| ...Forum PayLasım... |
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

| ...Forum PayLasım... |

SanaL aLemin SessizLiğinde Ses Getiren Forum:)
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Bebeğinizin Beslenmesi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
_CaNSu_
S.Moderatör
S.Moderatör
_CaNSu_


Aslan At
Mesaj Sayısı : 1162

Rep Gücü : 2063
Tecrübe Puanı : 3
Kayıt tarihi : 19/06/09
Doğum tarihi : 06/08/90
Yaş : 34
Nerden : özgür olduğum heryerden =)
İş/Hobiler : öğrenci,gezmek
Lakap : janjan

Bebeğinizin Beslenmesi Empty
MesajKonu: Bebeğinizin Beslenmesi   Bebeğinizin Beslenmesi Icon_minitimeCuma Haz. 19, 2009 8:52 pm

İlk besin anne sütü

Bebeğiniz için ilk aylarda gerekli olan tek besin elbette anne sütüdür. Ek gıdalarla başlayıncaya kadar ve ilk 6 ayda temel beslenme biçimi anne sütü ile beslenme olmalıdır. Uzmanlar ilk 4- 6 ayda bebek için gerekli olan besin değerlerinin anne sütü ile karşılanabileceğini, bebeğin kilo alımı ve gelişimi yeterli ise başka bir ek besine ihtiyacı olmadığını belirtmektedirler. Gerçektende bebeğin sindirim sistemi ve metabolizma ihtiyaçları göz önüne alındığında anne sütü yeterlidir ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereklidir.


Katı gıdalara başlarken:

Katı gıdalara başlayan bebek için ilk önerilen besinlerin başında meyveler gelir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyvelerin yüzde 75 ile 85’ i su olduğundan bebeğin hassas sindirim sistemini de zorlamazlar. Yağ ve protein oranı az olan meyveler özellikle öğün aralarında tercih edilir. Bebeğe verilecek meyveler, ya meyve suyu ya da meyve püresi şeklinde hazırlanır. Meyvelerin içerdiği vitaminler sıcağa ve zamana karşı dayanıksız olduğundan taze, pişirmeden ve bekletmeden tüketilmeleri önerilir. Özellikle C vit***** içeren meyveler kesildikten, suyu sıkıldıktan sonra hemen bebeğe verilmelidir.


Hangi meyveler:

Kış aylarında sıklıkla gördüğümüz portakal, mandalina, elma, armut, ayva ve muz gibi meyvelerin dışında bahara ait meyvelere de bu ayalarda rastlamak mümkün. Bunlardan bebeğinize uygun olanlarla ara öğünler hazırlayabilirsiniz. Ancak meyveleri seçerken taze, çürüksüz ve sulu olmalarına dikkat edin.

4. aydan itibaren bebeklere verilecek meyvelerin başında elma geliyor. İçeriğinde yüzde 50-80 su- yüzde 20-25 karbonhidrat bulunan elmada C,A,B vitaminleri bulunuyor. Ayrıca selüloz, pektin gibi minerallerde içeren elma çocuğunuz yüzde 50-60 kalori verir.

Özellikle içinde bulunan yüksek miktardaki pektin maddesi nedeniyle çocuk ishalleri tedavisinde kullanılmaktadır.

Bebeğinize elma suyu ya da püresi hazırlamak için :

Kabukları soyulmuş elmayı çekirdeklerinden temizleyin
Cam rendede rendeleyin
Çabuk okside olduğundan tülbentten süzerek posasını alın
Hemen tüketin

Kış aylarında bebeğinize vereceğiniz meyve sularının başında portakal- mandalina suyu da gelir. Ancak asidik özelliğinden dolayı yavaş yavaş vermenizde fayda var. Meyve sularında yeterince şeker bulunduğundan ayrıca şekerlendirmenize gerek yoktur. Özellikle salgın üst solunum enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek önerilir.

Bebeğe verilecek meyvelerden biride muzdur. Yüzde 50-60 su olan muz, yüzde 20’si karbon hidrat içerir. İçin de C,A vit***** de bol miktarda bulunur. Mineral bakımından zengin olan muzu, az miktarda süt ya da meyve suyuyla karıştırarak ezip süzgeçten geçirdikten sonra bebeğinize verebilirsiniz.

Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladıkça meyveleri kemirebileceği şekillerde hazırlayıp verebilirisiniz.

