yunanistan 1957 Rusya 1960 Rusya Belçika Almanya İsviçre 1976 İngiltere 357) Almanya'nın köklü kulüplerinden Werder Bremen'in tarihinde ilk dış temas yaptığı kulüp 1921 358) En anlamlı maç: 02 Eylül 1999'da Selanik Tumba Stadında PAOK ile yaptığı maçtır. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi dolayısıyla depremzedeler yararına yapılan ve Türk-Yunan yakınlaşmasını simgeleyen ilk dostluk maçıdır. Milli takımlarında yer alan Ümit, Tugay, Hakan Ünsal, Hakan Şükür, Arif, Okan, Emre, Burak, Mehmet, Emrah, Hagi, Popescu ve Fatih maçta yer almamıştır. Fakat Suat ve Marcio'nun golleriyle 2-0 kazanmıştır. 359) 2000 yılında Bayer Munich'in 100. yıl turnuvasına çağrılan 3 süper takımdan biri 360) Bir Fuara katılan ilk takım (16-20 Ekim 2002) İstanbul / Feshane 2.Uluslararası Radyo Televizyon ve İletişim Fuarı 361) İçeriği en çok Resmi Dergi çıkaran kulüp Galatasaray - 5.sayı 156 sayfa 362) Avrupa Rekoru Egale - Evinde üstüste En çok maç kazanma (24 maç) | |
| | | | Galatasaray Tarihi | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|