Kış için en ideal gıda : çorbalar Kış aylarında genel olarak kalori ihtiyacı artar. Vücut ısısını korumak ve enerji ihtiyacını karşılamak için kalorisi yüksek gıdaları tercih etmek gerekir. Hızla büyüyen bebek içinde durum farklı değildir. Protein, karbonhidrat, yağ ve mineral yönünden zengin bir çorba bebeğinizin öğlen menüsü için idealdir.

Kabak, karnabahar, brokoli, havuç, patates, ıspanak gibi sebzelerden hazırlayabileceğiniz sebzelere pirinç, mercimek gibi bakliyatları ekleyerek bebeğiniz için hem doyurucu hem de kalorisi yüksek bir sebze çorbası hazırlayabilirsiniz.

Bebeğinizi yeni tatlarla tanıştırırken azar azar ve sırayla eklemeler yapmanız gerekir. Örneğin bir hafta fasulyeyi eklemişseniz o süre boyunca bebeğinizin alerjik bir reaksiyon verip veremediğini kontrol etmelisiniz. Sonraki haftada diğer sebzeyi ekleyebilirsiniz.

Ayrıca tarhana, yoğurt, sade mercimek çorbası gibi tatlar bebeğinizin hoşuna gidecektir. Bu çorbaları dönüşümlü olarak verebilirsiniz.

Sabah kahvaltısından önce verilecek bir kaşık pekmez, bebeğinizin demir ve kalsiyum ihtiyacını karşılamada önemeli bir yer tutacaktır.

Sade olarak veriler pekmezi sonraki aylarda tahinle karıştırarak besin değerini yükseltebilir yemesi daha zevkli bir hale getirebilirsiniz.

Süt ve süt ürünleri çocuk beslenmesinde önemli bir yer tutar. 1 yaşında küçük çocuklar için inek sütü önerilmiyor ama peynir, yoğurt gibi ürünleri çocuklarınızın menüsünden eksik etmemeniz gerekiyor. Sabah kahvaltısında peynir, yumurta, çok az tereyağı biraz ekmek veya bisküviden oluşan menü güne başlangıç için iyi olur. Henüz pütürlü veya küçük parçalı gıdaları yiyemeyen çocuğunuz için bu besinleri hazır mamalarla yumuşatarak verebilirsiniz.

Bebeğiniz bir yaşına yaklaşmışsa sizin sofranızda bulunan pek çok gıdayı tüketebilir. (beyin, bal, inek sütü hariç) pilav, makarna, sebze ve et yemekleri, balık bunlar arasında sayılabilir. Ancak bu gıdaları bebeğinize sunarken sindirim sistemi zorlamamasına, çok gaz yapıcı özelliği bulunmamasına ve tabi ki alerji yapıp yapmadığına dikkat etmek gerekiyor.


BEBEĞİNİZİN GÜNLÜK MENÜSÜNDEKİ İHTİYAÇLARI

PROTEİN: Günde 2 çorba kaşığı yumurta sarısı, bir parça et, süzme peynir ve yoğurt yeterli olur. Bu dönemde protein esas olarak hala anne sütünden veya hazır mamalardan sağlanır.

KALSİYUM: Anne sütü veya hazır mamadaki miktar bebek için yeterli olur. Ancak katı gıdalara geçişte peynir, yoğurt gibi tam kalsiyum içeren gıdalar eklenmelidir.

HUBUBAT VE DİĞER KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR :

Fincan mercimek, fasulye veya bezelye püresi ya da yarım dilim kepek ekmeği örnek olarak verilebilir. Bu besinlerle günde 2 defa yapılacak bir servis bebeğin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve bir miktarda protein ihtiyacını karşılar.

VİTAMİNLER : Kış kabağı, patates, havuç, brokoli ile hasırlanmış püreden minik bir kase A vit***** için yarım fincan portakal suyu C vitamin için, bir iki çorba kaşığı elma ya da muz püresi diğer vitaminler için bebeğinizin menüsünde olabilir.

YAĞ :Bebeğinizin aldığı süt ve süt ürünleri tam yağlı ise yeterli kolestorolü büyük ölçüde alır. Ayrıca çorbasını veya başka bir sebze yemeğini hazırlarken kullanacağınız yağ (zeytin yağı ya da tereyağı ) da günlük ihtiyacı için yeterlidir.

DEMİR : Demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşamaması için bebeğinize demir takviyeli mama, ayrıca yumurta sarısı, pekmez verebilirsiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bebeğinizin Beslenmesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| ...Forum PayLasım... | :: Hanımefendiler ve Beyfendiler :: Anne, Çocuk ve Bebek-
Buraya geçin: